Linkuri accesibilitate

Ministrul Finanţelor declară că România va scădea deficitul bugetar prin reducerea pensiilor de serviciu, așa cum cere PNRR


Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus că România va respecta reforma propusă prin PNRR.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus că România va respecta reforma propusă prin PNRR.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri că România nu ar fi trebuit să intre în procedură de deficit excesiv. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea „Ora Guvernului", unde Câciu a fost invitat să răspundă întrebărilor senatorilor, la propunerea grupului parlamentar al USR.

„România este într-o reducere de deficit, în ultimii doi ani, este într-o procedură de deficit excesiv, planul este îndeplinit până la acest moment, şi 2022 şi 2021 au însemnat o reducere de deficit de la 9,4% la 5,7%, vorbim de deficitul cash şi pe ESA, închidem deficitul în 2022 sub deficitul programat şi asumat în faţa Comisiei Europene, respectiv în jur de 6%”, a declarat Adrian Câciu.

„Acest trend va continua şi în 2023, unde avem programat un deficit de 4,4% şi evident şi în 2024 când vom ajunge sub 3%”.

Întrebat când scăpăm de această procedură de deficitul excesiv, ministrul Finanţelor a spus: „Eu sunt ancorat în ea, să scăpăm în 2024, aşa cum este asumată. Îmi pare rău că avem această procedură de deficit excesiv, poate să se supere oricine pe mine, eu consider că România nu ar fi trebuit să intre în procedură de deficit excesiv pentru că, la data când s-a declanşat această procedură, clauza era suspendată în Europa”.

Ministrul a arătat că, „pe partea cealaltă, de dobânzi, dobânzile sunt efectul datoriei pe care o ai”. Despre rata dobânzilor, el a spus că a ajuns sub 8%. Despre costul dobânzilor, Câciu a spus că este în jur de 30 de miliarde de lei, aşa cum este asumat în programul bugetar.

„Noi am avut o abordare şi o guvernare prudentă, am acţionat pe palierul pe care ni l-am asumat şi cu Comisia şi în faţa Parlamentului, derapajele nu au existat şi evident că investitorii au venit şi au finanţat România şi finanţează în continuare România”, a mai spus ministrul.

„Stocul de datorie comportă un cost crescut de finanţare şi nu în ultimul rând, reflectă un rating de ţară pe care îl ai şi un impuls sau o cauză principală, inflaţia. Toată lumea ştie că avem inflaţie, nu numai noi ci şi celelalte ţări. Dacă vreţi să discutăm cât au crescut dobânzile în România, am plecat de la un nivel crescut când am preluat guvernarea, 8,5%, acum suntem la sub 8%, dar avem ţări din jurul nostru şi din regiune unde dobânzile au crescut cu 300 sau 400%, ceea ce nu e cazul României”, a arătat Adrian Câciu.

„România va reduce cheltuielile cu pensiile de serviciu”

În aceeași dezbatere, ministrul Finanţelor a spus că forma din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi făcută „aşa cum este prevăzută", subliniind că cheltuielile din PIB cu pensiile de serviciu vor fi reduse conform prevederilor din PNRR.

„Reforma va fi făcută aşa cum este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Bani România are, problema este dacă este oportun să ducă mai mulţi bani sau mai puţini bani. PNRR-ul ne spune că trebuie să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu aceste pensii de serviciu. Asta vom face", a precizat Câciu.

Întrebat de ce nu a fost încă închis acest jalon cu pensiile de serviciu din PNRR, Câciu a spus că, între timp, a apărut raportul Băncii Mondiale, cu o serie de diferenţe faţă de cel iniţial, pe baza căruia a fost scris proiectul, urmând ca în perioada următoare să fie prezentate soluţii pentru atingerea jalonului privind pensiile speciale.

Europa Liberă a scris despre faptul că România riscă să piardă banii din PNRR pentru că legea pensiilor speciale a ministrului Budăi nu respectă angajamentele asumate.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG