Miniștrii Apărării din NATO au început joi o reuniune la Bruxelles pentru a discuta despre continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, țară aflată în război împotriva Rusiei, și despre creșterea cheltuielilor militare ale celor 31 de țări membre ale alianței.
Înaintea discuțiilor, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat speranța că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina.
Declarațiile sale au venit în condițiile în care un pachet de ajutor militar de 95,34 miliarde de dolari, care include circa 60 de miliarde de dolari pentru Kiev și care a fost aprobat de Senatul american.
Pachetul legislativ trebuie însă să treacă de obstacolul unui vot în Camera Reprezentanților, controlată de republicani, care s-au opus recent acordării de noi ajutoare Ucrainei.
Forțele ucrainene, epuizate din punct de vedere moral, spun că își conservă stocurile de muniție din ce în ce mai mici, în timp ce se luptă să țină piept atacurilor tot mai intense ale Rusiei pe câmpul de luptă, dar și atacurilor cu rachete și drone asupra civililor și infrastructurii.
„Vedem deja impactul faptului că SUA nu au fost în măsură să ia o decizie, dar mă aștept ca SUA să poată lua o decizie, că Congresul și Camera Reprezentanților vor fi de acord cu continuarea sprijinului pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senatul american pe 13 februarie, dar nu a intrat încă la vot în Camera Reprezentanților.
Dacă va fi adoptată, legea ar permite reluarea imediată a livrărilor de arme și muniții pentru forțele ucrainene, suspendate din decembrie.
Cu toate acestea, rămâne neclar când sau dacă Camera va lua în discuție finanțarea pentru a relua transporturile regulate.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care a criticat pachetul chiar înainte de votul din Senat, deoarece nu conține prevederi pentru a stopa un flux record de migranți care traversează frontiera dintre SUA și Mexic, a indicat că ar putea dura săptămâni sau luni.
„Camera condusă de republicani nu va fi împinsă sau forțată să adopte o lege privind (acordarea de) ajutor extern”, a declarat Johnson miercuri seară, după o întâlnire cu ușile închise cu colegii republicani.
Mulți dintre aleșii republicani sunt aliniați cu fostul președinte Donald Trump, candidatul preferat al partidului pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din noiembrie.
Mike Johnson a reiterat că pachetul de ajutor trebuie să includă și măsuri de protecție a frontierelor.
El a declarat oficial că, la nivel personal, susține ajutorul pentru Ucraina, dar aripa de extremă dreapta a grupului republican din Camera Reprezentanților este mai strâns aliată cu ideologia izolaționistă a lui Donald Trump.