România nu își va atinge ținta asumată de a închide orfelinatele comuniste, iar ani la rândul nu a folosit banii europeni dedicați acestui scop. Aceasta este singura certitudine dintr-o ceartă politică la nivel înalt. În cele aproape 150 de centre de plasament rămase din perioada comunistă trăiesc în continuare peste 4.500 de copii, iar Guvernul caută noi soluții pentru finanțare.
România a avut la dispoziție peste 50 de milioane de euro pentru rezolvarea situației, dar nu a fost capabilă să vină cu proiecte eligibile.
Dezvăluirile despre tensiunile de la nivel guvernamental pe tema orfelinatelor comuniste au apărut după interviul Europa Liberă cu președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu. Acesta l-a acuzat pe actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, că este obsedat de centralizat, lucru reflectat și în Planul Național de Reziliență și Redresare. Dîncu l-a comparat pe Ghinea cu Liviu Dragnea. Închiderea orfelinatelor nu e prinsă nici în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Cei doi politicieni au fost colegi de guvern în Cabinetul condus de Dacian Cioloș, în 2016. Vasile Dîncu era ministrul Dezvoltării, iar Cristian Ghinea a condus ministerul Fondurilor Europene între aprilie și octombrie 2016.
Europa Liberă vă prezintă dialogul purtat cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, despre PNRR și criticile aduse de Vasile Dîncu.
Europa Liberă: Vasile Dîncu a susținut într-un interviu pentru Europa Liberă că aveți o predilecție pentru centralizare încă din 2016, ceea ce s-a văzut și în PNRR.
Cristian Ghinea: „Am amintiri complet diferite din 2016 legate de relația cu domnul Vasile Dîncu. Nu e bine pentru el că a deschis acest subiect. Atunci am avut un conflict legat de banii pentru închiderea orfelinatelor comuniste. Este o rușine faptul că mai avem încă orfelinate din acelea mari comuniste, că am avut bani europeni pe acest subiect și nu i-am folosit. Domnul Dîncu este principalul vinovat pentru că regulamentele europene erau de așa natură încât trebuiau puși bani la un singur loc. Ca să închizi un orfelinat comunist trebuia să îl înlocuiești cu căsuțe de tip familial, ca să transferi copiii acolo. Banii pentru clădiri erau la ministerul Dezvoltării, condus de domnul Dîncu, și banii pentru servicii, pentru personal, erau la ministerul Fondurilor Europene, condus de mine atunci. De mai mulți ani aceste ministere nu reușeau să se pună laolaltă într-un apel comun pentru finanțare. I-am propus domnului Dîncu: haideți să lansăm un ghid comun între două autorități de management, de la două ministere, astfel încât primăriile și Direcțiile de Asistență Socială să aplice într-un singur loc. Domnul Dîncu a interpretat această propunere de maxim bun simț ca o tentativă de a mă băga peste domeniul său. Ceea ce era stupid. Au fost mai multe discuții pe acest subiect și a amânat cât s-a putut. A fost convins de funcționari că trebuie să se lanseze apelul pentru clădiri separat. Este un exemplu tipic de ministru habarnist care este dus de nas de birocrație și îl acuz direct pe domnul Dîncu că România a ratat închiderea orfelinatelor comuniste dintr-o obsesie de a nu se băga cineva peste domeniul său. De acolo a început neînțelegerea dintre noi și orice propuneam eu pe partea de fonduri europene de la Ministerul Fondurilor era văzut ca nu cumva să mă bag eu peste marea feudă de la fonduri de dezvoltare regională a domnului Dîncu.
Europa Liberă: Ați avut un conflict permanent în 2016 în guvernul Cioloș?
Cristian Ghinea: „Nu a fost un conflict permanent între mine și el, a fost un conflict permanent între toți miniștrii reformiști, eu, Voiculescu, Pâslaru și domnul Dîncu care era frânarul șef plantat de Liviu Dragnea în acel guvern. Acesta este adevărul, așa am funcționat și dacă tot s-a deschis subiectul mă bucur să lămuresc acest aspect. Nu a fost o conlucrare colegială, pur și simplu omul spunea nu la orice cu efecte absolut perverse, cum am spus. Iată că avem încă orfelinatele comuniste, sper că domnul social-democrat Dîncu este foarte mândru de acest lucru. Dacă pot să fac un comentariu dat de Vasile Dîncu pentru Europa Liberă, marele strateg PSD vrea să reformeze PSD în stil PUNR, vrea să îl modernizeze făcându-l tot mai conservator. Este absolut ridicol și îi doresc succes să îngroape PSD cu strategia aceasta."
Europa Liberă: Vasile Dîncu vă compară cu Liviu Dragnea, spune că din pixul lui Liviu Dragnea a plecat PNDL, din pixul lui Ghinea va pleca PNRR.
Cristian Ghinea: „Asta înțelege un baron academic din fondurile europene. Fondurile europene nu pot să fie date din pix pentru că ai nevoie de o programare, ai nevoie de un audit. PNRR ( n.r. – Planul Național de Redresare și Reziliență) este fix opusul PNDL (n.r. – Planul Național de Dezvoltare Locală) care înseamnă arbitrariul absolut al baronilor locali și asta vrea PSD să facă din PNRR. Fiecare baron local PSD vrea să îi treacă autostrada pe la el prin județ. Este absolut ridicol că nu se înțelege că avem un Master Plan, că avem niște autostrăzi vitale pentru România. Fiecare baron PSD vrea să treacă pe la el prin județ. E bizar că sluga plantată de Liviu Dragnea în guvernul Cioloș mă compară pe mine cu Liviu Dragnea. E ridicol."
Europa Liberă: Folosiți termeni duri, precum sluga lui Liviu Dragnea, dar a fost un membru al guvernului acceptat de premierul Cioloș. Ați fost parteneri în acel guvern, orice ați spune.
Cristian Ghinea: „Nu pot să comentez eu decizia lui Dacian Cioloș de la acel moment, compromisurile făcute de Dacian Cioloș la acel moment. Ce pot să spun eu este că aproape tot ce a reușit să facă acel guvern ca reformă s-a încercat să fie blocat de către Vasile Dîncu, toate sectoarele de activitate."
Europa Liberă: Vasile Dîncu spunea în interviul din Europa Liberă că România a încercat să treacă în PNRR prea multe investiții în ceea ce privește autostrăzile.
Cristian Ghinea: „PSD vrea să dea bani la baronii locali, Coaliția de guvernare vrea să dea bani pentru proiectele strategice ale României, cum sunt autostrăzi care trebuie să traverseze Carpații, care trebuie să lege Moldova de București. Problema la autostrăzi, probabil de aceea nu s-au făcut până acum, este că banii nu sunt controlați de baronii județeni PSD. Baronii PSD vor să taie funda, să le treacă autostrada pe la nas, pe sub balcon. Autostrăzile nu se construiesc așa, dacă vreți motivul sistemic pentru care România a eșuat în construirea de autostrăzi este și acesta: avem o clasă politică fragmentată, cu o gândire de baronet județean și PNRR le strică ploile."
Europa Liberă: Fostul premier Victor Ponta susținea că autostrăzile nu s-au construit și din vina DNA, dacă vă aduceți aminte declarația.
Cristian Ghinea: „Domnul Ponta parcă se muta cu Dan Șova pe autostrada București – Brașov dacă nu este gata. Mai e cu cortul acolo, nu? Hai să încetăm cu aceste bizarerii ale unor nepricepuți. Îl salut pe domnul Dîncu că a ajuns cel mai important intelectual din PSD, nici nu e greu pentru că este singurul."
Europa Liberă: Domnul Dîncu a spus că la intervenția PSD au fost acceptate Consiliile Județene să fie în PNRR.
Cristian Ghinea: „Consiliile județene erau și înainte, rămân în PNRR, nu e nimic la intervenția PSD."
Europa Liberă: Domnul Dîncu a susținut că ați dorit să le scoateți și a intervenit PSD și de aceea au reapărut.
Cristian Ghinea: „Domnul Dîncu aude așa niște chestii așa superficial și pare foarte convins de ele. Nu se pricepe, cum nu se pricepea nici în 2016 și factual, pe dovezi, erau acolo Consiliile Județene. Cred că am făcut toți pașii necesari, de bun simț, ca să tratez PSD ca un partener matur într-o democrație. Până la urma PNRR este un proiect de țară. Le-am dat acces la componente înainte să fie gata, m-am văzut cu ei de câte ori au vrut. Acum inventează niște lucruri scoase din burtă. În moțiunea simplă pe care au depus-o spun că anul trecut erau 30 de miliarde și acum au ajuns 29 de miliarde și că s-a pierdut un miliard. Asta arată un analfabetism funcțional. Fiecare țară are alocată o sumă care este legată de venitul brut național. Acesta se schimbă în timp. Când am făcut ultimul calcul era 29.2 miliarde de euro. În Italia, spre exemplu, a fluctuat la nivel de cinci miliarde. Au fost niște calcule făcute când a fost dezbătut regulamentul și alte calcule acum. Cum poți să spui că a pierdut cineva un miliard, asta e deja un nivel de analfabetism prin care nu se înțelege un minim de cum funcționează o statistică și o alocare națională".
Europa Liberă: Vă simțiți o țintă pentru PSD?
Cristian Ghinea: „Orice om de succes care vrea să facă ceva bine în țara asta devine o țintă pentru PSD. Am reușit să scot la capăt de drum PNRR, mai este puțin până să fie aprobat și PSD nu are ce să facă decât să facă garagață."
Vasile Dîncu: „Ghinea minte, e impertinent și incult”
Amintirile din perioada guvernului Cioloș sunt de altă natură pentru Vasile Dîncu. El respinge categoric orice legătură cu pierderea „banilor europeni pentru orfelinate”.
„Nu avea nici o legătură ministerul meu cu orfelinatele. Ghinea minte. Nu îmi aduc aminte de nici o discuție de genul acesta. El dorea să ia toate fondurile de la Ministerul Dezvoltării, nu a vorbit specific despre proiectul cu orfelinatele sau nu a vorbit cu mine”, a reacționat Vasile Dîncu pentru Europa Liberă.
Fostul ministru al Dezvoltării din 2016 a precizat că ar fi participat „cu drag” la orice proiect legat de orfelinate.
„Nu din cauză că nu erau clădirile la Ghinea nu s-a rezolvat situația. Proiectele europene se pot face și fără a uni Autoritățile de Management. Se putea găsi o modalitate pentru a le face împreună cele două ministere, eu nu îmi aduc aminte de un asemenea proiect”, a declarat Dîncu.
Președintele Consiliului Național al PSD vine cu propria versiune despre cum s-a colaborat în guvernul Cioloș.
„Ghinea a vrut să centralizeze toate Autoritățile de Management la ministerul lui, să facă un super minister, unde să semneze el toate proiectele, inclusiv la transporturi. După ce că aveam probleme cu autoritățile de management de la Transporturi și alte locuri pentru că nu aveam destui specialiști și rămăsesem mult în urmă cu proiectele europene, el mai dorea să și centralizeze toate astea să vină la pixul lui. Același lucru a încercat și cu PNRR acum”, a spus social-democratul.
Dîncu îl acuză pe Ghinea, la rândul său, că a reușit prin proiectele „megalomanice” de la ministerul său să blocheze MySMIS, proiectul prin care se înregistrau proiectele europene.
„Mi-a făcut probleme destul de mari. Ghinea e impertinent și incult, el e frânarul PNRR în momentul acesta și asta vede o țară întreagă”, a fost reacția lui Vasile Dîncu după atacul lansat de Cristian Ghinea.
Vasile Dîncu a criticat, marți, în interviul acordat Europa Liberă, activitatea lui Cristian Ghinea în fruntea ministerului Fondurilor Europene.
Copiii suferă din cauza scandalurilor politice
Ștefan Dărăbuș este director global pentru programe la Hope and Homes for Children. El refuză să intre în confruntarea politică și explică ce promisiuni a făcut România, câte a respectat și de ce s-au pierdut banii europeni.
În 2017 și 2019, România a avut posibilitatea de a finanța partea de infrastructură pe programele de dezinstituționalizare. Cu alte cuvinte să închisă centrele de plasament, orfelinatele comuniste. În 2017 s-au încheiat doar 8 contracte de închidere instituții, iar în 2019 alte 27.
„Să fim atenți, se închideau 27 din aproape 160 de instituții de tip vechi, orfelinate, deci un număr mic”, avertizează Ștefan Dărăbuș. România a avut la dispoziție 50 de milioane de euro pentru închiderea orfelinatelor, dar a folosit prea puține resurse.
Se așteaptă ca alte 46 de orfelinate să fie închise până la finalul anului. Numai că ținta României, asumată în fața partenerilor europeni, era să închidă toate centrele de plasament până la finalul anului.
„Negocierile de la nivel politic au un efect cât se poate de direct asupra copiilor. Angajamentul politic este ca până la finalul anului 2021 să nu mai existe centre de plasament de tip vechi în România. Asta e o chestiune de ficțiune pentru că e imposibil”, a spus reprezentatul Hope and Homes for Children.
Pentru a beneficia de fondurile europene s-ar putea ajunge la soluție de compromis în privința orfelinatelor: centrele de plasament să aibă măcar demarat procesul de închidere.
Din cei 4.500 de copii și tineri din orfelinate care mai sunt în instituțiile din România, aproape 60% sunt cu nevoie speciale medii și severe și au o vârstă destul de mare pentru a fi adoptați.
„Există această contradicție în termeni: pe de o parte, Guvernul României transmite public că până la finalul anului 2021 nu mai avem centre de plasament de tip vechi, ceva ce nu are cum să se întâmple, pe de altă parte nu mai putem solicita fonduri pe dezinstituționalizare pentru că spunem că nu mai avem instituții. E o chestiune ca în Kafka. Frizează un pic absurdul genul ăsta de argumentare”, afirmă Ștefan Dărăbuș. Director Hope and Homes for Children a spus că se aștepta ca programul de dezinstituționalizare să fie printre prioritățile PNRR, dar, din păcate, nu a rămas în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ministrul Cristian Ghinea a precizat pentru Europa Liberă că finanțarea pentru închiderea orfelinatelor va fi prinsă în „programele operaționale viitoare”.
Facebook Forum