Bun găsit,
Iată principalele subiecte:
- Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune la Europa Liberă că serviciile secrete și CSAT nu au acționat „cu diligența și operativitatea cu care trebuiau să se miște, având în vedere gravitatea faptelor” legate de posibila viciere a alegerilor prezidențiale.
- Șeful NATO, Mark Rutte, a avertizat țările membre că nu sunt pregătite pentru amenințările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani.
- Căderea regimului Bashar al-Assad dezvăluie atrocitățile trăite în închisorile siriene. Grupări rebele rivale continuă lupta pentru control teritorial în Siria.
Cine și ce a stiut
„Nu poți lucra cu instrumente juridice de acum 35 de ani pentru a combate fenomene care, uitați-vă ce se întâmplă: din tastatură sunt manipulați alegătorii și afectează siguranța națională”, spune în interviul one2one de la Europa Liberă fostul procuror general al României, Augustin Lazăr.
Acesta consideră că *serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) ar fi trebuit să trimită Parchetului documentele care arată că alegerile prezidențiale au fost viciate înainte ca acestea să fie declasificate și că instituțiile nu au reacționat așa cum ar fi cerut gravitatea evenimentelor.
*O notă – puteți citi AICI cum a comunicat Serviciul de Informații din Republica Moldova cu privire la încercările de influențare a alegerilor din această țară. Pe scurt, AICI.
De ce nimeni nu a fost pregătit, întreabă jurnalistul Emilian Isăilă în Spotmedia. Au fost instituțiile învinse sau luate prin surprindere? Analiza conchide că e valabilă a doua variantă, iar cauzele se regăsesc cu precădere în lipsa de responsabilitate și eficiență instituțională în care se complac politicienii și autoritățile.
Ecourile controversatelor alegerile prezidențiale din România se regăsesc și în:
- ancheta RFE/RL din Bulgaria despre posibila implicare a unei organizații din țara vecină României în campania de manipulare online din timpul alegerilor prezidențiale;
- în articolul Politico despre inflencerii de pe TikTok;
- în punerea sub control judiciar a colaboratorului apropiat al lui Călin Georgescu, Eugen Sechila.
Despre explicațiile lui Călin Georgescu legate de întâlnirea cu Horațiu Potra, bărbatul acuzat că ar fi pregătit acțiuni de tulburare a liniștii publice, în G4Media și Hotnews.
Georgescu, Dughin, Rutte, Trump
Hotnews scrie azi despre ce a declarat recent Alexandr Dughin, considerat ideologul lui Vladimir Putin: „Europa de Est va fi neutră sau va fi a noastră. Oameni precum Viktor Orban sau Călin Georgescu înțeleg asta”. Călin Georgescu a admis în trecut că îl cunoaște pe Dughin, pe care l-a descris într-un interviu la Nașul TV drept „un tip foarte bine structurat intelectual” (Știrile Pro TV – 4 decembrie, minutul 3:46).
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat ieri că Alianța nu este pregătită de o confruntare cu Rusia și ar trebui să treacă la o mentalitate de război. Potrivit Euronews, Rutte le cere europenilor să facă sacrificii pentru a spori investițiile în apărare.
Dacă Rusia obține ce vrea în Ucraina, scrie The Atlantic într-o analiză preluată de cursdeguvernare, își va îndrepta privirea spre țările baltice și este posibil ca Rusia să fi intervenit și în alegerile recente din România, în încercarea de a instala un președinte pro-Kremlin, adaugă publicația.
Analiza detaliază modul în care Donald Trump, președintele ales al SUA, ar putea obține pacea în Ucraina. Trump însuși a spus ieri, când a fost desemnat persoana anului de revista TIME, că permisiunea dată Ucrainei să folosească rachete americane împotriva unor ținte de pe teritoriul Rusiei a fost o greșeală.
Dar Donald Trump a adăugat imediat, răspunzând unei întrebări, că nu poți abandona Ucraina dacă vrei să ajungi la o înțelegere care să oprească războiul. Transcrierea completă a interviului din Time, AICI.
În România, un pas așteptat de luni de zile: Guvernul a adoptat ieri Proiectul de lege care ar permite armatei doborârea dronelor care intră în spațiul aerian al României. Mai e nevoie de votul Parlamentului și de promulgare, notează Hotnews.
Trecutul și viitorul Siriei
În Siria, Parlamentul și Constituția sunt suspendate pentru trei luni, timp în care guvernul de tranziție încearcă stabilirea unei noi administrații.
Relatările sunt însă dominate mai mult de trecut, decât de viitor:
- CNN: Cadavrele maltratate arată ororile vieții și morții sub regimul Assad.
- BBC: După 50 de ani de cruzime din partea familiei lui Assad, sirienii își caută morții și dispăruții.
- The Guardian: „Nu ne vom opri până nu îi gasim pe toti”. Bucuria a fost înlocuită de durere.
Tot în The Guardian despre continuarea luptelor între diversele grupări rivale din Siria și despre cei peste un milion de oameni care au fugit din case acum, o data cu începerea rebeliunii, precum și o analiză a felului în care ar putea arăta viață lui Bashar al-Assad în Rusia.
Ce înseamnă căderea Siriei pentru Ucraina, la RFE/RL.
Alte știri:
- Două milioane de euro din bugetul locuitorilor Sectorului 1 merg la Catedrala Mântuirii Neamului. Explicațiile primarului George Tuță (PNL) la Hotnews.
- Curtea Supremă a admis joi apelul făcut de Parchetul General împotriva deciziei de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu – Europa Liberă.
- Guvernul dă 1,6 miliarde de lei din fondul de rezervă pentru plata salariilor restante din justiție. Un procuror din Suceava repus în funcție după suspendare primește 3,13 milioane lei (peste 620.000 de euro), notează Hotnews.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Te poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.
Weekend bun,
Carmen