Pe fondul speculațiilor din presa internațională cu privire la probabilitatea unui sabotaj rusesc, Risto Lohi de la biroul național de investigații finlandez a declarat miercuri la o conferință de presă susținută la Helsinki că „există motive să suspectăm că o forță externă a provocat pagubele”.
Forța, a adăugat el, „pare să fi fost mecanică, nu o explozie”.
Șeful agenției, Robin Lardot, a declarat că au fost găsite urme pe fundul mării la locul avariei la conducta Balticconnector.
Operatorii săi au spus că va dura cel puțin cinci luni pentru a repara conducta, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să revină în funcțiune până în aprilie 2024.
Autoritățile finlandeze au anunțat marți că o scădere bruscă a presiunii în conductă înregistrată duminică a fost cauzată de pagube mari care „păreau a fi deliberate”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, în cazul în care daunele aduse Baltinconnector „se va dovedi că au fost un atac asupra infrastructurii critice a NATO, se va rezolva printr-un răspuns unit și hotărât din partea NATO”.
Incidentul a avut loc la un an de la exploziile subacvatice a trei din cele patru conducte de gaz ale Nord Stream 1 și Nord Stream 2, importante pentru exporturile rusești de gaze fosile către Europa de Vest din Marea Baltică.