Bun găsit, dragi prieteni,
De câteva zile, România a intrat într-o ecuație complicată. Când va fi depusă, citită și când va fi votată moțiunea depusă de USR PLUS și AUR în Parlament sunt întrebările simple. Mai greu e de știut cu cine se va alia PNL, sprijinit fățiș de președintele Iohannis, ca să rămână la guvernare.
Fixați-vă centurile, intrăm într-o zonă cu turbulențe
La capătul a câteva săptămâni de tumult, cu un vârf de sarcină pe 25 septembrie când liberalii trebuie să se adune la congres, vom afla dacă România va avea în frunte un guvern minoritar sprijinit în Parlament de USR PLUS sau, dimpotrivă, că împăcarea nu este posibilă, iar premierul liberal va fi sprijinit de PSD. Cert este că alianța dintre PNL și USR PLUS s-a dovedit nefuncțională.
E de presupus că urmează acuzații, amenințări & secvențe de șantaj sentimental cu „binele țării”, cap de afiș, dar esența este în altă parte. Prin definiție, politica este împărțirea resurselor publice, iar în ciuda prejudecăților, științele politice sunt chiar ... științe. Imprimați-vă în memoria vizuală aritmetica parlamentară, țineți minte că și pentru moțiunea de cenzură, dar și pentru învestirea unui nou guvern este nevoie de 234 de voturi, fixați-vă calm centura de siguranță - o să intrăm într-o zonă de turbulențe. Nu vă gândiți totuși la măștile de oxigen. „Nu dau turcii”, vorba străbunilor, nici nu „vin rușii”, vorba bunicilor. Nu încă. Dacă e vreo primejdie, Europa Liberă o va semnala din vreme. Așa că în aceste zile, folosiți, vă rugăm, manualul de instrucțiuni obișnuit, capitolele: „Urmează traseul banilor!” și „Cui folosește?”
Afganistan și Rusia, surse majore de îngrijorare
Talibanii au anunțat în această dimineață că au preluat controlul asupra ultimului bastion din Afganistan, Panjshir. Șeful rezistenței armate, Ahmad Massoud, a anunțat că este pregătit pentru negocieri. În zona văii muntoase Panjshir locuiesc între 150.000 și 200.000 de oameni, iar regiunea a fost unul dintre centrele rezistenței și în anii '80 contra sovieticilor, și în anii 2000, contra talibanilor.
Informația apare în toate marile publicații internaționale, cu o analiză în Le Monde legată de eficiența sistemului de apărare european și dezbaterile din NATO, și altele pe marginea interviului acordat BBC de șeful forțelor militare britanice, Sir Nick Carter, care a spus că „toți am fost prinși pe picior greșit” cu privire la rapiditatea ofensivei talibane. Iar controversele și temerile legate de Afganistan sunt abia la început.
Între timp, BBC citează un studiu al Institutului în Probleme de Criminalitate și Securitate al Universității Cardiff care atrage atenția asupra trolilor/postacilor pro-Putin care parazitează rubricile de comentarii ale marilor publicații occidentale, inclusiv The Times. Una din temele predilecte acum pare să fie retragerea occidentală din Afganistan promovată drept „sfârșitul civilizației occidentale”, o paralelă directă cu implicarea Occidentului în susținerea Ucrainei. Potrivit studiului Cardiff, comentariile suspecte sunt folosite apoi de anumite mass-media în Rusia ca fiind voci reprezentative pentru opinia publică din Marea Britanie care ar susține astfel politicile lui Vladimir Putin.
Asaltul trolilor pro-Kremlin e cu atât mai semnificativ cu cât la mijlocul lui septembrie în Rusia au loc alegeri pentru Duma, iar partidul Rusia Unită se află la cel mai jos nivel al popularității sale de la înființare, în ciuda eforturilor de propagandă ale regimului Putin. Între acestea și acțiunile insistente de a scurtcircuita campania de Smart Voting a simpatizanților liderului de opoziție Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare din februarie.
Organizația anticorupție a lui Aleksei Navalnîi a pus la punct o aplicație prin care alegătorilor le sunt oferite cele mai eficiente variante de vot în colegiile electorale, indiferent de culoarea politică a candidaților astfel încât formațiunea lui Vladimir Putin să piardă majoritatea în Duma. Aplicația se numește simplu Navalnîi.
Facturile la curent și gaz, grenadă amorsată politic
Pe de altă parte, toate publicațiile românești și internaționale consultate de Europa Liberă, de la Washington Post la El Pais, remarcă revenirea în forță a pandemiei. Premierul Cîțu, angrenat pe multele fronturi ale bătăliilor sale politice, pare să nu acorde suficientă atenție problemei. Ministrul Sănătății, doamna Mihăilă, va părăsi cabinetul, alături de toți colegii săi din USR PLUS.
În privința imensului scandal general de recentele (ne)reguli de pe piața liberalizată a energiei, vă rugăm să ne transmiteți în continuare facturi anonimizate dacă sunteți direct afectați. Facturi de mii și mii de lei, ba chiar cât prețul unui apartament, șocul acestor facturi în multe familii, folosirea banilor drept cash flow sub amenințarea „tăierii curentului”, modificările unilaterale de contract, comunicarea depreciativă sau ineficientă inclusiv din partea Protecției Consumatorului, alcătuiesc un tumult care, în cazul unei ierni dificile, va avea un impact politic devastator. Dintre toți miniștrii cabinetului Cîțu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, e cel mai expus.
A murit Ion Caramitru. A murit Ivan Patzaichin
Ieri a fost o zi proastă cu vești proaste pe scena publică din România. Informațiile legate de tensiunile politice s-au amestecat cele două știri. Românii au pierdut două nume de referință. Nu l-am cunoscut pe Ivan Patzaichin, dar dincolo de biografia sportivă excepțională, mărturiile despre omenia sa ieșită din comun se tot adună. Cu Ion Caramitru am discutat de multe ori. Cel mai recent, cred, atunci când m-a ajutat să filmez pentru un documentar enigmatica rochie de argint a Reginei Maria (de argint la propriu) aflată în patrimoniul Teatrului Național. De și mai multe ori, am discutat on și off the record despre Revoluția Română din 1989.
Dar nu am avut timp niciodată să stăm de vorbă așezat. I-aș fi povestit că datorită lui, trei fetițe de 13, 12 și 5 ani, rămase singure acasă în ziua de 22 decembrie 1989, au reușit să nu le mai fie frică.
În acea dimineață, părinții care sunau des, nu dădeau nici un semn de viață. În serile din urmă, tata asculta non-stop Europa Liberă. Știam de masacrul de la Timișoara. Eram deci speriate, foarte speriate.
Dar când am deschis Radio România, în jur de 12.30, Ion Caramitru tocmai spunea: „Români, Dumnezeu și-a întors față spre noi. Dictatorul a fugit. Suntem liberi!” Pe mine, propoziția cu dictatorul nu m-a impresionat, dar când auzi „Dumnezeu” la Radio București, trebuie că s-a întâmplat ceva miraculos. Și nu putea fi de rău. Doar era vocea lui Ion Caramitru, atât de cunoscută și de apropiată.
Am dat drumul la televizor și i-am văzut pe toți în studio-ul 4 al TVR, cu steagul României eliberat de stema comunistă și toate acele fețe concentrate și/sau fericite. Nu se pot exprima miile de întrebări care ne izbucneau în minte. Dar repede de tot a rămas una singură: Unde e mami? Mama a sunat peste vreo oră, de la un telefon public cu fise. Era la manifestație. Era fericită. Ea, tata și alte milioane și milioane de români.
Se pot spune multe despre cele trei decenii care au urmat. Dar pentru mine, Revoluția Română a început în ordine, cu Ion Caramitru și cu mama.
Cele trei minute s-au scurs demult, ne revedem mâine. Dar între timp, dacă vreți să ne contactați pe temele de mai sus, sau pe altele, email-ul Europa Liberă România este Bucharest_Bureau@rferl.org
Toate cele bune,
Elena Tănase