Linkuri accesibilitate

Finlanda se alătură primului exercițiu NATO de apărare colectivă


Un avion de luptă JAS 39 Gripen C/D decolează de pe aeroportul Lulea-Kallax, Suedia, pe 4 martie 2024, în timpul exercițiului militar NATO Nordic Response 24, un exercițiu național norvegian desfășurat în nordul Suediei, Norvegiei și Finlandei cu spațiu aerian și apele asociate.
Un avion de luptă JAS 39 Gripen C/D decolează de pe aeroportul Lulea-Kallax, Suedia, pe 4 martie 2024, în timpul exercițiului militar NATO Nordic Response 24, un exercițiu național norvegian desfășurat în nordul Suediei, Norvegiei și Finlandei cu spațiu aerian și apele asociate.

Exercițiul militar Nordic Response 24 condus de Norvegia începe luni în nordul Finlandei, Suediei și Norvegiei.

„Trebuie să fim capabili să ripostăm și să oprim pe oricine încearcă să ne provoace granițele, valorile și democrația. Având în vedere situația actuală de securitate din Europa, acest exercițiu este extrem de relevant și mai important ca niciodată”, a spus generalul de brigadă Tron Strand, comandant al operațiunilor aeriene din Centrul Norvegiei.

Exercițiul de 12 zile este semnificativ pentru Finlanda, pentru că, pe lângă faptul că este cel mai mare exercițiu la care Forțele de Apărare finlandeze s-au alăturat vreodată în străinătate, este și prima dată când Finlanda practică apărarea colectivă a alianței ca membru NATO.

Nordic Response cuprinde exerciții terestre, maritime și aeriene, reunind aproximativ 20.000 de participanți din 14 țări, inclusiv 4.100 de soldați finlandezi.

Alexander Stubb, care a depus jurământul vineri ca noul președinte al Finlandei, a declarat că va face prima sa călătorie în străinătate pentru a inspecta exercițiul alianței militare în Norvegia pe 7 martie.

„Dacă cineva mi-ar fi spus în urmă cu doi ani că președintele Finlandei va face prima sa vizită de lucru la exercițiile NATO la o săptămână după inaugurarea sa, nu aș fi crezut”, a declarat Stubb vineri, citat de publicația finlandeză Yle.

Peste 100 de avioane din Finlanda, Suedia, Norvegia și alte națiuni NATO iau parte la exerciții, care implică avioane de luptă, tancuri de realimentare, avioane de transport și supraveghere, precum și diverse elicoptere.

Exercițiile conduse de Norvegia, programate să dureze până pe 15 martie, fac parte din cele mai mari exerciții militare NATO din ultimele decenii, numite Steadfast Defender 24.

„Exercițiul demonstrează capacitatea operațională, coeziunea și voința NATO de a apăra întreaga zonă a Alianței”, transmite armata finlandeză.

Pentru a crește capacitatea militară a Forțelor Armate, unitățile suedeze participă la exercițiu, care face parte integrantă din seria de exerciții NATO Steadfast Defender, cel mai mare exercițiu militar al NATO de la Războiul Rece.

Alianța militară occidentală NATO și-a anunțat intenția de a desfășura Steadfast Defender 2024 în următoarele luni, cel mai mare exercițiu militar din Europa de la Războiul Rece. 90.000 de soldați vor lua parte la exercițiul Steadfast Defender 24, de luni de zile, menit să testeze apărarea în fața războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Steadfast Defender va fi compus dintr-o serie de exerciții individuale mai mici și se va întinde din America de Nord până pe flancul estic al NATO, aproape de granița cu Rusia. Exercițiile NATO sunt concepute pentru a oferi informații valoroase pentru îmbunătățirea planurilor de apărare ale NATO, îmbunătățirea interoperabilității, eficienței și rezilienței.

„Acest efort urmărește să demonstreze angajamentul NATO față de apărarea colectivă și să transmită un mesaj solid despre disponibilitatea sa de a proteja toți Aliații în fața amenințărilor emergente”, transmite NATO.

Exercițiul este situat strategic în mai multe țări europene cheie, inclusiv Finlanda, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Suedia și Regatul Unit.

Evenimentele sunt programate să aibă loc de la sfârșitul lunii ianuarie până pe 31 mai 2024, împărțite în două părți.

În faza inițială (de la sfârșitul lunii ianuarie până la mijlocul lunii martie), accentul se va pune pe consolidarea maritimă peste Atlantic și în Arctica.

A doua fază (de la mijlocul lunii februarie până la sfârșitul lunii mai) se va trece la utilizarea întăririlor desfășurate în toate domeniile, de la Arctica până la Flancul estic.

Steadfast Defender 2024 este un exercițiu cu mai multe domenii, care încorporează operațiuni terestre, aeriene, maritime, cibernetice și spațiale, care a fost un accent major al dezvoltării doctrinare la Comandamentul Aliat pentru Transformare al NATO. Aceasta implică desfășurarea forțelor din America de Nord și din alte părți ale Alianței în Europa. Pe parcursul a câteva luni, operațiuni complexe pe mai multe domenii vor fi efectuate pe mii de kilometri, sporind astfel cooperarea civilo-militară și reziliența națională și colectivă.

Exercițiile NATO, în special la această scară, sunt planificate cu ani înainte și folosesc un scenariu fictiv care vizează consolidarea apărării colective a Alianței. Exercițiile servesc scopului dublu de a perfecționa planurile de apărare, precum și de a acționa ca un factor de descurajare împotriva potențialei agresiuni din partea adversarilor apropiati.

„Pe măsură ce tensiunile persistă în Europa de Est, acest exercițiu transmite un mesaj clar că NATO este pregătită să-și apere membrii, valorile și să susțină securitatea colectivă în zona euro-atlantică”, spune NATO.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG