„Avem o reformă din temelii, să știți, a asistenței sociale. În primul rând, acreditarea și licențierea nu vor mai fi putea fi făcute din birou, pe hârtie, ci cu vizite în teren. Vom ști exact situația fiecărui beneficiar și furnizor de asistență socială, având trasabilitatea acestora. Vom avea registre unice pentru beneficiarii de asistență socială, fiindcă datele pe asistență socială acum să știți că sunt fragmentate și la diverse instituții” a spus Simona Bucura-Oprescu.
În România există, 5400 de funizori de servicii sociale, pe care ar trebui să le controleze Inspecția Muncii. „Este evident că instituția este subdimensionată. Este evident că în această instituție este nevoie de formare. La rândul lor, inspectorii sociali trebuie formați”, a spus Simona Bucura.
Câte din cele 5.400 de firme, de instituții care oferă servicii pentru persoanele vulnerabile mai sunt de controlat?
Simona Bucura-Oprescu spune că mare parte din aceste instituții au fost controlate.
„După cum bine știți, în urma unui control se dau măsuri, iar măsurile astea se dau cu un termen de remediere, cu o perioadă de remediere. Este foarte important, pe de o parte, să vedem dacă acele măsuri au fost îndeplinite, pe de altă parte, să fim foarte atenți la trasabilitatea relocărilor, fiindcă din păcate am constatat, inclusiv în situația de la Mureș și acum, la Royal - am avut de curând iarăși un caz - am observat că sunt furnizori de servicii sociale care încearcă în funcție de interes să-și relocheze beneficiarii”, a spus Simona Bucura-Oprescu.
Scandalul „azilelor groazei” a izbucnit în luna iulie 2023, după ce, în cazul a trei centre pentru persoane cu dizabilități din orașul Voluntari, județul Ilfov, procurorii DIICOT au descoperit nereguli grave cu privire la modul în care erau tratați pacienții luați în îngrijire.
Două dintre aceste centre erau deținute de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, condusă de Ștefan Godei, despre care presa a scris că era un apropiat al Gabrielei Firea.
Ministerul Muncii a dispus controale la toți furnizorii de servicii sociale. În toată țara, 23 de centre de asistență socială au fost închise, în timp 603 oameni au fost duși în alte azile sau în familii.