Linkuri accesibilitate

Istoricul Cosmin Popa: În afară de energie, contribuția de securitate a României pentru Moldova este neclară


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit de la președintele SUA, Joe Biden, asigurări ferme de sprijin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit de la președintele SUA, Joe Biden, asigurări ferme de sprijin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Președintele Maia Sandu discută securitatea țării sale, joi, la București, într-o perioadă în care SUA își afirmă „sprijinul ferm” pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și după relatări despre un plan rusesc de preluare a puterii de la Chișinău.

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut miercuri, la Varșovia, liderilor regionali să o aplaude, la propriu, pe Maia Sanda. Ulterior, cei doi au purtat discuții bilaterale.

În opinia istoricului Cosmin Popa, expert în spațiul ex-sovietic, în ciuda frământărilor recente și a riscurilor reale, situația de securitate a Moldovei s-ar fi îmbunătățit, de fapt, în contextul evoluției războiului din Ucraina și în ciuda riscurilor.

„Ultimele declarații și evenimente arată că Moldova a intrat sub umbrela de securitate a Occidentului. Sigur că vor fi greutăți de parcurs, dar cadrul geopolitic în care va evolua Moldova va fi unul occidental”, spune Cosmin Popa în interviul pentru Europa Liberă.

După declarația Maiei Sandu despre planurile Rusiei de preluare a puterii la Chișinău, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat Moldova că Rusia vrea să preia controlul aeroportului Chișinău, pentru a transporta militari și echipamente în Transnistria.

Iar de la Moscova, președintele Vladimir Putin a abrogat un decret care prevedea că Rusia va căuta modalități de rezolvare a conflictului transnistrean respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Republica Moldova a intrat sub umbrela de securitate a Occidentului.
Cosmin Popa, istoric

Cosmin Popa spune că „există de ceva vreme semnale, pe canalele de propagandă rusești, despre pregătirea unei insurecții în Moldova, dirijată de Moscova. Interesul Kremlinului este să lărgească frontul politic al războiului din Ucraina, instalând la Chișinău o putere pro-rusă.”

Totuși, Moscova nu va face mutări majore în zonă, din două motive, susține istoricul:

„Motivul pentru care Rusia nu a recunoscut până acum Transnistria este pentru că a crezut că poate 'confisca' Republica Moldova”. Al doilea motiv este că „din punct de vedere logistic, este imposibil să intervină militar în Transnistria.” O asemenea acțiune ar fi urmată de desființarea republicii transnistrene, consideră Cosmin Popa, „o evoluție nedorită de Rusia.”

Abrogarea decretului privind suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei este doar un gest politic

În acest context tensionat, Vladimir Putin a abrogat și decretul de politică externă prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova în rezolvarea problemei transnistrene. Istoricul Cosmin Popa zice însă că acel decret nu mai era de multă vreme decât o formă fără fond.

„În realitate, despre principialitatea politicilor rusești vorbesc cel mai bine crimele din Rusia, cei 20.000 de deținuți politici care se află acum în închisorile rusești”, spune Cosmin Popa.

„Inclusiv Ucraina era, în acest document, menționată în integralitatea teritoriilor sale din decembrie 1991. Acest document era de mult depășit de realitate și de adevărata politică a Rusiei ”

Cosmin Popa, istoric, expert în spațiul ex-sovietic
Cosmin Popa, istoric, expert în spațiul ex-sovietic

Riscă R. Moldova să fie vizată de un conflict asemănător celui din Ucraina?

Între politicile externe ale Ucrainei și a Moldovei sunt ușor de remarcat similitudini. Însă orientarea democratică, pro-europeană și pro-occidentală a adus în Ucraina cel mai dur război din Europa de la Al Doilea Război Mondial. Acum, Moldova își dorește aceleași lucruri, democrație, integrare europeană și protecție occidentală. Riscă și Moldova un conflict deschis?

Occidentul nu va sta cu mâinile încrucișate în fața unui atac al Rusiei de orice fel împotriva Republicii Moldova.

Istoricul Cosmin Popa afirmă că Vladimir Putin a primit un mesaj foarte clar de la președintele Joe Biden: „Moldova și aliații săi sunt nu doar capabili, dar sunt și hotărâți să acționeze pentru a împiedica planurile Rusiei de a schimba regimul de la Chișinău prin metodele unui război hibrid.

În eventualitatea unui atac, Occidentul ar oferi o susținere militară similară cu cea a Ucrainei. Iar asta face ca potențialele avantaje ale unei insurecții organizate de ruși în Moldova să fie mult mai mici în comparație cu riscurile certe pe care le-ar comporta o astfel de intervenție”, e de părere istoricul.

Contribuția României la securitatea Republicii Moldova e încă neclară

Președintele Klaus Iohannis a declarat la reuniunea „București 9” de la Varșovia, că România este pregătită și dispusă să sprijine Republica Moldova, în orice scenariu. Mesajele autorităților române au fost mereu în această direcție de susținere, remarcă istoricul Cosmin Popa, dar le-a lipsit elementul concret.

„În afara de energie, contribuția de securitate a României pentru Moldova este neclară”, consideră Cosmin Popa.

„Practic, nu prea știm ce face România. Secretomania autorităților române, justificată sau nu, a avut drept efect alimentarea propagandei rusești, atât în România, cât și în Moldova. Așa am ajuns în situația în care nu vorbim nimic nici despre sprijinul concret acordat Ucrainei.”

„Nu poți pretinde că ești pregătit pentru orice situație, dacă nu întreprinzi o serie de demersuri foarte clare, care nu doar să pregătească terenul pentru situațiile care pot apărea, dar care să pregătească în primul rând societatea”, e de părere istoricul Cosmin Popa.

De cealaltă parte, spune Cosmin Popa, în eventualitatea unui conflict deschis în Republica Moldova, România ar avea o datorie morală de a-i proteja pe cei peste un milion de cetățeni români, aproape 40 la sută din populația Moldovei.

„România nu poate transfera exclusiv asupra aliaților din NATO responsabilitatea protejării propriilor cetățeni dintr-o țară vecină. Aici nu vorbim doar despre chestiuni care țin de securitatea colectivă. Vorbim despre datoria statului român de a-și proteja cetățenii. Dacă știa că nu și-i poate proteja, nu trebuia să le dea pașapoarte.”

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG