Linkuri accesibilitate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, nu e mulțumit de cum funcționează Sistemul Garanție-Returnare


Ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că e nemulțumit de cum funcționează Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR). El afirmă că îl sună comercianţi care stau de o săptămână cu sacii de ambalaje şi nu vine nimeni să îi ia. Cel mai mare producător de băuturi a cerut în justiție suspendarea SGR.

Ministrul Mircea Fechet afirmă că se aşteaptă ca ritmul în care se deschid fabricile şi instalaţiile de numărare şi sortare a deșeurilor din plastic să crească, transmite News.ro.

„Mă aşteptam la mai mult, să ne mişcăm mai repede, să nu mă sune comercianţi care să îmi spună că stau de o săptămână cu sacii şi nu a venit nimeni să îi ia. Mă aşteptam să nu existe astfel de probleme care ţin exclusiv de viteza şi de modul în care noi ne facem treaba”, a afirmat Mircea Fechet.

Ministrul mai spune că sunt în continuare procese în justiție deschise de comercianți:

„Cel puţin la momentul acesta, (..) nu ne atingem obiectivul de a deschide calea spre dialog. Înţeleg că avem tot la fel de multe procese în instanţă”, a mai spus ministrul.

Declarațiile ministrului Mediului vin în contextul în care sistemul de returnare a garanției la ambalajele de plastic, sticlă și metal dă semne de gripare.

Europa Liberă a scris despre cum SGR are în acest moment doar trei centre de sortare la nivel național, ceea ce obligă unii comercianți să transporte ambalajele destinate reciclării chiar și sute de kilometri cu tirul.

Mai mult, aceste centre de colectare nu au suficienți angajați pentru a lucra la capacitatea maximă.

De asemenea, clienții magazinelor se plâng frecvent că la automatele de returnare se formează cozi, ca automatele nu sunt golite la timp, se blochează și nu mai primesc ambalaje reciclabile.

Alții spun că automatele nu acceptă unele ambalaje, chiar dacă sunt inscripționate cu sigla programului de reciclare. În cazul colectării manuale, unii clienți se plâng că durează prea mult eliberarea de către vânzători a voucherelor.

Mai mult, cel mai mare producător de băuturi din România, Romaqua Group, a cerut în instanța suspendarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) a ambalajelor. Compania susține că proiectul lansat de ministerul Mediului nu are încă infrastructura necesară.

Producătorul mai susține că în SGR sunt nereguli care duc la costuri suplimentare atât pentru producători, cât și pentru distribuitori care se vor reflecta în prețul produselor la raft.

„Sistemul a fost lansat deși nu era nici pe jumătate pregătit. Riscăm să îl demonetizăm, deși chiar este bun, dacă este făcut bine”, spune pentru Europa Liberă Radu Lăzăroiu, directorul Romaqua Group.

Potrivit ministerului Mediului, în luna martie au fost zile în care s-au colectat și peste un milion de ambalaje pe zi, în timp ce în luna februarie s-au colectat în medie 600.000 de ambalaje pe zi la nivel național.

Sistemul SGR s-a lansat la 30 noiembrie 2023, iar garanția este de 50 de bani/ambalaj reciclabil. SGR ar trebui să colecteze 65% din ambalajele de plastic, metal și sticlă ale băuturilor puse pe piață.

Sistemul Garanție - Returnare se aplică ambalajelor nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG