Linkuri accesibilitate

Premierul Florin Cîțu a spus că niciunul dintre parlamentarii PNL nu va vota moțiunea de cenzură
Premierul Florin Cîțu a spus că niciunul dintre parlamentarii PNL nu va vota moțiunea de cenzură

Guvernul Cîțu a căzut | Primele reacții după votarea moțiunii de cenzură

Guvernul Florin Cîțu a căzut la moțiunea de cenzură care a întrunit 281 de voturi, venite din partea PSD, USR și AUR. Criza politică se poate acutiza sau se poate rezolva rapid în funcție de decizia președintelui Klaus Iohannis.

16:13 5.10.2021

„Ne-am ars de două ori cu Florin Cîțu”, a spus președintele USR, Dacian Cioloș, la scurt timp de la adoptarea moțiunii de cenzură a PSD împotriva guvernului Cîțu.

El a spus că este deschis la orice ofertă venită din partea PNL, „domn sau doamnă”, dar nu și cu Florin Cîțu la șefia guvernului.

„Problema noastră a fost de la comportamentul premierului Cîțu, care nu și-a respectat partenerii de coaliție și a împins proiecte fără să se consulte cu noi, a dat afară miniștri fără să ne consultăm”, a amintit Dacian Cioloș.

El a spus că partidul său este dispus să refacă coaliția de guvernare cu PNL și UDMR sau să treacă în opoziție în cazul în care PNL va dori să facă majoritatea cu PSD.

El a amintit că majoritatea PNL - PSD a funcționat inclusiv pentru a amâna până la „sfântu' așteaptă” moțiunea pe care USR PLUS a propus-o înainte de cea a PSD, votată marți.

„Acum mingea e și în terenul președintelui Iohannis. Așteptăm să ne invite la discuții să vedem care sunt formulele pentru refacerea unei majorități de guvernare, dar singura formulă în care USR PLUS poate să intre la guvernare este cu PNL și cu UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîțu”, a punctat liderul USR.

Întrebat dacă va merge la Cotroceni după ce discută cu PNL sau înainte, Cioloș a răspuns că firesc este ca primul pas să fie făcut de PNL dacă își dorește o coaliție cu USR PLUS, pentru că a avut premierul, a fost partidul cu cei mai mulți parlamentari din coaliția de guvernare: „deci dacă PNL ne propune să facem o discuție, putem avea această discuție și înainte de a merge la Cotroceni. Dacă nu, vom merge la Cotroceni, dacă domnul președinte ne invită, vom vedea care e soluția pe care o propune și în funcție de aceste lucruri vom lua decizia”.

În opinia lui Cioloș, PNL trebuie mai întâi să își clarifice situația și să vină apoi cu o propunere.

16:09 5.10.2021

Florin Cîțu a rămas repetent la examenul parlamentar iar România are nevoie urgentă de un guvern stabil, a declarat Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, la scurt timp de la adoptarea moțiunii de cenzură.

Fostul președinte al PNL, debarcat de Florin Cîțu de la șefia partidului, a cerut refacerea coaliției cu USR și UDMR.

„România se află în plină criză pandemică și trebuie să facă față unor provocări extrem de serioase. România are nevoie de un guvern stabil care să se bazeze pe o majoritate parlamentară și care să aibă capacitatea să ofere soluții pentru problemele românilor. Odată încheiată această aventură a unor oameni care nu înțeleg nimic din politică și din ceea ce înseamnă servirea interesului public este necesară declanșarea negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare stabile care să ducă cât mai repede la învestirea unui guvern cu deplină capacitate de exercițiu.”

Ludovic Orban, a declarat, marți, că, în ultimele luni nu îl mai recunoaște pe Klaus Iohannis, președintele României. La congresul PNL „Echipa Iohannis - Cîțu a folosit toate armele nedemocratice”, spune Orban despre alegerile din PNL.

Fostul lider al PNL a criticat și prestația din ultima vreme a președintelui Klaus Iohannis, despre care a spus că nu-l mai recunoaște de câteva luni.

„Din păcate comportamentul președintelui din ultima perioadă a fost total diferit. Am avut un parteneriat serios. (...) Din păcate, în ultimele luni, eu nu-l recunosc pe Klaus Iohannis”.

Romania_Ludovic Orban
Romania_Ludovic Orban

15:38 5.10.2021

Dacian Cioloș a declarat că o țară întreagă a stat blocată în demisia lui Florin Cîțu.

„E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîțu să se încheie cât mai repede. Pe cetățeni îi interesează ca cineva să se gândească la ei și nu la putere, de dragul puterii”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

15:23 5.10.2021

Dan Barna a declarat că liderii USR merg cu toată responsabilitatea la consultările de la Cotroceni și cu o propunere concretă pentru funcția de premier: Dacian Cioloș.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG