Linkuri accesibilitate

NATO: Răspuns ferm dacă deteriorarea conductei de gaz Finlanda-Estonia a fost deliberată


Conducta de gaz Finlanda - Estonia
Conducta de gaz Finlanda - Estonia

NATO a promis un răspuns „determinat” în cazul în care deteriorarea unei conducte de gaz subacvatice dintre Finlanda și Estonia se dovedește deliberată, după anchetatorii au spus că pe fundul mării au găsit urme ale unei „forțe mecanice externe”.

Pe fondul speculațiilor din presa internațională cu privire la probabilitatea unui sabotaj rusesc, Risto Lohi de la biroul național de investigații finlandez a declarat miercuri la o conferință de presă susținută la Helsinki că „există motive să suspectăm că o forță externă a provocat pagubele”.

Forța, a adăugat el, „pare să fi fost mecanică, nu o explozie”.

Șeful agenției, Robin Lardot, a declarat că au fost găsite urme pe fundul mării la locul avariei la conducta Balticconnector.

Operatorii săi au spus că va dura cel puțin cinci luni pentru a repara conducta, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să revină în funcțiune până în aprilie 2024.

Autoritățile finlandeze au anunțat marți că o scădere bruscă a presiunii în conductă înregistrată duminică a fost cauzată de pagube mari care „păreau a fi deliberate”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, în cazul în care daunele aduse Baltinconnector „se va dovedi că au fost un atac asupra infrastructurii critice a NATO, se va rezolva printr-un răspuns unit și hotărât din partea NATO”.

Incidentul a avut loc la un an de la exploziile subacvatice a trei din cele patru conducte de gaz ale Nord Stream 1 și Nord Stream 2, importante pentru exporturile rusești de gaze fosile către Europa de Vest din Marea Baltică.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG