Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe al Lituaniei: Termenul „pro-european” a fost compromis în R. Moldova


 Linas Linkevicius,ministrul de Externe al Lituaniei
Linas Linkevicius,ministrul de Externe al Lituaniei

Ministrul de externe al Lituaniei, Petras Linkevicius, a declarat după o discuție pe tema R. Moldova cu colegii săi din UE, la Bruxelles, că printre ei există îngrijorări legate de deznodământul încă necunoscut al alegerilor din R. Moldova și de viitorul reformelor democratice moldovene.

Reuniunea de la Bruxelles, având pe agendă evoluțiile din R. Moldova de la precedenta întrunire în acest format, din urmă cu un an, nu a avut ca scop luarea vreunor decizii referitoare la politica față de Chișinău.

În interviul acordat după întrevedere corespondentului Europei Libere, Rikard Jozwiak, Petras Linkevicius a spus că discuțiile de luni au avut caracterul unui „schimb de vederi” după alegerile ale căror urmări încă nu sunt limpezi.

„Am căzut de acord că nu vom interveni (în procesele politice post-electoral), dar va trebui să judecăm rezultatele după faptele concrete de la fața locului”, a spus Linkevicius.

Întrebat de reporterul nostru dacă este îngrijorat de perspectivele Moldovei, Petras Linkevicius a răspuns afirmativ, amintind că UE a investit multe resurse și eforturi în Moldova, dar chiar și așa unele forțe care se numeau „pro-europene” nu s-au dovedit până la urmă „prea utile”.

„Termenul „pro-european” s-a compromis, va trebui să judecăm după ce se întâmplă la fața locului, după reforme”, a spus Linkevicius.

Șeful diplomației lituaniene a remarcat pe o notă optimistă că la Chișinău, chiar înainte să se fi limpezit situația post-electorală, „se constituie o opoziție pro-europeană mai puternică decât în trecut și o societate civilă mai puternică” – iar aceasta din urmă va fi susținută activ de UE.

„Sunt multe necunoscute, dar trebuie să fim pro-activi, pentru că Moldova contează”, a conchis Linkevicius.

Întrebat dacă se va relua asistența macrofinanciară pentru R. Moldova, blocată din cauza unor regrese în cel privește statul de drept și neelucidarea fraudei bancare din 2014, Linkevivius a răspuns evaziv, opinând că o asistență fie și parțială trebuie să continue, fără să fie însă trecute cu vederea neajunsurile.

Săptămâna trecută, în pregătirea reuniunii de astăzi a miniștrilor de externe din UE, un oficial de rang înalt de la Bruxelles a spus că UE ar considera „foarte problematică” formarea unei noi majorități parlamentare la Chișinău prin „schimbarea netransparentă a afilierii politice” a unor deputați aleși, ca și o majoritate parlamentară bazată pe sprijinul deputaților lui Ilan Șor, condamnat în primă instanță în legătură cu frauda bancară.

XS
SM
MD
LG