Linkuri accesibilitate

3 minute | Virează România spre Moscova, aceasta e întrebarea. Ciucă și Ciolacu au demisionat. Ce s-a întâmplat și ce urmează


Romania, Călin Georgescu, FLIPED
Romania, Călin Georgescu, FLIPED

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România sunt șocante. Câștigătorul - anti-occidental și pro-Putin - este un cvasi-necunoscut în cercurile mainstream. Inginer agronom, fost diplomat, Călin Georgescu, 62 de ani, a câștigat cu 23% din voturi. El se va confrunta în turul II, programat pe 8 decembrie, cu Elena Lasconi (USR) care pornește de la 19 procente.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Victoria candidatului independent Călin Georgescu, un politician anti-occidental și expunând politici favorabile Moscovei lui Vladimir Putin, este șocantă pentru majoritatea românilor. Ecourile din Occident sunt similare. Sputnik/ Rusia jubilează și adresează felicitări.

Iată principalele știri și unghiuri ale situației:

  • Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Se va confrunta la turul al II-lea cu Elena Lasconi (USR).
  • Nici partidele de la guvernare, nici opoziția, nici casele de sondare a opiniei publice, nici mass-media nu au prevăzut victoria lui Călin Georgescu. Primele explicații tehnice și politice.
  • În urma eșecului, premierul PSD, Marcel Ciolacu și ex-premierul PNL, Nicolae Ciucă, ambii cotați drept candidați cu șanse, și-au dat demisiile din fruntea partidelor lor.

Cine este Călin Georgescu?

Contrar a ceea ce se crede, Călin Georgescu se află pe scena publică de mult timp, după cum a relatat Europa Liberă în noaptea alegerilor.

Cine l-a votat, din punct de vedere sociologic, a început să devină evident a doua zi, când s-a putut contura profilul alegătorilor.

În prima sa tentativă de a intra în politica la vârf, Călin Georgescu a fost promovat intensiv de Alianța pentru Unirea Românilor drept viitor premier. Până când vederile sale extremiste și deschis favorabile Moscovei – precum ideea de pace în orice condiții – s-au dovedit prea mult chiar și pentru liderul radical, George Simion, după cum explică colega mea Oana Despa, într-o analiză extinsă.

Candidatul independent, Călin Georgescu, este sprijinit de un mic partid, Partidul Oamenilor Tineri (POT) și, după spusele sale, de mulți voluntari.
Candidatul independent, Călin Georgescu, este sprijinit de un mic partid, Partidul Oamenilor Tineri (POT) și, după spusele sale, de mulți voluntari.

Poreclit „Putin al României” inclusiv în cercuri politice care i-au fost la un moment dat favorabile, Călin Georgescu se prezintă ca expert internațional în dezvoltare durabilă. A fost raportor special al ONU pentru deșeuri toxice și președinte al Centrului European de Sprijin pentru Clubul de la Roma.

Pe scurt, Călin Georgescu îmbrățișează deschis doctrina Moscovei lui Vladimir Putin, începând cu „Ucraina, stat inventat” și pace imediată (ceea ce înseamnă, de fapt, mutilarea teritorială la țării vecine) și continând cu diatribe contra apartenenței României la lumea occidentală: NATO, Uniunea Europeană/ Schengen, plus stil de viață.

Politico titrează în deschidere: Extrema dreaptă din România provoacă mari probleme UE și NATO.

O victorie a unui pro-rus la București ar afecta profund ecuația de securitate la Marea Neagră și pe Flancul Estic al NATO, aceasta este sigur.

Dar nici România, nici Europa nu au ajuns (încă) acolo.

Călin Georgescu a câștigat două milioane de voturi, iar la vot se prezintă constant nouă milioane dintre cele 18 milioane cu drept de vot.

Prima manifestație pro-democrație din România a avut deja loc la București: „Tinerii vă cer în cor/ NU votați un dictator”; „Iubirea de țară/ Nu e legionară”.

Cum a fost posibil?

De ce a câștigat un pro-putinist primul tur al prezidențialelor de la București?

Colega mea, Andreea Pora, a explicat aritmetic și politic ce s-a întâmplat în ziua alegerilor și care sunt cauzele victoriei suveranistului Călin Georgescu.

Între acestea, prestația dezamăgitoare a celorlalți candidați, discursul mult moderat al candidatului AUR, George Simion, excluderea Dianei Șoșoacă din cursă prin decizia neinspirată și controversată a Curții Constituționale din octombrie, dar – absolut de netrecut cu vederea – o campanie intensivă de promovare a lui Călin Georgescu dusă pe platforma chinezească TikTok.

Imagine de pe TikTok cu candidatul Călin Georgescu.
Imagine de pe TikTok cu candidatul Călin Georgescu.


Un excelent interviu realizat de Magda Grădinaru de la Spotmedia, cu o expertă din Rep. Moldova arată că Moscova nu mizează pe un singur vector/ citește candidat. Iar în România, profilul construit al lui Călin Georgescu este mai aproape de alegătorii români decât Diana Șoșoacă și George Simion. Se pare că neatenția de la București a oferit Moscovei cartea câștigătoare.

Analiza absenței cvasi-generale a leadership-ului în România au făcut-o la Europa Liberă, colegii mei Anca Grădinaru și Ovidiu Cornea.

Când nu ai lideri, cauți salvatori, spune unul din experții intervievați: „Oamenii au căutat salvatori și l-au găsit pe Călin Georgescu”.

Liderii partidelor mainstream și președintele Iohannis însuși sunt principalii vinovați de golul imens pe care oamenii l-au simțit la conducerea țării, relevă profesorii de științe politice și sociologii intervievați de Europa Liberă. La fel crede și rectorul Univ. Babeș Bolyai de la Cluj, Daniel David, intervievat de G4.

Din păcate și pentru votanții săi, și pentru România, campania electorală a lui Călin Georgescu nu pare deloc onestă și în niciun caz făcută fără vreo cheltuială, așa cum a declarat.

Colega mea, Simona Cârlugea a făcut analiza campaniei explozive de pe platforma chinească TikTok: „Domnul Georgescu și miile sale fețe pe TikTok”. Vorbim de sute și sute de conturi, alimentate sistematic și profesionist, ceea ce a provocat o creștere, poate organică poate nu, atât de mare, încât platforma însăși i-a plasat #hashtagul în motorul de căutare.

Despre aceeași campanie fulminantă pe TikTok vorbește și BBC, în articolul său despre victoria lui Călin Georgescu.

Cu ce sunt alimentate aceste conturi? În multe cazuri, cu fake news sau informații eronate, după cum arată o analiză publicată de Libertatea: „Eminescu nu se predă în școli”, „Singura vindecare este Iisus Hristos”.

Ce urmează?

Deocamdată cel puțin două vești bune pentru democrația românească și comportamentul normal în societăți deschise: cei înfrânți au demisionat.

Primul care a anunțat că și-a depus mandatul și a făcut-o încă de duminică noaptea a fost premierul social-democrat, Marcel Ciolacu. Este pentru prima dată în istoria celui mai mare partid din România – numit succesiv FSN, FDSN, PSD – când nu are candidat în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale. Nu s-a întâmplat niciodată de la Revoluția Română din 1989.

Al doilea anunț a venit din partea președintelui PNL, Nicolae Ciucă. Nu numai că „omul lui Iohannis” a demisionat, dar o dată cu el a demisionat întreaga conducere PNL. Părea singura soluție ca partidul să nu facă un scor catastrofal și la alegerile parlamentare de duminică.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale.


În fruntea PNL se află acum în interimat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, alături de unii dintre cei mai performați lideri locali. Rămâne de văzut cum va reuși să articuleze o campanie de urgență în cele numai câteva zile până la alegeri.

Prima decizie este susținerea necondiționată și fără niciun fel de negociere a Elenei Lasconi, candidata USR și pro-occidentală.

În primul ei discurs de la intrarea în turul al II-lea, Elena Lasconi a spus clar: nicio concesie făcută lui Putin. România este membră NATO și a Uniunii Europene și așa va rămâne; cei care l-au votat pe Călin Georgescu au fost înșelați de imaginea lui patriotică, tradițional-bisericească în lipsa unui mesaj coerent al dreptei democratice.

Liderul AUR, George Simion a spus că îl va susține pe Călin Georgescu în turul II. Învingătorul însuși a declarat că victoria din 24 noiembrie este victoria săracului din Biblie contra bogatului (citește candidații înfrânți ai establishmentului) care nu poate trece prin urechile acului.

Se pare că uneori e nevoie de un vot de furie. Nemulțumirea și dezamăgirea românilor au măturat realmente cea mai slabă garnitură de candidați la prezidențiale care s-a prezentat vreodată la urne în România.

Nu pun aici la socoteală liderii PNL și PNȚ din noiembrie 1946. Alegerile acelea pierdute au fost grosolan falsificate de ocupația sovietică.

Alte subiecte:

  • Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump promite tarife sporite pentru importurile din China, Canada și Mexic, scrie Washington Post. El va depune jurământul înlocuindu-l pe democratul Joe Biden, la 20 ianuarie.
  • Uniunea Europeană ia în calcul înghețarea conturilor/ averilor și refuzul vizelor contra companiilor și cetățenilor chinezi care sprijină efortul de război al Rusiei lui Putin în Ucraina, anunță Europa Liberă.
  • Germania trece în revistă lista de buncăre în contextul acutizării tensiunilor cu Rusia, notează The Guardian. Europa Liberă s-a interesat de cele românești, în vară. Guvernul nu știa în ce stare sunt. Video din reportaj.

Nu uitați că ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,
Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG