Linkuri accesibilitate

Istoricul Cosmin Popa: E o mobilizare generală mascată. Pentru Putin e finalul operațiunii speciale și începutul războiului


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat o mobilizare generală parțială pentru continuarea războiului din Ucraina. Imagine generică din iulie 2022.

Mesajul transmis de Vladimir Putin acoperă doar parțial conținutul decretului de mobilizare semnat de acesta. În fapt, Putin, cheamă la arme pe toți cei care se află în evidențele armatei ruse, spune istoricul Cosmin Popa pentru Europa Liberă.

Într-un mesaj înregistrat adersat națiunii, Vladimir Putin, a anunțat miercuri dimineață, că a ordonat o mobilizare militară parțială pentru războiul din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat că Occidentul vrea să „slăbească, să divizeze și să distrugă Rusia” și din acest motiv a semnat ordinul de chemare a rezerviștilor la lupte. Declarația vine în momentul în care în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina se pregătesc pentru așa-zise referendumuri pentru anexarea la Rusia, iar ministrul de Externe Serghei Lavrov a ajuns la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU după ce a primit viză.

Europa Liberă: Ce mesaj transmite discursul lui Vladimir Putin?

Cosmin Popa: Din punctul meu de vedere sunt destul de limpezi planurile după care se desfășoară această discuție - este un plan tactic și un plan strategic. Planul tactic - discursul lui Putin a fost menit să atenueze o parte de problemele logistice, militare, organizaționale cu care se confruntă Rusia în ultimele două luni pe front, o mobilizare parțială de natură să aducă pe poziții contingente suplimentare de soldați, spune el, instruiți. În al doilea rând, dorește să rezolve problema statutului juridic al formațiunilor de voluntari din Lugansk și Donețk. Se știe că există tensiuni foarte mari între formațiunile armatei regulate și formațiune de voluntari din cele două pseudo republici, tensiuni care țin de tratamentul juridic diferit, de echiparea cu echipamente militare și cu armament.

Istoricul Cosmin Popa consideră că discursul lui Vladimir Putin reprezintă un moement important în economia războiului.
Istoricul Cosmin Popa consideră că discursul lui Vladimir Putin reprezintă un moement important în economia războiului.

Cosmin Popa: Voluntarilor din Lugansk și Donețk li se spune capetele de fier pentru că sunt încă echipați cu căști modele foarte vechi și în dotarea lor se găsește armament cu an de fabricație în anii ‘40, 1943- 1944.

A treia chestiune este legată de organizarea economiei pentru război pentru că, în momentul de față, economia rusească întâmpină greutăți mari ca urmare a dezorganizării lanțurilor logistice și accesului la tehnologie și componente care cer un tip de mobilizare militară a acestei economici și apelul la toate resursele de care poate dispune Rusia în acest domeniu, cu atenție deosebită pentru componentele militare ceea ce înseamnă o practic o revenire la, dacă vreți, la experiența sovietică.

În plan strategic, lucrurile sunt iarăși destul de limpezi. Putin și-a declarat, așa cum era de așteptat, sprijinul pentru referendumuri, lucru care denotă atât un soi de disperare pentru că el practic încearcă să securizeze politic aceste regiuni, o parte din Ucraina, punându-le sub protecția legislației naționale așa cum s-a petrecut în Crimeea.

Sigur, o astfel de măsură este menită să rezolve și o serie de probleme logistice care țin de transferul diverselor capacități din Rusia către aceste regiuni și aici e vorba despre administrație, corp profesoral, aparat economic și așa mai departe. Sunt o serie de dileme de rezolvat aici, unii dintre cetățenii Ucrainei implicați în activitatea autorităților de ocupație încearcă un acut sentiment de ilegitimitate în relația cu această activitate a lor, iar intrarea acestor regiuni oficial în structura Rusiei este menită să rezolve această dilemă morală.

Cu această ocazie, Putin caută să și pregătească amplasamentul politic pentru negocieri. El caută să consolideze pachetul de cereri maximal în vederea viitoarelor negocieri, integrând oficial aceste regiuni în Rusia. Din acest pachet face parte și apelul la șantajul nuclear pe care tocmai l-a întreprins.

Sigur că luată ca atare și ruptă context toată ca atare și ruptă din context, amenințarea nucleară sună îngrozitor de dur și, în ultimă instanță, ea există. Însă, citită în ordinea de priorități a ideilor discursului vedem că ea apare în partea de jos, ceea ce arată că încă suntem într-o altă fază a războiului.

Europa Liberă: Ce prevede decretul de mobilizare de fapt?

Cosmin Popa: Apar în decretul de mobilizare câteva elemente - el se referă atât la bărbații aflați în rezervă, cât și la cei care se află în evidențele comisariatelor militare. De exemplu, eu nu am făcut armata, dar sunt în evidențele militare.

Europa Liberă: Cine este în evidențele respective?

Cosmin Popa: Cam toată lumea este în evidențele comisariatelor militare. E o mobilizare generală mascată. Mai apar chestiuni legate de tratamentul celor care muncesc în fabricile de armament militar și anume că vor fi asimilați personalului militar, mai sunt prevederi că voluntarii, capetele de fier de care vorbeam, vor fi și ei asimilați personalului militar.

În fapt, acest document aduce realitatea din Rusia în acord cu teatrul de operațiuni. Până acum era o discrepanță între felul în care era organizată Rusia și situația adevărată in teatrul de operațiuni care este una dezastruoasă pentru Rusia.

În momentul de față el trebuie să rezolve această problemă a factorului uman de pe front. Există regiuni pe front unde factorul uman este în proporție de 1 la 8 în favoarea ucrainenilor. Mobilizarea generală se face în valuri, nu ai cum să îi înarmezi pe toți o dată. Nici în Al doilea Război Mondial nu s-a făcut dintr-o dată, s-a făcut pe contingente.

Europa Liberă: Ce semnificație are participarea lui Serghei Lavrov la Adunarea Generală a ONU?

Cosmin Popa: Rusia este într-un soi de ofensivă diplomatică în momentul de față. E clar că așteptările lor au fost foarte mari de la acest discurs, acest discurs era prevăzut ca fiind, dacă vreți, anunțul schimbării generale de optică asupra acestui război, și într-o oarecare măsură ea s-a produs, dar nu în măsura așteptată de cei care susțineau ideea războiului total împotriva Occidentul. Așteptările mele de la vizita lui Lavrov sunt foarte modeste.

Europa Liberă: Nu este un mesaj total de război împotriva Occidentului?

Cosmin Popa: Nu, mai degrabă de amenințare cu războiul total. Trebuie să consemnăm faptul că Patrușev a eșuat în misiunea de atragere a Chinei în acest război, iar acest lucru este foarte important. Erdogan a anunțat lumea că Putin este gata să negocieze. Eu nu am așteptări foarte mari de la această vizită a lui Lavrov în Statele Unite ale Americii, pentru că, înainte de a ajunge la un acord politic cu Statele Unite ale Americii, Rusia mai are de parcurs o serie de pași politici intermediari de parcurs.

Europa Liberă: Care sunt?

Cosmin Popa: În primul rând, o formă de înțelegere cu reprezentanții Ucrainei, în pofida a ceea ce crede Putin despre felul care este organizată lumea pe care el o vede ca pe o ogradă de animale domestice aflată la discreția marilor puteri nucleare, lumea este mult mai complexă decât își poate închipui el.

El trebuie să treacă printr-o înțelege intermediară cu Ucraina și el știe. Încercarea lui de a pune capăt războiului prin negocieri directe cu marile puteri este un fel de escapism al realității politice.

Orice înțelegere intermediară cu Ucraina trece prin schimbări de statut a teritoriilor pe care le ocupă temporar în această țară, ori tocmai acest lucru vrea să evite. Orice întoarcere a teritoriilor ocupate de Rusia la Ucraina, oricât de mică ar fi suprafața aceasta, ar însemna o înfrângere politică pentru Putin.

Europa Liberă: Ar accepta Ucraina vreodată să renunțe la teritorii în favoarea Rusiei?

Cosmin Popa: Trebuie să ne raportăm la declarațiile politice ale Ucrainei care arată o poziție foarte clară: Ucraina pleacă de la premisa eliberării teritoriului național.

Europa Liberă: Ce semnificație are organizarea referendumurilor care încep aceste zile?

Cosmin Popa: Ca toate exercițiile electorale din Rusia, ele sunt o farsă din punct de vedere al dreptului național și internațional.

Semnificațiile lor sunt următoarele: 1. Putin încearcă să subordoneze politic aceste teritorii, introducându-le în pachetul de negocieri, 2. Să le pună sub așa zisa protecție a legislației naționale(ruse) și militare rusești care prevede folosirea armamentului atomic în cazul unui atac al unei forțe superioare asupra teritoriului național. 3. Este o modalitate de a folosi populația din aceste regiuni pe post de bază de recrutare în vederea acțiunilor militare ulterioare, așa cum s-a întâmplat în Donețk și Lugansk și, cu siguranță, una dintre principalele urmări va fi mobilizarea generală în aceste regiuni. 4. Este o încercare, în opinia mea jalnică, de a anima victoria în acest război prin această ficțiune legală.

Europa Liberă: Faptul că vrea să arate victoria, cel puțin declarativ, poate însemna renunțarea la atacarea restului Ucrainei?

Cosmin Popa: Fără să o spună, Putin recunoaște că a epuizat toate resurse logistice și legale ale așa-zisei operațiuni speciale. Putin ne-a anunțat, fără să spună că a terminat operațiunea militară specială și începe războiul.

O operațiune militară specială presupune folosirea exclusivă a armatei profesioniste, în scopuri politice foarte clare, or, în momentul de față, scopurile politice ale acestui război sunt foarte dinamice. Sigur că se păstrează baza așa-zisei eliberări a Donesk și Lugansk. La ea a mai fost adăugată alipirea la Rusia a acestor regiuni. Nu trebuie să fim naivi, când operațiunile militare îi vor permite lui Putin dezvoltarea scopurilor politice ale acestuia, el o va face, nu e niciodată exclus o reîntoarcere la obiectivele inițiale care plecau de la premisa desființării Ucrainei ca stat suveran și centralizat.

Europa Liberă: Cum va evolua războiul?

Cosmin Popa: În momentul de fază suntem foarte departe de finalizarea ostilităților. De ce? Pentru că, pe de o parte avem de-a face cu o acutizare a pozițiilor politice ale celor două părți. Ucraina pleacă de la premisa eliberării teritoriilor, Rusia amenință că va folosi arma nucleară dacă teritoriul său național va fi pus în pericol.

De asemenea sesizez o încercare de fixare a cadrelor politice de astăzi. Aceste limite nu duc neapărat la disponibilitatea unei poziții de compromis, dar ne dau un soi de predictibilitate în această situație. În momentul de față suntem foarte departe de dezescaladarea conflictului.

Ceea ce este important de spus este că această mobilizare, fie ea și parțială, înainte de a aduce un avantaj numeric rușilor în acest război, va aduce un contingent destul de numeros de ruși care se vor afla în opoziție cu regimul lui.

Oamenii care trec pe lângă moarte în fiecare zi, care văd atâtea tragedii, nu mai pot fi speriați cu amenințarea unui milițian. Așa cum s-a întâmplat după toate războaiele duse de ei, că a fost războiul împotriva lui Napoleon, că au fost războaiele Crimeei, că a fost Primul sau Al Doilea Război Mondial sau războiul din Afganistan, la sfârșitul acestor războaie, o parte a rușilor care au participat la ele și-au recăpătat demnitatea.

Europa Liberă: Mai are Rusia suficiente arme?

Cosmin Popa: În momentul de față, Rusia lucrează intens la scoaterea din conservare a armamentului sovietic. Sigur, nu tot acest armament este utilizabil, sigur, el nu corespunde cerințelor unor lupte moderne și s-a văzut foarte clar în ceea ce au abandonat rușii pe front, dar el există și poate fi folosit.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG