Linkuri accesibilitate

Misterul victoriei lui Piedone la S5. Băcanu strigă fraudă, Ferentarii vor parc


Cristian Popescu Piedone, condamnat în primă instanță la 8 ani și jumătate de închisoare în dosarul tragediei din Colectiv.
Cristian Popescu Piedone, condamnat în primă instanță la 8 ani și jumătate de închisoare în dosarul tragediei din Colectiv.

Candidatul liberal Cristian Băcanu știe că l-au trădat propriii oameni din secțiile de vot, lăsându-i pe ceilalți să fure voturi, dar sociologi și activiști din Ferentari au și o altă explicație: pentru unii, „brandul” Piedone de la sectorul 4 are încă trecere, în ciuda tragediei din Colectiv.

Lupta pe rezultatul alegerilor din sectorul 5 al Capitalei nu este la fel de vizibilă precum cea de la sectorul 1, care a acaparat spațiul public, însă este la fel de strânsă și chiar mai avansată. Biroul Electoral Central este așteptat să decidă dacă dă undă verde la renumărarea voturile din sectorul 5 al Capitalei, pentru a confirma dacă Cristian Popescu Piedone chiar a câștigat votul popular, cu 28%. Candidatul PNL Cristian Băcanu, cel care a contestat rezultatul, are de recuperat, de pe locul trei, o diferență de circa 2.600 de voturi față de Piedone, care a contestat renumărarea.

Condamnat în primă instanță la 8 ani și jumătate de închisoare pentru că a lăsat clubul Colectiv să funcționeze ilegal, lucru care a contribuit la tragedia din 2015, fostul primar al sectorului 4 pare să fi reușit o victorie neașteptată. În orice caz, una pe care contracandidatul dreptei, Cristian Băcanu, refuză să o accepte și o pune pe seama unor fraude.

Eu trebuie să mă lupt, dacă am constatat că există o suspiciune rezonabilă cu privire la existența unei fraude. Cum să las lucrurile așa? Cu atât mai mult cu cât e vorba de cineva condamnat la închisoare. Dacă era vorba de altcineva, poate nu mă stresam atât de tare, dar pur și simplu refuz să cred că oamenii l-au votat, când el avea 16% în sondaje, cu două săptămâni înainte de alegeri”, a explicat liberalul Cristian Băcanu, pentru Europa Liberă.

Eu cred că mi-au cumpărat oamenii de pe centrele de vot. Și noi, și USR-PLUS am avut probleme cu oamenii de pe secții.
Cristian Băcanu, PNL

Problema este însă că legea nu prevede o procedură de renumărare a voturilor, ci doar de anulare a alegerilor. „Și aici este blocajul judecătorilor de la BEC”, spune Băcanu.

Ar fi stupid să nu poți să soliciți să se facă verificări cu privire la modul în care s-a făcut numărarea voturilor, când legea prevede că voturile se păstrează în saci sigilați și se păzesc. Păi, dacă nu pot să renumăr sau să analizez ce s-a întâmplat acolo, de ce îi mai păstrează? Că la fel de bine ar putea să-i pună pe foc. Legea trebuie aplicată în sensul aplicării, nu neaplicării ei. Adică dacă pot să constat o fraudă, lasă-mă să o constat, să văd dacă procesele verbale corespund cu realitatea numărătorii voturilor”, explică raționamentul juridic avocatul Băcanu.

Liberalul crede că a fost trădat de oamenii pe care partidele din alianță i-au trimis în secțiile de votare, astfel că numărătoarea voturilor a fost direct măsluită, cu voturi de-ale sale trecute în dreptul lui Piedone sau al primarului PSD Daniel Florea.

Există indicii serioase că au existat fraude pe secții grupate. Eu cred că mi-au cumpărat oamenii de pe centrele de vot. Și noi, și USR-PLUS am avut probleme cu oamenii de pe secții. Ei sunt un partid nou, nu au oamenii de pe secții rodați. Noi, PNL, am fost o filială construită pe repede înainte în vara lui 2019. Nu am avut nici noi cum să ne rodăm oamenii, să-i instruim, să îi selectăm cu atenție. A trebuit să aducem oameni de pe stradă”, explică Cristian Băcanu cum nu a avut bază în propriii câini de pază ai voturilor.

Cristian Popescu Piedone nu a putut fi contactat, pentru a oferi un punct de vedere.

Cum se văd alegerile din Ferentari, unde în lupta Vanghelie-Florea nu a auzit nimeni de Băcanu

Fraudă sau nu, pentru unii observatori ai vieții din sectorul 5 al Capitalei, victoria lui Piedone nu este însă o surpriză, chiar dacă în zonele cele mai sărace din capătul Ferentariului, lupta cea grea s-a dat între fostul primar PSD Marian Vanghelie și actualul, Daniel Florea. De liberalul Cristian Băcanu, nu a auzit însă nimeni în zona Aleea Livezilor sau Tunsu Petre, zonele cele mai crâncene ale cartierului.

A fost o propagandă întreagă cu Vanghelie, el a fost în cartier, a vorbit cu lumea. În zona asta, unii votează cu Vanghelie, alții cu Daniel Florea. De Piedone nu am auzit mai nimic. Iar oamenii aceștia nici nu-l cunosc pe Băcanu, nu știu cine e. Oamenii pe aici sunt afectați că nu mai e Firea la Capitală. Mulți beneficiază de indemnizații de handicap, de 500 de lei, de vouchere Materna, le e frică că nu mai iau banii”, a povestit pentru Europa Liberă o lucrătoare socială a organizației ARAS, care locuiește în zona respectivă și lucrează direct cu mulți dintre dependenții de droguri din zonă.

Cam toată lumea din cartierele sărace merge să se joace în parcul lui Piedone. Asta e ce lipsește foarte tare în sectorul 5, locuri de joacă. Lumea se bucura că vine și le face teren de fotbal.
Valeriu Nicolae, activist drepturile omului

Valeriu Nicolae, fondatorul Policy Center for Roma and Minorities și fost membru PLUS, nu este însă surprins de victoria lui Piedone. Și el cunoaște bine realitățile din cartierele sărace ale sectorului 5, unde lucrează în proiecte care să-i ajute pe copiii de acolo. Lucrurile sunt mult mai simple, iar Piedone a punctat la nevoile de bază ale oamenilor, explică el pentru Europa Liberă:

Cam toată lumea din cartierele sărace merge să se joace în parcul lui Piedone, care e destul de aproape de Rahova, în zona Tineretului. Asta e ce lipsește foarte tare în sectorul 5, locuri de joacă. Piedone a fost tot timpul în campanie. Lumea se bucura că vine și le face teren de fotbal”, explică Valeriu Nicolae.

Refuzul multora de a pricepe cum de oamenii ar fi putut să îl voteze pe un personaj controversat ca Piedone este pusă de Valeriu Nicolae pe seama unei „obtuzități a politicianului român educat”: „Habar nu au ce vor oamenii în ghetou, ce e important pentru ei. Ei nu știu nimic din ce se întâmplă acolo, dar cred că dacă au avut succes, pot să replice acest succes oriunde”.

Piedone a fost însă în campanie și în aceste zone rău famate, dar aprig disputate de PSD, unde prietenia liderilor interlopi îți asigură și voturile. „Au fost mereu clanurile și sunt și acum, de ce să ne ascundem după deget”, spune lucrătoarea socială de la ARAS.

Nu clanurile l-au făcut primar pe Piedone. Poate l-or fi ajutat cele din sectorul 4, dar nu știi câți părinți tineri la locul de joacă spuneau că îl votează pe Piedone, că el a făcut treabă”, explică pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu, directorul Centrului pentru Inovare Publică, el însuși locuitor al sectorului 5.

„Brandul” Piedone și publicul pentru care Colectiv nu contează

Nu clanurile l-au făcut primar pe Piedone. Poate l-or fi ajutat cele din sectorul 4, dar nu știi câți părinți tineri la locul de joacă spuneau că îl votează pe Piedone, că el a făcut treabă
Ovidiu Voicu, sociolog

Pentru sociologul Ovidiu Voicu, victoria lui Piedone în fața candidatului dreptei, Cristian Băcanu, nu a fost „o surpriză atât de mare”. El arată, ca și Valeriu Nicolae, că mulți oameni din sectorul 5 au rămas cu amintirea lucrurilor făcute de Piedone în sectorul 4, care chiar dacă multe au fost poleieli de suprafață, erau mai mult decât cenușiul sectorului 5.

Piedone nu a câștigat neapărat în zonele cele mai sărace, în ghetouri. Acolo într-adevăr este un public captiv, care e ori al lui Vanghelie, ori al lui Florea, după cum reușesc să se înțeleagă cu liderii unor rețele de interlopi. Dar Piedone a avut sprijin în pătura mai săracă a clasei de mijloc. E un public care a văzut la Piedone doar acele realizări de fațadă făcute în sectorul 4, care arată mai bine. Facem un gărduleț, o bordură, un spațiu verde, pe stilul Robert Negoiță”, explică Voicu, pentru Europa Liberă.

Pentru acest public, imensa piatră de moară care atârnă de piciorul lui Piedone, tragedia din Colectiv și condamnarea sa, pur și simplu nu contează.

E o zonă de oameni unde aspectul etic e mai puțin important, cum să-l votezi pe unul condamnat pentru Colectiv. Și mai e un public pe care l-a captat foarte bine Piedone, cei care nu au crezut ce s-a întâmplat la Colectiv. Ei cred că a fost un aranjament și pentru acești oameni Piedone este o victimă”, spune sociologul Voicu, plasând acest public în cartierele-dormitor ale sectorului 5, în zona oamenilor cu venituri mici spre medii, dar nu extrem de săraci, precum cei din gheoturile Ferentariului.

E o zonă de oameni unde aspectul etic e mai puțin important, cum să-l votezi pe unul condamnat pentru Colectiv. Și mai e un public care nu a crezut ce s-a întâmplat la Colectiv.
Ovidiu Voicu, sociolog

Pe de altă parte, crede Voicu, Cristian Băcanu a câștigat voturile în zonele „bune” ale sectorului 5 – Cotroceni, Panduri. În zone precum Sebastian și chiar părți din Rahova și Ferentari, care în ciuda prostului renume, nu mai sunt chiar așa de ghetoizate, mulți au mers cu Piedone: „Lumea a fost dezamăgită de Florea, care a fost ca Firea – mult circ, dar puține lucruri concrete, și l-au vrut pe unul ca Negoiță, care fură domne, dar și face”.

Suspiciunile de fraudă ale lui Băcanu: „La numărare, și-au împărțit buletinele, că erau obosiți”

Acuzațiile de fraudă aduse de Cristian Băcanu diferă de cele făcute în sectorul 1, de Clotilde Armand, în sensul că furtul suspectat s-ar fi petrecut chiar la numărătoarea voturilor, nu după, cu procesele-verbale. În mai multe secții, în loc ca voturile să fie numărate simultan de reprezentanții tuturor partidelor, teancurile au fost împărțite între ei, pentru a termina mai repede. Astfel, unii numărau cum voiau.

Ăla de la PSD lua un teanc de voturi, ăla de la ALDE alt teanc și așa mai departe. Am un om într-o secție care îmi povestea că l-a prins pe cel de la PSD de 25 de ori că încerca să pună votul la alt candidat. Zicea Băcanu și punea în teancul cu Florea. Invoca că nu vede, că nu are ochelarii. M-a sunat cineva și mi-a zis că erau foarte obosiți, și-au împărțit buletinele de vot între ei că nu mai puteau. Și eu aveam vreo 130 de voturi, iar pe procesul verbal apăreau 30 de voturi, iar suta era în plus la Piedone”, povestește pentru Europa Liberă Cristian Băcanu.

Liberalul spune că cele mai serioase indicii de fraudă sunt discrepanțele între numărul de voturi trecute în numele său și cele trecute în dreptul PNL și USR-PLUS, pentru consiliul local și cel al Capitalei.

Am centre cum e Petrache Poenaru sau școala 126, unde eu am jumătate din voturile PNL. Ceea ce e absurd, pentru că eu aveam și susținerea USR-PLUS. Eu am secții cu 40 de voturi, iar PNL și USR-PLUS au împreună 117 voturi. Politic, nu poți să explici așa ceva. Sunt niște diferențe mari care nu se pot explica. În general, la partidele vechi, când vine omul votează de sus până jos cu partidul. Sigur, pot fi diferențe, dar nu de 60% față de alianță. Noi am numărat peste 600 de voturi numai din discrepanțele acestea. Ca dovadă, eu am ieșit la 25%, în timp ce PNL a ieșit pe la 21%”, socotește Băcanu diferențele între voturile obținute de cele două partide aliate de dreapta, care ar fi trebuit să se translateze și în dreptul său, în cea mai mare parte.

Nu doar liberalii acuză fraude la numărarea voturilor din sectorul 5. Senatorul PMP Lucian Iliescu a făcut o solicitare președintelui Senatului, pentru înființarea unei comisii de anchetă a acuzațiilor de fraudă la vot, din sectoarele 1 și 5.

El a acuzat că înaintea alegerilor s-a dat mită alegătorilor între 200 şi 500 ron/vot: „În zona şcolii 127 din str. Munţii Carpaţi (Târgul Pucheni) s-au distribuit anterior votului „proiecte” constând în zahăr, ulei, făină şi 100 lei pentru „studiu de fezabilitate al proiectului”. De asemenea sunt suspciuni de fraudă prin practici asemănătoare şi în zonele: Livezilor, Zețari, Iacob Andrei, Calea Ferentari, în spatele Pieţei Rahova, Măgurele, Vadu Nou, Baciului, Petrache Poenaru, respectiv Centrele de Votare: nr. 2, 125, 127, 134, 136, 147,148, Şcoala George Călinescu, Grădiniţa 244, Şcoala Mircea Sântimbreanu, Grădiniţa Paradisul Verde, unde în zilele anterioare procesului de votare s-au întocmit liste de persoane cu drept de vot de către unii „capi ai lumii interlope”, care au fost tranzacţionate în schimbul banilor”.

Asta nu se vede la renumărare. Dar se vede ce s-a întâmplat pe secții”, spune Cristian Băcanu, care așteaptă să vadă dacă, în caz de renumărare a voturilor, diferența de circa 2.600 de voturi pe care o are Piedone față de el este reală sau nu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG