Linkuri accesibilitate

Populația din Kiev se adăpostește în stațiile de metrou pentru a se feri de atacurile nocturne ale armatei ruse. Imagine: Reuters/Irakli Gedenidze
Populația din Kiev se adăpostește în stațiile de metrou pentru a se feri de atacurile nocturne ale armatei ruse. Imagine: Reuters/Irakli Gedenidze

Rusia atacă Ucraina | Putin pune în alertă arsenalul nuclear. SUA cere cetățenilor săi să părăsească de urgență Rusia

Capitala Kiev și marile orașe din Ucraina au rezistat atacurilor armatei ruse. NATO a decis să trimită ajutoare militare (arme, muniție, rachete, echipamente de apărare aeriană și antitanc). Comisia Europeană, SUA, Marea Britanie și Canada au decis să decupleze Rusia de la SWIFT.

SUA, Marea Britanie și Comisia Europeană au decis să decupleze de la sistemul SWIFT (sistemul electronic de plăți bancare) mai multe bănci rusești

Oligarhii ruși și oamenii din jurul lui Vladimir Putin nu vor mai putea beneficia de pașapoartele de aur, prin care obțineau cetățenia unor state din Vest.

Capitala Ucrainei a rezistat atacurilor Rusiei, lupte grele s-au dus azi noapte în mai multe orașe cheie.

Țări membre NATO trimit ajutor militar Ucrainei pentru a se apăra, iar țările din Vest vor acorda sprijin financiar și umanitar.

Turcia nu a luat decizia închiderii Strâmtorilor pentru navele rusești.

România s-a alăturat statelor care au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești. O măsură similară a fost luată de Moscova pentru avioanele din România.

17:10 27.2.2022

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, se declară mulțumit de posibilitatea negocierilor cu Rusia, menționând că acest pas constituie „deja o victorie". Kuleba a menționat că, între timp, Ucraina nu va ceda nicio bucată de teritoriu.

Comparând invazia Rusiei cu cel de-al Doilea Război Mondial, Kuleba și-a asigurat compatrioții că vor câștiga acest război.

Kuleba a cerut mai mult ajutor militar de la aliații Ucrainei.

16:41 27.2.2022

„Convorbirea dintre Zelenski și Lukașenko este fără o finalitate practică. Nu este clar care este poziția rușilor. Mie îmi este clară, însă, poziția lui Putin. Nu ar avea de ce să se fi schimbat", a declarat pentru Europa Liberă fostul șef al Statului Major General al Armatei, generalul Ștefan Dănilă.

Președintele Zelenski a fost de acord să existe o discuție între partea ucraineană, fără condiții prealabile, la granița ucraineano-belorusă.

Vladimir Putin a reacționat duminică și a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear în alertă ridicată după ce țările din NATO au trimis armament în Ucraina, informează Reuters.

„Ar trebui să urmeze urgent o consultare la nivel NATO pe fond de alertă la atac nuclear", a adăugat generalul Dănilă.

Gen. Dănilă a menționat, de asemenea, că perspectivele războiului sunt distorsionate de tabăra rusească în scena internațională. „Am descoperit că Putin acuză Kievul că nu vrea să negocieze. Dar el nu cred că este deschis unor negocieri reale. Dorește încă o ocazie să ceară capitularea și să solicite partener de dialog, altul decât conducerea legitimă a Ucrainei", conform generalului.

15:43 27.2.2022

Rezultatul unei conversații cu Alexander Lukașenko.

Președintele Ucrainei a anunțat pe Facebook că a convenit ca o delegație ucraineană să se întâlnească cu rușii, fără condiții prealabile, la granița ucraineano-belorusă.

„Alexander Lukașenko și-a asumat responsabilitatea ca în timpul deplasării, negocierilor și întoarcerii delegației ucrainene, toate avioanele, elicopterele și rachetele plasate pe teritoriul belarusului să rămână la sol", a susținut președintele Zelenski.

15:32 27.2.2022

Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear în alertă ridicată după ce țările din NATO au trimis armament în Ucraina, informează Reuters.

„Nu numai că țările occidentale iau măsuri neprietenoase împotriva țării noastre în dimensiunea economică, mă refer la sancțiunile ilegale pe care toată lumea le cunoaște foarte bine, dar și înalții oficiali ai principalelor țări NATO își permit să facă declarații agresive în ceea ce privește țara noastră", a spus, duminică, Putin.

Replica a venit din partea ambasadorului SUA la ONU.

„Înseamnă că președintele Putin continuă să intensifice acest război într-o manieră total inacceptabilă și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunea în cel mai puternic mod posibil", a afirmat Linda Thomas-Greenfield, la CBS, potrivit Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG