Linkuri accesibilitate

Moldova: prima țară europeană care primește vaccinuri COVID prin programul COVAX


Vaccinare COVID la un spital din Chișinău cu vaccin AstraZeneca donat de România.
Vaccinare COVID la un spital din Chișinău cu vaccin AstraZeneca donat de România.

Republica Moldova este primul stat european care beneficiază de doze de vaccin COVID prin mecanismul COVAX, coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și menit să se asigure că și țările fără putere financiară au acces la imunizare.

Președintele Maia Sandu a anunțat pe Twitter că o primă tranșă de 14,400 de doze a sosit în Moldova în 4 februarie.

Maia Sandu a mulțumit pentru solidaritate țărilor și organizațiilor implicate în mecanismul COVAX.

Potrivit OMS, Moldova va primi prin mecanismul COVAX suficiente doze de vaccin pentru imunizarea a 1.7 milioane de persoane, adică jumătate din populația țării.

Săptămâna trecută a ajuns în Moldova prima tranșă, de 21,600 de doze, din vaccinurile AstraZeneca donate de România. Aceasta a permis Republici Moldova să înceapă campanie de vaccinare COVID.

În luna decembrie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va oferi Moldovei până la 200.000 de doze de vaccin din cele alocate țării de către Uniunea Europeană.

Republica Moldova a înregistrat până în prezent peste 191.000 de cazuri de COVID-19 și peste 4.000 de decese.

Prin mecanismul internațional COVAX, țările sărace ar urma să primească până la sfârșitul anului în jur de 2 miliarde de doze de vaccin.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG