Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Suplimentarea forțelor NATO nu este luată în calcul în acest moment


În privința unei posibile desfășurări a trupelor NATO în Bulgaria, premierul bulgar Kiril Petkov (stânga) a spus că țara sa este și va rămâne „un membru activ al Uniunii Europene și al NATO”.
În privința unei posibile desfășurări a trupelor NATO în Bulgaria, premierul bulgar Kiril Petkov (stânga) a spus că țara sa este și va rămâne „un membru activ al Uniunii Europene și al NATO”.

Premierul bulgar Kiril Petkov spune că guvernul său nu a discutat și nici nu a luat nicio decizie cu privire la o eventuală desfășurare a trupelor NATO în țara Mării Negre, ca răspuns la acumularea de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina.

Petkov a făcut aceste comentarii pe 22 decembrie, la o zi după ce ministrul bulgar al Apărării, Stefan Ianev, a declarat că desfășurarea de trupe suplimentare în Bulgaria, membru NATO și UE, nu ar fi în acord cu interesele țării sale sau ale aliaților săi.

„Acest subiect nu a fost discutat nici în Consiliul de Miniștri, nici cu niciunul dintre partenerii noștri NATO”, a spus Petkov reporterilor.

„Ministrul apărării are propria sa opinie personală, care nu este în niciun caz poziția oficială a guvernului nostru”, a adăugat el.

Comentariile vin pe fondul informațiilor potrivit cărora Rusia a adus aproximativ 100.000 de forțe militare, pregătite pentru luptă, în apropierea graniței sale de est cu Ucraina, ceea ce Statele Unite au spus că ar putea fi un preludiu al unei invazii în cursul lunii viitoare.

Rusia neagă că plănuiește să atace, susținând în schimb că Ucraina și NATO provoacă tensiuni. Moscova cere garanții de securitate împotriva extinderii NATO în Ucraina, care nu este membră a alianței.

În România, premierul Nicolae Ciucă a transmis marți după amiază, în urma unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că „orice agresiune împotriva Ucrainei va avea implicații serioase”.

În ceea ce privește posibila desfășurare a trupelor NATO în Bulgaria, Petkov a spus că țara sa este și va rămâne „un membru activ al Uniunii Europene și al NATO, iar astfel de decizii vor fi coordonate”.

Premierul Bulgariei a cerut, de asemenea, „folosirea maximă a mijloacelor diplomatice și pașnice” în ceea ce privește securitatea UE și a flancului estic al NATO.

Într-o postare pe Facebook din 21 decembrie, Ianev a spus că „diverse opțiuni de răspuns” au fost discutate în cadrul NATO, inclusiv consolidarea prezenței în Bulgaria și în România vecină, ca parte a strategiei de prezență sporită a alianței.

„În acest stadiu, [discuțiile] sunt la nivel de discuție militaro-tehnică și nu a fost luată nicio decizie finală”, a spus Ianev.

Ministrul Apărării a adăugat, totuși, că „poziția mea este că o astfel de abordare are potențialul de a duce la o creștere nedorită a tensiunilor în regiune”.

Discuțiile din Bulgaria vin după ce vinerea trecută Rusia a anunțat că dorește o garanție obligatorie din punct de vedere juridic că Alianța Nord-Atlantică va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina.

Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat marți Occidentul pentru escaladarea tensiunilor din Europa, transmițând că statele din Vest au evaluat incorect rezultatul Războiului Rece.

XS
SM
MD
LG