Linkuri accesibilitate

Monica Anisie: Amânarea școlii până la 1 octombrie, propunere primită la Guvern


Monica Anisie

Ministrul Educației confirmă posibilitatea amânării redeschiderii școlii până la 1 octombrie. Monica Anisiei a arătat, la o zi după ce premierul Orban a menționat prima dată posibilitatea, că scenariul este una din propunerile primite la Guvern.

„Precizarea pe care făcut-o premierul ieri este una venită din propunerile pe care le-am primit la Ministerul Educaţiei, la Guvern în această perioadă. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să fim sinceri, că sunt şi părinţi îngrijoraţi care consideră că ar trebui să amânăm deschiderea anului şcolar", a declarat Monica Anisie, sâmbătă, într-o emisiune pe B1TV.

Ea a insistat că nicio decizie nu poate fi luată până luni, 7 septembrie, când va veni analiza de la Institutul Național de Sănătate Publică privind situația epidemiologică pe baza căreia se va decide scenariul în care ar trebui să redeschidă fiecare școală în parte.

„Până la data de 7 septembrie cred că m-aş hazarda dacă aş spune în mod clar care este scenariul. (..) Nu putem spune la nivel general, la nivel de ţară cum anume va începe şcoala. (...) Trebuie să analizăm pe de o parte situaţia epidemiologică şi să nu îi expunem sub nicio formă pe elevi la îmbolnăvire. Pe de altă parte trebuie să privim şi specificul şcolii: are spaţiile necesare, are separatoare dacă nu există posibilitatea distanţării, are tot ce ăi trebuie în ceea ce priveşte dezinfectant, măştii ” a explicat ministrul.

Decizia ar trebui, conform ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății, să fie luată până pe 10 septembrie de consiliile de administrație a școlilor și validată în comitetele naționale pentru situații de urgență din fiecare județ.

Monica Anisiei a mai precizat că aproximativ 80 la sută dintre unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru deschiderea şcolilor în privinţa asigurării materialelor pentru combaterea îmbolnăvirii cu COVID-19.

Premierul Ludovic Orban afirmă că au existat discuţii ca elevii să meargă la şcoală din 1 octombrie, iar din 14 septembrie cursurile să se desfăşoare online. El spune că sunt argumente ale specialiştilor care spun că profesorii şi elevii revin din concediu, iar anchetele epidemiologice au arătat că o mare parte din cei infectaţi au fost în concediu.

"S-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie în acest sens", precizează Orban.

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că oficial nu a avut loc nicio discuţie referitoare la debutul de an şcolar fără prezenţa cadrelor didactice şi a elevilor şi că, de asemenea, nu a avut loc o discuţie la o amânare a deschiderii şcolilor până după alegerile locale.

Grupul interministerial care decide condițiile în care vor fi redeschise școlile a primit trei variante de începere a școlii de la asociațiile de părinți. Primul scenariu prevede revenirea la sistemul normal, cu prezența elevilor în bănci, al doilea cu împărțirea clasei în jumătate, o parte la școală și o parte online, prin împărțirea clasei în două grupe, a căror prezență la școală ar alterna din două în două săptămâni. Excepție ar face copiii din clasele începătoare pentru care distanțarea ar fi foarte strictă. Al treilea scenariu ar presupune doar participarea la cursuri în regim online.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG