Linkuri accesibilitate

Ministrul Energiei a sesizat Parchetul Antimafia împotriva informațiilor din online privind vânzarea lacurilor României către străini


Ministrul Sebastian Burduja
Ministrul Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a sesizat luni Parchetul Antimafia „împotriva celor care duc campanii de dezinformare a opiniei publice prin afirmaţii mincinoase privitoare la vânzarea lacurilor de acumulare ale României către străini”.

„Astăzi am sesizat DIICOT pentru combaterea unei campanii sistematice de dezinformare, care pune în pericol securitatea națională și subminează proiectele de construire a centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj. Aceste informații false afectează încrederea publică în democrația românească, în securitatea energetică a țării și creează o atmosferă de incertitudine, care descurajează investițiile strategice”, spune Burduja într-un comunicat remis presei luni.

„Construirea hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj și creșterea capacității țării noastre de stocare a energiei electrice este un obiectiv ireversibil pentru România, iar nimeni nu va opri această direcție strategică asumată”, a declarat ministrul Energiei.

El spune că aceste afirmații nu sunt izolate, „ci fac parte din campanii orchestrate pentru a induce ideea falsă privitoare la înstrăinarea lacurilor României către străini, pentru a servi unor actori statali și nestatali, inclusiv unor competitori politici, care urmăresc erodarea încrederii cetățenilor în instituțiile democrației românești și propagarea unui discurs extremist și xenofob”.

Materialele publicate pe rețelele de socializare „conțin afirmații neadevărate și tendențioase referitoare la proiectele hidroenergetice ale ministerului, insinuând în mod fals că acestea ar implica „cedarea lacurilor de acumulare către entități străine”.

Astfel de declarații, „care nu au nicio bază reală, reprezintă atacuri la securitatea națională (...) și afectează grav încrederea românilor în actul de guvernare”, spune ministrul, care invocă prevederile art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României.

Ministerul Energiei amintește că, potrivit art. 136 din Constituția României: „(3) Bogățiile de interes public ale subsolului, spațiul aerian, apele cu potențial energetic valorificabil, de interes național, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice și ale platoului continental, precum și alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietății publice”. Acest articol subliniază că bogățiile de interes public ale României nu pot fi vândute unei persoane fizice sau juridice, explică ministrul.

„Reiterez: resursele țării, inclusiv lacurile de acumulare, nu sunt și nu vor fi de vânzare. Nu permite Constituția României și noi am jurat să respectăm Constituția și legile țării”, spune Burduja.

El spune că inițiativele de dezvoltare a centralelor hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, de tipul Tarnița-Lăpuștești, sunt conforme legislației române și europene, având ca scop consolidarea Sistemului Energetic Național (SEN) și asigurarea securității energetice iar proiectele CHEAP contribuie la echilibrarea producției și consumului de energie, fiind un pilon strategic pentru tranziția energetică a României.

Burduja avertizează că „orice formă de dezinformare sau de boicotare a acestor inițiative, inclusiv prin campanii susținute de organizații care se opun dezvoltării energetice, va fi sesizată prompt organelor de urmărire penală, pentru a proteja interesul românilor și securitatea energetică a țării”:

El a anunțat că în 2025 Ministerul Energiei intenționează să demareze proiecte noi de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în zona lanțului carpatic, „contribuind astfel la creșterea capacității de stocare a energiei și la asigurarea unui viitor sustenabil pentru România”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG