Linkuri accesibilitate

3 minute | Democrații americani mizează pe Harris și Walz. Sinwar, noul lider Hamas. Strategia PNL la prezidențiale


La doar câteva ore după ce și-a anunțat propunerea pentru vicepreședinte, Kamala Harris deja l-a prezentat pe Tim Walz la un miting politic din Philadelphia.
La doar câteva ore după ce și-a anunțat propunerea pentru vicepreședinte, Kamala Harris deja l-a prezentat pe Tim Walz la un miting politic din Philadelphia.

Kamala Harris îl alege pe Tim Walz, guvernatorul din Minnesota, ca vicepreședinte. Yahya Sinwar este noul lider al Hamas. PNL pare că încearcă să scape de PSD înainte de prezidențiale.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Candidata democraților la președinția SUA, Kamala Harris, l-a ales pe Tim Walz să candideze pentru funcția de vicepreședinte al SUA.
  • Yahya Sinwar devine noul lider al Hamas.
  • PNL încearcă să formeze un pol de dreapta pentru alegerile prezidențiale. E o strategie care să-l ajute pe Nicolae Ciucă.

Harris alege un vicepreședinte: Walz, guvernatorul din Minnesota

Kamala Harris, candidata democraților pentru președinția SUA, l-a ales pe Tim Walz ca vicepreședinte. Știrea, la Europa Liberă. Bloguri live, la New York Times și CNN.

„I’m all in” (Sunt cu totul implicat), spune Walz, care consideră oportunitatea de a candida pentru această funcție „onoarea vieții mele”. Harris deja l-a adus pe Walz în campanie: cei doi au participat împreună la un miting în Philadelphia, conform Washington Post.

Walz, guvernatorul statului Minnesota, a fost înaintea carierei politice profesor și antrenor de fotbal american, scrie BBC. Politico prezintă 55 de lucruri de știut despre Walz, printre care: este veteran al Gărzii Naționale, vorbește mandarina și este un comunicator eficace pe problema schimbărilor climatice.

Walz este considerat ba moderat, ba progresiv de democrați, iar republicanii au început deja să-l atace, numindu-l „radical de stânga”.
Walz este considerat ba moderat, ba progresiv de democrați, iar republicanii au început deja să-l atace, numindu-l „radical de stânga”.

CNN consideră că Walz dă un avantaj propunerii democraților mai ales pentru că este plăcut de alegătorii din mediul rural și atrage alți votanți prin imaginea sa de om obișnuit din Midwest, scrie Washington Post.

Politico spune că ar putea să aducă la Casa Albă politicile progresiste cu care s-a făcut remarcat în statul său, precum introducerea meselor calde gratuite pentru copiii din școli, promulgarea măsurilor de siguranță cu privire la arme, asigurarea dreptului la avort, reducerea ratei de criminalitate și susținerea unei creșteri economice pentru stat. La New York Times, despre opiniile candidatului pe subiecte cheie pentru electoratul american.

Potrivit New York Times, chiar dacă Walz nu este cel mai cunoscut și nu este dintr-un stat important pentru cursa electorală, el pare să o contrabalanseze bine pe Harris. El s-a făcut remarcat în ultimele săptămâni pentru atacul cu succes împotriva candidatului pentru vicepreședinte al republicanilor, JD Vance.

Walz deja a început să atragă republicanii anti-Trump, scrie The Guardian. Din ce în ce mai multe grupuri își promit susținerea, conform AP.

Hamas nominalizează un nou lider

Yahya Sinwar, întâiul oficial Hamas în Gaza, a fost numit de organizația teroristă drept noul lider politic, în urma uciderii lui Ismail Haniyeh în Iran. Conform Middle East Eye, decizia a fost unanimă.

Reuters prezintă un scurt portet al noului lider Hamas, iar CNN prezintă structura Hamas și rolul pe care-l avea Sinwar până de curând în organizație. Decizia de a întoarce centrul de greutate al Hamas în Gaza, scrie Times of Israel, vine după ce mai mulți lideri ai grupării au condus organizația din alte țări, inclusiv Haniyeh, care locuia în Qatar.

Conform Al Jazeera, Sinwar este considerat a fi cel care a plănuit atacurile din 7 octombrie și are un mandat emis pe numele său de Curtea Penală Internațională, la un loc cu premierul israelian Beniamin Netanyahu. Conform BBC, Sinwar nu a mai fost văzut în public de la începutul războiului.

Sinwar nu a mai fost văsut în public de la începutul războiului, dar s-ar afla în continuare în Fâșia Gaza.
Sinwar nu a mai fost văsut în public de la începutul războiului, dar s-ar afla în continuare în Fâșia Gaza.

CNN scrie că Sinwar nu a fost implicat foarte mult în negocierile cu Israel, din cauza dificultății de a-l contacta, pentru că el s-a aflat tot acest timp în Gaza - ceea ce înseamnă că negocierile s-ar putea mișca și mai încet de acum încolo, scrie Al Jazeera. Această politică de a ucide lideri Hamas întârzie deja negocierile și este sursă de neînțelegeri între Israel și principalul său aliat, SUA, scrie New York Times.

Conform Forbes, Sinwar este un critic al liderului palestinian din Cisiordania, Mahmoud Abbas, și al grupării Fatah.

Strategia PNL la prezidențiale

Încep primele mișcări ale PNL pentru cursa prezidențială: după trei ani la guvernare cu PSD, liderul Nicolae Ciucă ar vrea să-și aducă partidul într-o coaliție de dreapta. Strategia sa, analizată de Europa Liberă.

Vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, promite însă că partidul său nu are de gând să rupă guvernarea, conform HotNews.

Reacțiile partenerilor curenți din alianță au sosit și ele. Paul Stănescu, secretarul general al PSD, spune că „nu ne-a căzut bine”, scrie G4Media. El a completat și că liderul partidului, Marcel Ciolacu, ar avea „o inteligență peste medie”, conform HotNews.

Nicolae Ciucă se pregătește să intre în ofensivă, înaintea alegerilor prezidențiale. Partenerul său de coaliție, Marcel Ciolacu, va deveni probabil contracandidat.
Nicolae Ciucă se pregătește să intre în ofensivă, înaintea alegerilor prezidențiale. Partenerul său de coaliție, Marcel Ciolacu, va deveni probabil contracandidat.

Însă, după crearea unui eventual pol de dreapta, PSD-ul ar rămâne pe cont propriu. „Ciolacu nu are altă opțiune. Va candida”, ar fi declarat Ciucă, potrivit Știri pe Surse.

Primele intenții de a crea un pol de dreapta le-a declarat Ciucă săptămâna trecută, când a declarat că a „deschis dialogul” pentru unirea forțelor de dreapta, scrie G4Media.

Elena Lasconi, președinta USR, a declarat ulterior că nu a primit nicio astfel de invitație la dialog. „Probabil că mi-au trimis o invitație prin Poșta Română sau cu porumbelul călător”, a declarat Lasconi, citată de HotNews. În schimb, Ciucă s-a întâlnit cu Cosette Chiricău (Partidul Curaj, fostă membră USR), scrie News.ro.

Între timp, Snoop a aflat că panourile „ostașului” Nicolae Ciucă, apărute în întreaga țară, au costat 2 milioane de euro - bani plătiți de PNL din fonduri publice.

Alte subiecte:

  • Nadia Comăneci a cerut Federației Internaționale de Gimnastică reevaluarea scorului Sabrinei Maneca-Voinea în finala probei la sol de la Paris. Detalii la Europa Liberă.
  • Alfred Bulai, sociologul acuzat de abuzuri sexuale într-o investigație Snoop, a fost dat afară de la SNSPA, scrie Digi24.
  • În PressOne, un reportaj din Penitenciarul Târgșor Ploiești, unde-și ispășesc pedepsele majoritatea femeilor deținute în România.
  • După ce protestatarii din Bangladesh au alungat din țară premierul, laureatul Nobel Muhammad Yunus va conduce guvernul interimar. Mai multe în Al Jazeera.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG