Linkuri accesibilitate

Misterul firmei de la Budapesta care ar fi produs pagerele care au explodat în Liban


Diferite nume de companii, printre care BAC Consulting KFT, sunt expuse la intrarea în clădirea care le găzduiește. Budapesta, 18 septembrie.
Diferite nume de companii, printre care BAC Consulting KFT, sunt expuse la intrarea în clădirea care le găzduiește. Budapesta, 18 septembrie.

O companie cu sediul în Budapesta despre care se presupune că a produs pagerele folosite în atacul mortal asupra Hezbollah din Liban pare să aibă un singur angajat.

Acesta lucrează dintr-un birou gol și, potrivit prezentării publice a firmei, oferă o gamă largă de servicii, dar nu și producția de pagere.

Cel puțin 12 persoane au fost ucise și aproape 3.000 au fost rănite atunci când pagerele folosite de membrii Hezbollah, care a fost desemnată ca organizație teroristă de Statele Unite, au explodat simultan în Liban, pe 17 septembrie.

Un oficial al Hezbollah, cea mai puternică organizație susținută de Iran în Orientul Mijlociu, a numit atacul „cea mai mare breșă de securitate” a grupului din istoria sa.

Imaginile ale pagerelor distruse au indicat că acestea poartă numele Gold Apollo, o companie din Taiwan. Fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a declarat că pagerele folosite în explozie au fost produse, de fapt, de o companie din Europa pe care Gold Apollo a numit-o într-o declarație ca fiind BAC Consulting KFT din Ungaria.

Potrivit acelei declarații, conform unui acord de cooperare, BAC este autorizată să „folosească marca noastră comercială pentru vânzările de produse în regiunile desemnate, dar proiectarea și fabricarea produselor sunt exclusiv responsabilitatea BAC”.

„Produsul nu era al nostru. Doar că avea marca noastră pe el”, a declarat Hsu reporterilor, la birourile companiei din orașul New Taipei, din nordul Taiwanului, pe 18 septembrie.

În ciuda declarațiilor reprezentanților companiei din Taiwan, șeful companiei BAC Consulting KFT din Budapesta a declarat, ulterior, pentru NBC News, că firma sa nu produce pagere.

„Nu fac pagere. Sunt doar intermediarul. Cred că ai înțeles greșit”, a declarat pentru postul american o persoană care s-a identificat drept Cristiana Barsony-Arcidiacono.

Sediul firmei, doar pentru corespondență

Potrivit Serviciului Maghiar al RFE/RL, Barsony-Arcidacono, în vârstă de 49 de ani, are un apartament în Ujpest, un cartier central al Budapestei, și are afaceri acolo din 2021.

Eforturile de a o contacta pe Barsony-Arcidiancono de către RFE/RL nu au avut succes.

Ministerul de Interne al Ungariei nu a răspuns întrebărilor RFE/RL dacă autoritățile intenționează să deschidă o anchetă în acest sens.

Adresa declarată pentru BAC Consulting din Budapesta este o clădire de culoarea piersicii, pe o stradă rezidențială dintr-o suburbie a Budapestei.

O persoană din clădire care a cerut să nu fie numită a declarat Serviciului Maghiar al RFE/RL că nu a întâlnit niciodată niciun angajat de la BAC Consulting și că numai corespondența a fost trimisă la acea adresă, o dată pe lună.

Registrul oficial din Ungaria descrie compania ca o afacere de consultanță, înființată în 2022.

Pagina LinkedIn a companiei se laudă că are „peste un deceniu de experiență în consultanță”.

„Cu peste un deceniu de experiență în consultanță, suntem într-o călătorie interesantă și plină de satisfacții cu rețeaua noastră de experți pasionați, cu o foame de inovație pentru mediu, inovare și dezvoltare și afaceri internaționale. Lucrăm la nivel internațional ca agenți ai schimbării cu o rețea de consultanți care își pun cunoștințele, experiența și umanitatea în proiectele noastre într-o călătorie de conectare și autentică”, se arată în document.

Pe lângă consultanță, activitățile comerciale ale firmei includ de la producția de echipamente de difuzare până la coafură și chiar extragerea uleiului.

Site-ul web al companiei nu menționează că ar fabrica pagere.

Veniturile pentru 2022 au fost echivalentul a 700.000 de dolari.

Barsony-Arcidiacono este listată ca CEO și unic angajat al BAC Consulting KFT.

Pe profilul ei de LinkedIn, ea susține că a fost consilier pentru mai multe organizații, inclusiv Comisia Europeană, organul executiv superior al UE și UNESCO, organizația culturală a ONU.

Ea spune că a studiat la London School of Economics și SOAS (School of Oriental and African Studies) University din Londra.

Actualizare 18:25

Guvernul maghiar afirmă că pagerele nu au fost fabricate în Ungaria.

Zoltán Kovács, secretar de stat responsabil cu comunicațiile internaționale, a scris miercuri după amiază pe contul său de Facebook că „autoritățile maghiare sunt convinse că societatea în cauză era o societate comercială intermediară, nu avea producție sau sedii în Ungaria, avea un director principal la adresa declarată și că bunurile la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria.

Serviciile naționale de securitate maghiare cooperează cu toate serviciile partenere și afiliatele internaționale relevante în cadrul investigațiilor ulterioare. Cazul nu reprezintă un risc pentru securitatea națională a Ungariei”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG