Linkuri accesibilitate

Neculai Constantin Munteanu: „Adio la CARMEN M.A.I DAN” 


NCM despre fostul ministru de Interne - Carmen Dan a fost o simplă secretară, la CPUN și la o școală, și, scurtă vreme, un pompos  „teller front office” la o bancă, în paralel cu o frenetică carieră politică și cu studii la distanță în facultăți private
NCM despre fostul ministru de Interne - Carmen Dan a fost o simplă secretară, la CPUN și la o școală, și, scurtă vreme, un pompos  „teller front office” la o bancă, în paralel cu o frenetică carieră politică și cu studii la distanță în facultăți private

Două din „divele” actualului guvern, Viorica Dăncilă, prim ministru, și Carmen Dan, ministru de interne, s-au despărțit „en froid”. Le leagă, le-au legat multe.

Obârșia, mai ales. Amândouă sunt din Videle, pepiniera cunoscută de cadre de conducere la nivel înalt, au fost prietene și vecine de bloc, le leagă școală, una a fost profesoară, cealaltă - secretară. Peste toate, le leagă Liviu Dragnea, omul care le-a „descoperit” și le-a promovat. Cum binefăcătorul e într-o situație delicată, Viorica și-a zis că e timpul să aerisească locul, să scuture praful, să măture stradă.

Carmen nu mai era partea însorită a străzii și era vizată să degajeze trotuarul. E drept, avea de partea ei vechimea. A supraviețuit guvernelor Grindeanu și Tudose, puse pe liber chiar de Liviu Dragnea pe motiv de nepotrivire de caracter. Mai mult, a avut un conflict deschis și aprig cu Mihai Tudose. A rămas Carmen și a plecat Tudose. Însă, de data asta, Viorica e mai mare în grad și pupila de la Interne a fost pusă pe lista plecaților. Carmen a suportat greu ideea și i-a tras prietenei covorul de sub picioare. Și-a anunțat demisia exact în ziua în care Viorica urma să o demită. În focul explicațiilor și acuzelor veninos șoptite, Carmen a adus vorba de o discuție referitoare la „presiunea străzii”, care, „acum un an, nu ne-a deranjat, ne deranjează acum”. Viorica nu i-a rămas datoare, a zis că e „dezinformată”, că „unii membri de partid n-au învățat nimic”. Ei bine în „presiunea străzii” care „deranjează acum” și din care unii „nu au învățat nimic” se ascunde reprimarea brutală de manifestației din 10 august 2018 de către forțe ale ministerului păstorit de Carmen Dan.

Evacuarea grăbită a ministrului de interne Carmen Dan, care are la activ nu doar intervenția brutală și nejustificată de la protestul diasporei, de anul trecut, dar și scandalul numirilor la vârful Poliției Române, precum și jalnica organizare a alegerilor europarlamentare din primăvară, este un semn că PSD încearcă să se delimiteze de consecințele represaliilor din 10 august 2018 pentru a salva ce se mai poate salva în perspectiva alegerilor prezidențiale. Și PSD trăiește nu doar groaza pierderii acestor alegeri, lucru care s-a mai întâmplat în ultimele trei decenii, dar și cu rușinea de a nu intra în turul doi al prezidențialelor.

În manipulările care au precedat și au urmat represiunii, fostul ministru de interne Carmen Dan a fost parte nemijlocită și foarte activă. S-a vorbit de o tentativă de lovitură de stat, la care a marșat Carmen Dan, dar și Viorica Dăncilă, scenariu care a existat doar în mintea celor două dame și în reaua lor credință. Au fost și încercări de a tergiversa ancheta care a urmat, prin clasificarea unor documente din circuitul ministerului, parțial declasificate ulterior, manipulare de care Carmen Dan nu este străină.

Carmen Dan este acum istorie. Și, pentru PSD, trecutul negru și, de ce nu, și acarul Păun pentru excesele erei Liviu Dragnea, de care partidul se delimitează sau se va delimita. O privire, fie și fugară pe CV-urile personajului Carmen Dan ridică multe și grele semne de întrebare asupra a ceea ce este sau ar trebui să fie politica de cadre a social-democrației românești. Rareori un om mai inadecvat pentru un minister atât de dificil. Carmen Dan a fost o simplă secretară, la CPUN și la o școală, și, scurtă vreme, un pompos „teller front office” la o bancă, în paralel cu o frenetică carieră politică și cu studiile la distanță în facultăți private, fabrici de diplome care nu probau vreo competență. Singura competență știută era fidelitatea față de binefăcător. Suficient pentru Liviu Dragnea. Cu totul insuficient pentru un minister. Oricare ar fi fost el. Fie și M.A.I. demilitarizat!

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG