Actualizare ora 14:10
Moțiunea a fost respinsă și a fost votată de doar 147 de parlamentari, mai puţine voturi decât numărul de semnături (155) cu care a fost depusă. Pentru a fi adoptată, erau necesare 232 de voturi.
Actualizare ora 12:35
Dezbaterile privind moțiunea de cenzură s-au încheiat. Votul final va fi dat după prezentarea celorlalte puncte de pe agenda de lucru a plenului.
Actualizare ora 12:05
Premierul Marcel Ciolacu a răspuns la afirmațiile din moțiunea de cenzură depusă de AUR, SOS și POT. Pe timpul discursului, opoziția a scandat de mai multe ori: „Nordis! Nordis!”.
- „Ați transformat moțiunea într-o șaradă politică. Sunteți incapabili să vă puneți de acord între voi. Românii vă văd cum vă acuzați reciproc de trădare”, a spus Marcel Ciolacu.
- „Moțiunea de cenzură este, în schimb, o poză din viitorul pe care aceste partide populiste îl vor pentru România. O țară neguvernată, o țară în ruine, decuplată de la fondurile europene și incapabilă să mai plătească pensii și salarii”.
- „Urlați isteric aici în Parlament cât sunteți în live, după care pactizați obosiți cu meniul globalist de la bufet!”
- „Este timpul să scoatem această țară din mirajul populismul anarhic și instituțiile să redevină puternice. Ura nu poate modela România!”
Senatorul AUR Petrișor Peiu a citit textul moțiunii de cenzură.
„Guvernul Ciolacu 2 este descalificat pentru că și-a încălcat propriul program de guvernare aprobat de Parlament”, a declarat senatorul.
În plen, parlamentarii AUR au venit cu baloanele roșii și o „busolă”.
Pentru ca moțiunea să fie adoptată, este nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor, adică 234 de voturi, conform Constituției.
Principalele motive invocate în moțiunea pentru demiterea guvernului:
- Lipsa de legitimitate: Opoziția susține că guvernul este ilegitim pentru că a fost format după expirarea mandatului președintelui Klaus Iohannis.
- Scandalul Nordis: Premierul Marcel Ciolacu este acuzat de legături cu persoane implicate într-o fraudă imobiliară care a afectat aproape 1.000 de români.
- Încălcarea programului de guvernare: Sunt invocate măsurile care au dus la tăierea facilităților fiscale pentru salariații din industria alimentară, agricultură, construcții și IT, reducerea plafonului pentru microîntreprinderi, majorarea impozitului pe dividende,
înghețarea pensiilor. - Gestionarea deficitară a fondurilor europene: Este criticată rata scăzută de absorbție a fondurilor europene.
- Subfinanțarea sistemului de sănătate.
- Practici abuzive: Opoziția acuză Guvernul de intimidarea cetățenilor critici prin descinderi ale Poliției.
Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat că se așteaptă să existe parlamentari ai formațiunii care să voteze în favoarea moțiunii, dar a precizat că poziția oficială a USR este de a nu vota moțiunea pentru a nu arunca țara într-o criză economică.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că este „exclus” ca moțiunea să fie votată, menționând că parlamentarii coaliției de guvernare vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota.
Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Marcel Ciolacu a fost semnată de 154 de parlamentari, în condițiile în care, pentru demiterea Guvernului, e nevoie de minim 234 de voturi ale senatorilor și deputaților.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.