Linkuri accesibilitate

Mizele Congresului USR din iulie. Ce carte joacă Drulă în plan intern, dar și extern


Cătălin Drulă încearcă să schimbe modul de conducere în USR și este posibil să apară modificări la Statut prin care să existe o centralizare a deciziei, spun surse din partid. Imagine generică cu președintele interimar al USR
Cătălin Drulă încearcă să schimbe modul de conducere în USR și este posibil să apară modificări la Statut prin care să existe o centralizare a deciziei, spun surse din partid. Imagine generică cu președintele interimar al USR

Plecarea lui Dacian Cioloș din USR, alături de mai mulți europarlamentari, a schimbat strategia echipei din jurul lui Cătălin Drulă, președintele interimar. Congresul USR se va organiza în iulie 2022 și nu în toamna acestui an, așa cum era anunțat inițial.

Alegerile se vor desfășura doar pentru funcția de președinte al USR, nu pentru întreaga echipă de conducere, au precizat surse din partid. Primul tur al alegerilor interne pentru șefia partidului va avea loc între 6 – 10 iulie, iar turul al doilea va avea loc între 11 și 15 iulie. Congresul online pentru validarea rezultatelor se va desfășura pe 16 iulie.

Conform Statutului, președintele USR este ales într-un scrutin la care au drept de vot toți membrii de partid. Ultimul Congres s-a desfășurat în toamna anului trecut, iar Dacian Cioloș a câștigat în fața lui Dan Barna. Europarlamentarul și-a dat însă demisia din partid în februarie 2022, fiind nemulțumit că nu își poate impune ideile în fața unui birou de conducere dominat de apropiații lui Barna.

Planul inițial al taberei Drulă, actualul președinte interimar, era ca organizarea Congresului USR să aibă loc în toamna lui 2022. Strategia s-a modificat după ce Dacian Cioloș și alți patru europarlamentari au decis să-și dea demisia din partid.


Surse parlamentare susțin că este posibil ca mai mulți aleși care provin din PLUS să îl urmeze pe fostul lider. Vlad Voiculescu, președintele USR București, a anunțat că nu va pleca spre Dacian Cioloș, dar acest lucru l-ar putea face alți zece parlamentari.

„Drulă a mers la ședința grupurilor parlamentare și le-a transmis colegilor că dacă vor să plece din USR ar trebui să anunțe”, au afirmat surse parlamentare.

După discuția din grupul parlamentar, deputata Monica Berescu le-a transmis colegilor că și-a dat demisia din Biroul Național al USR, acuzând mesajul lui Cătălin Drulă din fața colegilor.

Un alt deputat, Andrei Lupu, apropiat de Dacian Cioloș, a fost exclus din grupul parlamentar și din partid pentru declarațiile critice făcute la adresa conducerii USR. Lupu a participat la începutul lunii mai, la Bruxelles, la ședința informală convocată de Dacian Cioloș la Bruxelles. Surse din USR susțin că tot el este cel care s-a ocupat de depunerea actelor pentru înscrierea la tribunal a noului partid al lui Dacian Cioloș, REPER.

Echipa din jurul lui Cătălin Drulă a reacționat după mișcările grupării Cioloș și a decis convocarea rapidă a Congresului extraordinar. Singurii contracandidați posibili pot să vină din zona platformei „Curaj”, formată din foști membri PLUS sau din cei nemulțumiți de actuala conducere.

Surse din partid susțin că printre posibilii candidați împotriva lui Cătălin Drulă s-ar putea număra Anca Dragu, fost președinte al Senatului, sau deputatul Cătălin Teniță. Cu toate acestea, platforma are șanse minime să impună viitorul președinte al USR, potrivit surselor citate.

„Drulă nu vrea să tolereze scandalul intern și criticile permanente la adresa conducerii. Este decis să meargă până la excluderi dacă situația se repetă”, spun surse din partid.
Actuala conducere a USR nu ia în calcul posibilitatea încheierii unei alianțe electorale sau pre-electorale în 2024 cu REPER, viitorul partid al lui Dacian Cioloș.

După câștigarea funcție de președinte, Cătălin Drulă s-ar putea să vină cu mai multe propuneri de modificare a Statutului pentru centralizarea deciziei de partid. Multe decizii aparțin în prezent filialelor, fără ca Biroul Național să le poată anula.

Jocurile lui Drulă în ALDE


Președintele interimar al USR a început să ia decizii rapide nu numai pe plan intern, dar și pe plan extern. Surse din conducerea USR dezvăluie că Drulă a început să își amplifice relațiile în plan extern, mai ales în ALDE European.

Actuala conducere a USR vrea să limiteze marja de negociere a lui Dacian Cioloș pe plan extern și a început să avertizeze ALDE, partener de negociere al președintelui Emmanuel Macron, că Cioloș nu mai este membru USR, iar partidul său nu este înregistrat la tribunal.

Dacian Cioloș și președintele Franței, Emmanuel Macron. Europarlamentarul a fost liderul grupului RENEW până în toamna lui 2021.
Dacian Cioloș și președintele Franței, Emmanuel Macron. Europarlamentarul a fost liderul grupului RENEW până în toamna lui 2021.


În plan european, președintele Macron și ALDE poartă negocieri despre viitor și alegerile din 2024. În familia ALDE se află partide din mai multe state europene, printre care și cel din Țările de Jos al premierului Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD).

„Cătălin Drulă vrea să fie parte a acestor negocieri între ALDE și Macron, să nu îl mai lase pe Cioloș să facă toate jocurile”, declară surse din USR.

Pe 21 mai, Cătălin Drulă și-a lansat oficial candidatura pentru funcția de președinte USR. Partidul se află în sondajele de opinie în jurul a zece procente, un scor inferior celui obținut în 2020 la alegerile parlamentare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG