Linkuri accesibilitate

Controversatul monument al Armatei Roșii va fi mutat din centrul Sofiei


Monumentul a fost ridicat în 1954, în onoarea armatei sovietice. Este cunoscut și sub numele de Monumentul Ocupației Armatei Roșii.
Monumentul a fost ridicat în 1954, în onoarea armatei sovietice. Este cunoscut și sub numele de Monumentul Ocupației Armatei Roșii.

Monumentul Armatei Sovietice din Sofia/Bulgaria va fi mutat din centrul orașului, conform unei noi decizii a consiliului local.

Conform deciziei din 9 martie, primarul capitalei, Yordanka Fandakova, va trebui să ceară aprobare de la autoritățile regionale pentru a muta controversatul monument la câțiva kilometri depărtare, pe terenul Muzeului Artei Socialiste.

În momentul de față, monumentul se află pe teren municipal la sud de centrul orașului, lângă Palatul Culturii și parcul central. Sculptura este proprietatea statului, astfel încât consiliul local nu are dreptul să o mute fără consimțământul guvernului.

Monumentul, împreună cu piedestalul său masiv, au fost instalate în 1954 în onoarea armatei roșii. În ultimii ani, statuia a devenit un motiv de ceartă. Criticii spun că a fost construită ca propagandă de către guvernul comunist, cu ocazia a zece ani de la declarația de război a Uniunii Sovietice împotriva Bulgariei și a loviturii de stat care a marcat sfârșitul Regatului Bulgariei în septembrie 1944.

Monumentul Armatei Sovietice este cunoscut și sub numele Monumentul Ocupației Armatei Roșii. Consiliul local din Sofia a votat, pentru prima oară, în 1993 în favoarea mutării monumentului. Acesta rămâne până în ziua de astăzi în același loc.

Monumentul a fost ținta mai multor proteste populare sau artistice. În 2011, soldații de pe monument au fost pictați în haine de supereroi, Ronald McDonald și Moș Crăciun.

În februarie, dezbaterea pe tema monumentului s-a încins când mai multe plăcuțe de pe fațada sa au fost distruse. Autoritățile au considerat atunci că monumentul a devenit un pericol pentru trecători.

Svetlozar Rayanov, un om de știință pensionat în vârstă de 61 de ani, a fost deținut timp de 24 de ore pentru distrugerea plăcuțelor. Rayanov le-a spus jurnaliștilor că a atacat monumentul în semn de protest împotriva invaziei rusești din Ucraina.

„Protestul meu este împotriva războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, iar data a coincis cu Ziua armatei roșii, pe 23 februarie”, a declarat pensionarul.

Decizia se bazează pe o propunere a coaliției Bulgaria Democrată. Dintre partidele care au participat la votul din consiliul local, doar socialiștii s-au împotrivit.

Premierul interimar, Galab Donev, a sugerat că deciziile cu privire la soarta monumentului ar trebui luate după alegerile parlamentare anticipate din 2 aprilie.

„Politicienii ar trebui să lase acest subiect pentru după alegeri, ca să se poată lua decizii corecte într-un mediu mai calm”, potrivit lui Donev.

Partidele pro-ruse au protestat și ele împotriva mutării monumentului, aruncând cu ouă și cu vopsea pe clădirea consiliului local în timpul dezbaterii.

XS
SM
MD
LG