Linkuri accesibilitate

Mișcarea pro-occidentală Europa Acum (PSE), posibil câștigător la alegerile din Muntenegru


De-a lungul anilor, Muntenegru a fost împărțit între cei care se identifică ca muntenegreni și cei care se consideră sârbi și s-au opus independenței țării, în 2006, în favoarea unei uniuni cu Serbia vecină.
De-a lungul anilor, Muntenegru a fost împărțit între cei care se identifică ca muntenegreni și cei care se consideră sârbi și s-au opus independenței țării, în 2006, în favoarea unei uniuni cu Serbia vecină.

Mișcarea Europa Acum (PSE) din Muntenegru ar fi câștigat 25,5% din voturi la alegerile anticipate organizate duminică, 11 iunie, potrivit unui sondaj de tip exit-poll al Centrului de Monitorizare și Cercetare (CEMI), pe baza rezultatelor dintr-un eșantion de secții de votare.

Partidul Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS) care a condus Muntenegru între 1990 și 2020, s-a clasat pe locul al doilea, cu 23,8% din voturi, transmite Serviciul central al Europei Libere.

Alianța conservatoare Pentru viitorul Muntenegrului, condusă de Frontul Democrat pro-sârb și de cel pro-rus, ar fi obținut 14,7% din sufragii, mai arată sondajul.

Estimările corespund în mare parte cu predicțiile dinaintea alegerilor.

Muntenegru a organizat duminică alegeri anticipate pentru a avea acel guvern dispus să implementeze reforme economice, să îmbunătățească infrastructura și să apropie statul membru NATO de aderarea la Uniunea Europeană.

Este prima prezentare la vot a muntenegrenilor de când Milo Đukanović, fostul lider al Partidului Democrat al Socialiștilor (DPS), a pierdut prezidențialele din aprilie și a demisionat după 30 de ani la putere în mica fostă republică iugoslavă.

De-a lungul anilor, Muntenegru a fost împărțit între cei care se identifică ca muntenegreni și cei care se consideră sârbi și s-au opus independenței țării, în 2006, în favoarea unei uniuni cu Serbia vecină.

Un sondaj al Centrului pentru Democrație și Drepturile Omului (CEDEM) realizat luna trecută plasează pe primul loc partidul pro-european Mișcarea Europa Acum (PSE), care favorizează și relații mai strânse cu Serbia, cu 29,1% din voturi.

Jakov Milatović de la PSE a câștigat alegerile prezidențiale în aprilie.

În timpul campaniei parlamentare, șeful partidului PSE și fost ministru de finanțe, Milojko Spajić, a spus că dorește să se concentreze pe îmbunătățirea unei economii afectate de managementul defectuos și dependentă în mare măsură de veniturile provenite doar din turismul de pe litoralul Adriatic.

„Noi suntem singurii care vorbim despre infrastructură, despre reforme fiscale. Nimeni altcineva nu mai vorbește despre asta”, a spus el.

Sondajul CEDEM plasează pe locul doi DPS, pro-UE, partid condus interimar de către Danijel Živković, cu un sprijin de 24,1%, în timp ce Frontul Democrat (DF) naționalist sârb, pro-rus, ar obține 13,2%.

Živković a spus că, dacă DPS va câștiga, va pune capăt unei perioade de paralizie politică în care două guverne care au ajuns la putere în urma protestelor din 2020, susținute de influenta Biserică Ortodoxă Sârbă, au fost doborâte de moțiuni de cenzură.

„Victoria este extrem de importantă pentru a forma un guvern stabil, european și reformist care să scoată Muntenegru din impas și să-l readucă pe drumul cel bun”, a spus el.

Muntenegrenii spun că doresc un guvern care să aducă stabilitate și să acționeze ținând cont de statului de candidat la UE al țării, adică să elimine corupția, nepotismul și crima organizată.

„Trebuie să prevaleze o anumită ordine, pentru că în prezent trăim într-un fel de anarhie”, a spus Branko Pavlovic, 37 de ani, în capitala Podgorica, intervievat de Reuters.

„Mă aştept să ne unim ca naţiune, că viaţa noastră se va muta într-o lume europeană mai bună”, a spus Anja Petrovic, de 24 de ani.

Muntenegru a aderat la NATO în 2017, la un an după o tentativă de lovitură de stat eșuată pe care guvernul a pus-o pe seama agenților ruși și a naționaliștilor sârbi.

Moscova a respins aceste afirmații ca fiind absurde, iar guvernul sârb a negat implicarea.

După invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, Muntenegru - spre deosebire de Serbia - s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Moscovei. Kremlinul a plasat Muntenegru pe lista statelor neprietenoase.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG