Linkuri accesibilitate

Ministrul ucrainean de Externe a discutat cu omologul chinez despre pacea în războiul cu Rusia


Dmîtro Kuleba a spus că a discutat despre planurile Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace.
Dmîtro Kuleba a spus că a discutat despre planurile Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace.

Ministrul ucrainean de externe Dmîtro Kuleba a declarat sâmbătă că a discutat cu omologul său chinez despre perspectivele de pace în războiul început de Rusia prin invazia din urmă cu aproape doi ani, ca parte a unei încercări de lungă durată de a consolida relaţiile cu Beijingul, transmite Reuters.

În același timp, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, l-a asigurat pe omologul său ucrainean Dmîtro Kuleba că Beijingul „nu vinde arme letale” Rusiei, a anunţat duminică seara diplomaţia chineză, informează AFP.

În pofida conflictului, China rămâne un partener comercial şi diplomatic foarte important al Rusiei, cele două ţări având ambiţia comuna de a contracara influenţa occidentală pe scena internaţională.

Kuleba a spus că a discutat despre planurile Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace, pe care Elveţia a fost de acord să-l susţină.

Cei doi miniştri, a spus el, „au convenit asupra necesităţii de a menţine contactele dintre Ucraina şi China la toate nivelurile şi de a ne continua dialogul”.

„M-am întâlnit cu omologul meu chinez Wang Yi pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, comerţul şi necesitatea de a restabili o pace justă şi durabilă în Ucraina”, a scris Kuleba pe X, fosta Twitter, despre discuţiile lor de la Conferinţa de securitate de la München.

În afară de acest sprijin economic, China a fost suspectată uneori, inclusiv de partea americană, că furnizează armatei ruse angajate în lupte în Ucraina material, echipamente militare şi chiar arme. Acuzaţii dezminţite mereu în mod ferm de Beijing.

China „continuă să insiste pentru negocieri de pace şi nu pune gaz pe foc", i-a spus Wang Yi lui Dmîtro Kuleba, în timpul unei întrevederi sâmbătă, la Munchen (Germania), în marja Conferinţei de Securitate.

Beijingul „nu profită (de situaţie) pentru a culege profit şi nu vinde arme letale în zone de conflict sau părţilor aflate în conflict", a subliniat ministrul chinez, potrivit unui comunicat publicat duminică seara de diplomaţia chineză.

„Indiferent de evoluţia situaţiei internaţionale, Beijingul speră că relaţiile China-Ucraina se vor dezvolta normal şi vor continua să fie profitabile ambelor popoare", a declarat Wang Yi în faţa interlocutorului său.

„Vom continua să jucăm un rol constructiv, pentru a pune capăt războiului şi a restabili pacea cât mai repede. Chiar dacă nu subzistă decât un licăr de speranţă pentru pace, China nu îşi va abandona eforturile", a subliniat ministrul chinez.

Ucraina a încercat să îşi îmbunătăţească legăturile cu Beijingul şi să aducă China la dispoziţie pentru planul de pace în 10 puncte al Kievului, care se concentrează pe retragerea trupelor ruse din teritoriul ocupat, restabilirea graniţelor post-sovietice din 1991 şi un cadru care Moscova să dea socoteală pentru acţiunile sale.

China, care a urmărit „un parteneriat strategic” cu Rusia, a propus anul trecut un plan de pace propriu, cerând încetarea focului, negocieri şi încetarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Dar planul a făcut puţin progres.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG