Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății riscă să piardă 20 milioane de euro pentru că nu numește un director la INSP


Ministrul Sănătății, Victor Costache, periclitează un program de screening pentru 160.000 de oameni
Ministrul Sănătății, Victor Costache, periclitează un program de screening pentru 160.000 de oameni

Victor Costache a lăsat Institutul Național de Sănătate Publică fără director cu drept de semnătură acum o săptămână, în plin sezon de gripă și în contextul extinderii alarmante a numărului de infecții cu noul virus din China la nivel mondial.

Din data de 21 ianuarie, INSP nu mai are director general cu drept de semnătură, ceea ce înseamnă că:

  • Institutul nu poate face nicio plată;
  • Institutul nu poate semna acte adiționale la contractele de utilități pentru unitatea centrală din București, respectiv pentru cele cinci unități teritoriale din subordinea sa.

Mai mult, peste doar 2 zile, pe data de 31 ianuarie, expiră termenul la care INSP – împreună cu Societatea Română de Cardiologie, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Asociația Română pentru Promovarea Sănătății – pot depune documentația pentru accesarea unor fonduri europene.

UPDATE: Ministrul Sănătății a declarat, într-o conferință de presă, că „am semnat astăzi ordinul de delegare și urmează o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și INSP, pentru a ne asigura de succesul acestui program”.

Programul „Totul pentru inima ta” are o valoare de 20 de milioane de euro și ar urma să ofere screening de risc pentru afecțiuni cardiovasculare pentru 160.000 de persoane. Finanțarea vine din Programul Operațional Capital Uman (POCU) pentru exercițiul bugetar 2014 – 2020.

Afecțiunile cardiovasculare sunt cauza numărul 1 de deces în România, conform Societății Române de Cardiologie.

Faptul că ministrul Sănătății, Victor Costache, întârzie numirea unui director cu drept de semnătură duce la situația în care, în prezent, INSP nu poate depune la Ministerul Fondurilor Europene documentația aferentă proiectului.

Surse din Institut au precizat pentru Europa Liberă că inclusiv astăzi, 29 ianuarie, ministrului i-au fost reamintite situația de la INSP, riscul de a pierde finanțarea europeană și blocajul de plăți.

Victor Costache este specializat în chirurgie cardiovasculară.

Marți, 28 ianuarie, un copil de 11 luni din județul Vaslui a murit din cauza infecției cu virusul gripal de tip A.

În săptămâna 13 – 19 ianuarie, numărul total de infecții respiratorii acute (gripă clinică, pneumonii, IACRS) a fost de 81.646 la nivel național. Față de săptămâna anterioară, creșterea a fost de 11,4%, adică peste 8.000 de cazuri.

În ceea ce privește noul virus din China, numărul persoanelor infectate la nivel mondial a ajuns la peste 6.000. 132 de persoane au murit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG