Linkuri accesibilitate

N.C.Munteanu: „Lebădoiul de la Interne”


Nicolae Moga a devenit „fost ministru” în numai 144 de ore
Nicolae Moga a devenit „fost ministru” în numai 144 de ore

Demisie surprinzătoare a lui Nicolae Moga, ministru de Interne, la șase zile de la numire. Cea mai rapidă demisie din istoria ministerului.

A devenit „fost ministru” în numai 144 de ore. Un post pentru care omul a transpirat mult. A fost chiar nevoit să dea o fugă până la Constanța, în regim de urgență, pentru a-și alege cămășile și hainele pentru noua funcție, inclusiv costumul în care a depus jurământul în fața lui Klaus Iohannis. Cochet și îngrijit în toate cele, că odată în viață devine omul ministru. Și după șase zile, buf, adio minister, adio demnitate, adio Mercedes, adio șofer, adio tot. Oribil.

Motivul divorțului, pardon, demisiei, după propria mărturie, „în urma unei discuții pe care am avut-o cu doamna ministru Dăncilă, am decis să mă retrag din fruntea MAI”. Ce să înțelegi de aici? Nimic, evident. E drept, între investire și demisie a avuta loc nenorocirea de la Caracal în care subordonații săi s-au comportat mai mult decât lamentabil, ceea ce ar fi putut duce la o demisie de onoare din partea noului șef. Însă de ce onoare poate fi vorba la un politician român, ca să nu mai vorbim de ce onoare poate fi vorba într-o instituție care geme de plagiatori, adică de hoți? Omul era prea nou în funcție ca să-și asume o demisie, fie ea și de onoare.

Ce-i drept, aproape cu lacrimi în ochi demis, demisionarul Moga a mai adăugat, „Am luat această hotărâre pentru a salva o parte din prestigiul puternic afectat al acestei instituţii în urma activităţii deficitare a unor angajaţi ai săi, care au fost destituiţi sau urmează să fie sancţionaţi”!!! „Retragerea din această demnitate trebuie văzută ca un nou început pentru minister”. Pas de mai înțelege ceva. MAI, un minister de unde Carmen Dan pleacă cu fruntea sus, după doi ani și ceva de eșecuri, iar Nicole Moga pleacă, după șase zile, cu capul plecat în speranța unui nou început!!!

Aici se cuvine o mică paranteză pentru a consemna că, de la o vreme, PSD are o acută probleme cu cadrele. De fapt, cu politica de cadre. Și o dă în bară cu fiecare numire. Mereu recurge la oameni cu bube în cap și cu dosare doldora de probleme grele. Din acest punct de vedere, poate că Nicolae Moga nici n-ar fi trebuit numit vreodată la un minister atât de dificil și atât de important. Nu numai pentru că nu are nicio pregătire în domeniu, ci pentru simplul fapt că „nașii” săi politici, cei care l-au adus în PSD, au fost Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, ambii aflați astăzi după gratii zi. Întreagă lui carierea politică s-a dezvoltat în umbra perechii Radu - Nicușor. La fel și averea. Nicolae Moga trăiește într-o vilă imensă, pe malul lacului Siutghiol, trecută pe numele fiului, vecin cu frații Alexandru și Radu Mazăre. Pe numele fiului său se află o parte dintr-o stațiune de schi în circuit închis, cu cabane de vânătoare, piscină, pârtie de schi și instalație de teleschi. Pe scurt, Nicolae Moga este un om care nu poate povesti cum a făcut primul milion. Și nici pe celelalte.

Nu se știe ce l-a pierdut pe ministrul Moga, prostia sau neîndemânarea. Însă în șase zile a avut timp să calce de două ori în străchini. Primul pas greșit, a decretat că la 10 august 2018 a avut loc o tentativă lovitură de stat, teză îndrăgită de închisul Liviu Dragnea, reluată și de Viorica Dăncilă. Al doilea pas greșit a fost o gogomănie cât roata carului. S-a crezut lebădoi. Și a numit în postul de șef de cabinet o lebădă de pe litoral, Elena Voinea, o fătucă fâșneață, cu forme generoase. Nimic rău până la un punct, știut fiind faptul că fetele din Constanța dobândesc calități profesionale deosebite prin frecventarea plajelor din Mamaia, ziua, și a barurilor aferente, noaptea. Partea picantă, Elena Voinea și-a exersat și farmecele și priceperea profesională mai întâi pe Radu Mazăre. În acel anturaj, să zicem sulfuros, a cunoscut-o Nicolae Moga. Și n-a mai putut să o uite. Și-a adus aminte de ea când a devenit dregător și a chemat-o să-i fie aproape, cât mai aproape. Să aibă omul pe ce-și odihni ochii, și chiar mai mult decât atât, când își va sacrifica sudoarea frunții pentru binele public. Că știți cum e, ochii văd, inima cere. Partea rea, unii vorbesc chiar de prost gust, numirea lebedei de pe litoral ca șefă de cabinet, într-un minister cu multe documente secrete, a avut loc pe fundalul tragediei de la Caracal. Țara ardea și lebădoiul de la interne se înfoia în pene Și se prea poate ca asta să-i fi cauzat berbantului ministru. Zic și eu.

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG