Linkuri accesibilitate

Discuții Biden-Sunak înainte de summit-ul NATO, pe tema intrării Ucrainei în alianță


Președintele american Joe Biden va fi prezent marți și miercuri la Vilnius la summit-ul NATO, unde sprijinul militar acordat Ucrainei și un posibil calendar de aderare al acesteia la alianță se vor afla pe agenda discuțiilor.

Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește luni în Marea Britanie cu premierul Rishi Sunak în prefața summit-ului NATO care va avea loc marți și miercuri în capitala Lituaniei, Vilnius.

Joe Biden a ajuns în Londra duminică și se întâlnește luni atât cu premierul Rishi Sunak cât și cu regele Charles.

Dacă discuțiile cu monarhul care a vizitat în acest an și România se vor axa cel mai probabil pe schimbările climatice, după cum menționează Reuters, la întrevederea cu premierul Rishi Sunak cei doi vor aborda subiectul aderării Ucrainei la NATO, notează The Guardian.

Sprijinul acordat de alianță Kievului dar și un posibil calendar al aderării urmează să domine agenda summit-ului care se va desfășura între 11-12 iulie la Vilnius.

SUA și Marea Britanie se numără printre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, dar abordează ușor diferit inclusiv intenția Ucrainei de a se alătura alianței, Washingtonul fiind mai prudent, pentru ca grăbirea demersurilor să nu fie interpretate ca o provocare la adresa Rusiei.

Pe de o parte, toți membrii NATO au convenit că aderarea Ucrainei la alianță se poate produce doar după încheierea războiului, dar pe de alta Marea Britanie militează pentru o aderare rapidă, fără îndeplinirea unui plan de acțiune din partea organizației, mai notează The Guardian.

Președintele SUA Joe Biden a declarat duminică într-un interviu pentru CNN că Ucraina „nu este încă pregătită” și a precizat că aderarea este condiționată de mai mult decât de sfârșitul războiului.

„[Aderarea la] NATO este un proces care durează ceva timp pentru a îndeplini toate calificările – de la democratizare la o serie întreagă de alte probleme”, a spus el, adăugând că NATO trebuie să „prezinte o cale rațională” pentru aderare.

El a mai lăsat de înțeles că SUA ar putea acorda Ucrainei un sprijin similar celui acordat pe termen lung Israelului.

Diferențe de abordare între SUA și Marea Britanie sunt și în privința munițiilor cu dispersie.

În timp ce SUA a decis să ofere astfel de echipamente Ucrainei, Marea Britanie a subliniat prin vocea premierului Rishi Sunak că face parte dintr-o convenție care interzice utilizarea acestora și că nu va furniza acest tip de armament.

Președintele american va ajunge în Lituania luni seară, urmând ca în cursul zilei să aibă o discuție telefonică și cu președintele Turciei, Recep Erdogan, pe un alt subiect important, aderarea Suediei la NATO.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG