Linkuri accesibilitate

Autocratul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin


Lukașenko și Putin vor avea o întâlnire în această seară, unde cei doi vor „discuta o gamă largă de chestiuni referitoare la relațiile dintre Belarus și Rusia”, anunță agenția belarusă de știri.
Lukașenko și Putin vor avea o întâlnire în această seară, unde cei doi vor „discuta o gamă largă de chestiuni referitoare la relațiile dintre Belarus și Rusia”, anunță agenția belarusă de știri.

Autocratul Belarusului, Alexandr Lukașenko, și apropiat al lui Vladimir Putin, a sosit miercuri seară la Moscova pentru o întâlnire cu liderul rus, a informat agenția de presă Belta, administrată de Belarus.

Lukașenko și Putin vor avea o întâlnire în această seară, unde cei doi vor „discuta o gamă largă de chestiuni referitoare la relațiile dintre Belarus și Rusia”, se arată în comunicat.

Cei doi vor discuta, de asemenea, despre „situația internațională și măsurile luate pentru asigurarea securității”, transmite Belta.

Lukașenko a spus că acceptă arme nucleare tactice rusești pe teritoriul Belarusului ca să se apere de „pericolul invaziei” din Polonia.

Lukașenko a declarat vineri că a intensificat discuțiile cu Rusia despre desfășurarea de arme nucleare tactice în țara sa pentru că există planuri de invadare a Belarusului din Polonia vecină.

Belarus a desfășurat un contingent de forțe speciale la granița sa de sud cu Ucraina „pentru a preveni provocările”, a adăugat el.

În mesajul anual adresat parlamentarilor și oficialilor guvernamentali, Lukașenko a spus că planurile Moscovei de a staționa arme nucleare în Belarus vor contribui la „salvgardarea” țării, despre care a spus că este amenințată din partea Vestului.

„Credeți-mă pe cuvânt, nu v-am înșelat niciodată. Se pregătesc să invadeze Belarus, să ne distrugă țara”, a spus el audienței, citat de Reuters.

Lukașenko a spus că Belarus are suficiente arme convenționale pentru a contracara amenințările, „dar dacă vedem că în spatele (amenințărilor) se află distrugerea țării noastre, vom folosi tot ce avem”.

„Dacă va fi necesar, eu și Putin vom decide și vom aduce arme strategice – dacă va fi nevoie”, a spus el.

El nu a oferit nicio dovadă a unei astfel de amenințări din partea Occidentului sau pentru acuzația că ar exista planuri de invadare a Belarusului din Polonia vecină, membru al NATO.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus, prima sa desfășurare de armament nuclear în afara granițelor sale de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că anunțul lui Vladimir Putin că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus a demonstrat că o declarație comună Rusia-China echivalează cu o „promisiune goală”.

Moscova și Beijingul au emis declarația comună în urma discuțiilor dintre Putin și omologul său chinez, Xi Jinping , în capitala Rusiei luna trecută. În declarație, ambele țări au spus că este necesară oprirea acțiunilor care au alimentat și mai mult conflictul din Ucraina.

Câteva zile mai târziu, Putin a spus că Moscova a ajuns la un acord cu Minsk pentru a staționa arme nucleare tactice pe teritoriul belarus.

Stoltenberg a spus miercuri, la sediul NATO din Bruxelles, că anunțul liderului rus arată că declarațiile făcute de cei doi lideri au fost doar „promisiuni goale și ceea ce trebuie să urmărim îndeaproape este ceea ce face Rusia”.

Șeful NATO a menționat că Rusia devine din ce în ce mai dependentă de China, parțial ca urmare a sancțiunilor internaționale impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG