Linkuri accesibilitate

Moșteanu (USR PLUS): Mă bucur că PNL susține candidatul USR la Primăria Capitalei


Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al alianței USR PLUS
Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al alianței USR PLUS

Alianța USR PLUS a reacționat joi după anunțul liderului PNL, Ludovic Orban, că liberalii vor susține candidatura lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei.

Fost președinte fondator al USR și susținut de organizația bucureșteană a partidului pentru primăria Capitalei, Nicușor Dan a devenit de joi și candidatul liberalilor în încercarea de a detrona „domnia PSD” la București, după cum a declarat liderul PNL Ludovic Orban.

Purtătorul de cuvânt al alianței USR PLUS, deputatul Ionuț Moșteanu, a tradus susținerea acordată de liberali candidatului USR ca semn al valorii partidului și a recomandat extinderea interesului și către ceilalți candidați din țară ai partidului.

„Asta înseamnă că alianța USR PLUS rămâne principalul proiect politic reformist al acestei țări. Mă bucură că cei de la PNL au ales să susțină candidatul USR, domnul Nicușor Dan, și îi asigur și pe cei de la PNL și pe toate forțele care vor să se lupte cu PSD în țara asta că avem oameni, avem echipă, avem programe pentru a ne lupta cu administrațiile PSD în toate orașele din țară, nu numai în București, în toate orașele și comunele din țară”, a spus Ionuț Moșteanu, într-o conferință de presă susținută în cursul zilei de joi.

Mesajul lui Moșteanu seamănă izbitor cu cel lansat joi de primarul Gabriela Firea, care a spus că „mai sunt primării și în țară, nu doar la București”, simțindu-se vizată de susținerea pe care o primește Nicușor Dan din partea liberalilor, care nu și-au ascuns intenția de a o detrona.

Moșteanu a amintit pe un ton iritat că „același PNL” a anunțat în urmă cu o săptămână susținerea fostului social-democrat Mihai Chirica la Primăria Iași.

„Vrem să vedem și la PNL și la celelalte partide pași mai consistenți și o dorință de reformă reală nu doar calcule de oportunitate politică. Să fim sinceri, același PNL care a anunțat astăzi că-l susține pe Nicușor Dan – o susținere firească din multe puncte de vedere – anunța săptămâna trecută că îl susține pe pesedistul Mihai Chirica”, a mai spus Moșteanu.

El a recunoscut că, poate, era mai bine ca discuțiile din interiorul alianței USR PLUS privind desemnarea unui candidat comun să se încheie mai repede și a anunțat că Vlad Voiculescu, candidatul desemnat de PLUS, care era în competiție cu Nicușor Dan, va face o declarație în următoarele zile.

De fapt, Vlad Voiculescu a comentat informația în cursul zilei de joi, când încă era pe surse, înainte de confirmarea ei oficială.

El a declarat că nu știa nimic despre faptul că Nicușor Dan a bătut palma cu PNL și a spus că, dacă din acest motiv a refuzat protocolul propus de el pentru a merge în tandem la nivelul alianței - primar, viceprimar -, ar fi o „o mare dezamăgire” pentru el.

„Ieri aveam întâlnire programată cu Nicușor Dan. A amânat-o până astăzi la 15:00. Protocolul propus de mine pentru a merge în tandem a fost de două ori refuzat, acum trei săptămâni, prima dată, și acum o săptămână, a doua oară. Sper ca explicația să nu fie cea despre care citesc acum. Ar fi o mare dezamagire”, a declarat Vald Voiculescu pentru G4Media.ro, înainte de recunoașterea oficială a susținerii pe care liberalii i-au acordat-o lui Nicușor Dan.

Ludovic Orban a anunțat joi că PNL face un „sacrificiu” renunțând la desemnarea unui candidat propriu la Capitală doar pentru a putea ”elibera Bucureștiul de domnia despotică a PSD” și a spus că Nicușor Dan are „toate datele” pentru a o face.

  • ”În urma discuțiilor pe care le-am avut cu Nicușor Dan, am luat decizia de a-l propune pe Dan candidat la Primărie, susținut de PNL, voi susține această propunere în fața PNL București, în fața Biroului Politic. Am convingerea că Nicușor Dan este cel mai potrivit candidat pentru atingerea celor două obiective ale PNL: a elibera Bucureștiul de domnia despotică a PSD și de a asigura o bună guvernare care să asigure o calitate a vieții la nivelul celorlalte capitale europene. PNL face un sacrificiu de a renunța la un candidat propriu și susține un candidat care nu e membru PNL”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban într-o conferință de presă.

USR și PLUS nu au ajuns la o înțelegere în privința unui candidat comun al alianței, după o serie de dispute între Nicușor Dan, susținut de organizația PNL București, și Vlad Voiculescu, PLUS, în privința modalității de desemnare a candidatului.

Voiculescu insista pentru alegeri interne, iar Nicușor Dan pentru sondaje de opinie.

Candidatura lui Nicușor Dan este susținută și de PMP. Președintele partidului, Eugen Tomac, a spus că partidul său este dispus să susțină candidatura lui Dan dacă va exista un consens al partidelor de dreapta. Anterior lui Tomac, fostul președinte Traian Băsescu susținuse că singurul candidat capabil să o înfrângă pe Firea ar fi Nicușor Dan, recomandându-le tuturor partidelor de dreapta ”să se strângă în jurul lui”, în contextul în care ultimul sondaj CURS îl plasează chiar pe el printre favoriți, pe locul doi după Gabriela Firea. Joi seară, Băsescu a declarat la Digi 24 că „soluția Nicușor Dan ne unește pe toți”.

XS
SM
MD
LG