Linkuri accesibilitate

Populația din Kiev se adăpostește în stațiile de metrou pentru a se feri de atacurile nocturne ale armatei ruse. Imagine: Reuters/Irakli Gedenidze
Populația din Kiev se adăpostește în stațiile de metrou pentru a se feri de atacurile nocturne ale armatei ruse. Imagine: Reuters/Irakli Gedenidze

Rusia atacă Ucraina | Putin pune în alertă arsenalul nuclear. SUA cere cetățenilor săi să părăsească de urgență Rusia

Capitala Kiev și marile orașe din Ucraina au rezistat atacurilor armatei ruse. NATO a decis să trimită ajutoare militare (arme, muniție, rachete, echipamente de apărare aeriană și antitanc). Comisia Europeană, SUA, Marea Britanie și Canada au decis să decupleze Rusia de la SWIFT.

SUA, Marea Britanie și Comisia Europeană au decis să decupleze de la sistemul SWIFT (sistemul electronic de plăți bancare) mai multe bănci rusești

Oligarhii ruși și oamenii din jurul lui Vladimir Putin nu vor mai putea beneficia de pașapoartele de aur, prin care obțineau cetățenia unor state din Vest.

Capitala Ucrainei a rezistat atacurilor Rusiei, lupte grele s-au dus azi noapte în mai multe orașe cheie.

Țări membre NATO trimit ajutor militar Ucrainei pentru a se apăra, iar țările din Vest vor acorda sprijin financiar și umanitar.

Turcia nu a luat decizia închiderii Strâmtorilor pentru navele rusești.

România s-a alăturat statelor care au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești. O măsură similară a fost luată de Moscova pentru avioanele din România.

05:17 28.2.2022

Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că 352 de civili, inclusiv 14 copii, au murit de la începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Potrivit datelor preluate de Reuters, au fost rănite 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii.

Datele prezentate duminică nu menționează numărul victimelor din cadrul forțelor militare.

23:06 27.2.2022

Cetăţenii americani ar trebui să ia în considerare părăsirea imediată a Rusiei cu zboruri comerciale, a anunţat, duminică, Departamentul de Stat, citat de Reuters. În anunț, este invocat un număr tot mai mare de companii aeriene care anulează zborurile, dar și faptul că tot mai multe ţări îşi închid spaţiul aerian pentru Rusia, după invadarea Ucrainei.

„Cetăţenii americani ar trebui să ia în considerare plecarea imediată din Rusia prin opţiunile comerciale încă disponibile”, se arată într-o alertă de securitate postată pe 27 februarie pe site-ul ambasadei SUA de la Moscova.

22:51 27.2.2022

Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluție care permite convocarea de urgență a Adunării Generale. Această ședință va avea loc luni și va reuni toate cele 193 de țări membre.

China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut de la vot. Rusia, care se află în momentul de față la președinția rotativă a Consiliului de Securitate, a fost singurul dintre cei 15 membri care a votat împotrivă.

Abținerea celor trei țări este simbolică, din moment ce rezoluția necesita doar nouă voturi pentru a fi aprobată. Susținerea acestora sau, cel puțin, neutralitatea în situația acestui război este o decizie semnificativă pentru aceste țări.

India a mobilizat resurse semnificative pentru a-și scoate miile de cetățeni, mulți dintre care erau studenți în Ucraina, din zonele de război.

22:18 27.2.2022

Marea Britanie va trimite Ucrainei ajutoare umanitare în valoare de peste 40 de milioane de lire sterline, conform The Guardian. Banii se vor duce către diverse agenții umanitare și înspre ajutoare medicale, conform Premierului Boris Johnson.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG