Linkuri accesibilitate

NATO își crește prezența în Kosovo cu încă 200 de militari britanici


Forța Kosovo (KFOR) este forța internațională de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo cu 4.500 de soldaţi din 27 de ţări.
Forța Kosovo (KFOR) este forța internațională de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo cu 4.500 de soldaţi din 27 de ţări.

Aproximativ 600 de militari britanici vor acţiona în Kosovo pentru a întări prezenţa NATO în această fostă provincie sârbă, unde a avut loc un atac armat violent pe 24 septembrie.

200 de soldați britanici urmează să fie desfășurați suplimentar în Kosovo pentru a consolida prezența NATO în fosta provincie sârbă, zguduită săptămâna trecută de ciocniri armate.

„Marea Britanie desfășoară aproximativ 200 de soldați din Batalionul 1 al Regimentului Regal al Prințesei de Wales pentru a se alătura unui contingent britanic de 400 de militari care se antrenează deja în Kosovo și vor urma întăriri suplimentare din partea altor aliați", a declarat Dylan White, purtătorul de cuvânt al NATO.

NATO a făcut din nou apel la calm duminică și a cerut Belgradului și Pristinei să reia dialogul cât mai curând posibil, ca „singura modalitate de a obține o pace durabilă”, a spus Dylan White.

Majorarea numărului de soldați KFOR vine după ce un ofițer de poliție kosovar a fost ucis pe 24 septembrie într-o ambuscadă în nordul Kosovo. Un grup de etnici sârbi a atacat o patrulă de poliție dintr-o localitate cu populație majoritar sârbă din Kosovo. Aceștia s-au baricadat ulterior într-o mănăstire. Un polițist și trei dintre atacatori au murit în schimbul de focuri.

Incidentul a fost una dintre cele mai grave escaladări din Kosovo din ultimii ani.

Potrivit Serviciului Balcanic RFE/RL, autoritățile din Kosovo afirmă că are dovezi că atacul de săptămâna trecută ar fi fost parte a unei acțiuni a Serbiei de a anexa nordul Kosovo.

Oficialii sârbi au calificat acuzațiile autorităților din Kosovo drept minciuni, într-o conferință de presă ulterioară.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat pentru Financial Times că nu are intenția de a ordona armatei să intre în Kosovo. Vucic a declarat că va retrage forțele sârbe din zonă, pentru că o escaladare a conflictului ar fi contraproductivă pentru aspirațiile europene ale Belgradului.

„Ce beneficiu ar aduce asta Belgradului?(...) Să ne distrugem poziția pe care ne-am construit-o timp de un an? S[ o distrugem într-o singură zi? Serbia nu vrea război~, a spus Vucic.

Declarațiile președintelui sârb vin după ce, vineri, Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a afirmat că SUA au observat „ o desfășurare neobișnuită de artilerie sârbă avansată, tancuri și unități de infanterie mecanizată” la granița cu Kosovo.

„Cerem Serbiei să retragă aceste forțe de la graniță și să contribuie la scăderea temperaturilor și tensiunilor”, a spus Kirby.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG