Oficial militar ucrainean: Prea devreme pentru un avanpost pe Insula Șerpilor
Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei Ucrainei, Natalia Humeniuk, a transmis joi că este încă „prea devreme” pentru ca autoritățile de la Kiev să stabilească un avanpost pe Insula Șerpilor, eliberată joi dimineață de armata rusă.
Potrivit CNN, Humeniuk a afirmat că insula rămâne cuprinsă de un fum puternic, în timp ce exploziile din zona insulei continuă.
„Forțele noastre nu au ajuns încă pe insulă”, a precizat Humeniuk, afirmând că încă nu este clar dacă trupele ruse s-au retras complet. „Nu putem afirma dacă s-au retras cu toții. Dar sperăm că au dat dovadă de suficientă logică pentru a face lucrul ăsta”, a continuat ea. Natalia Humeniuk spune că armata rusă își incendiază la momentul de față sistemele de rachete antiaeriene și stația radar „pentru a-și acoperi urmele”.
Erdogan: Toate sensibilitățile Turciei, incluse în acordul cu Finlanda și Suedia
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi, citat de BBC, că grijile principale ale Turciei cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la NATO au fost adresate în noul acord semnat de acestea cu Guvernul de la Ankara.
Erdogan a adăugat că ambele țări trebuie să-și îndeplinească promisiunile cu privire la grupurile kurde, inclusiv promisiunile legate de schimbarea legilor, înainte ca el să trimită ratificarea candidaturii lor în parlamentul turc.
Cu puțin timp în urmă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda și Suedia vor semna marți protocoalele de aderare pentru a se putea alătura alianței militare.
Reuniune Iohannis-Erdogan la summitul de la Madrid
Potrivit site-ului administrației prezidențiale, președintele României, Klaus Iohannis, s-a întrunit joi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la Madrid.
Printre temele discutate de cei doi lideri de stat s-au numărat războiul Rusiei în Ucraina, dar și problema tranzitului de cereale ca urmare a blocadei porturilor ucrainene. Erdogan i-a mulțumit lui Iohannis pentru ajutorul dat de România Turciei în 2021, în contextul gestionării incendiilor de vegetație.
„În cadrul discuțiilor, Președintele României a reliefat nivelul foarte bun al relației de Parteneriat Strategic dintre România și Turcia, iar Președintele Recep Tayyip Erdoğan a subliniat faptul că cele două țări au o relație foarte puternică. De asemenea, cei doi omologi au salutat nivelul în creștere al relațiilor economice, precum și reuniunea recentă a Comisiei mixte economice”, se arată în comunicatul dat de site-ul administrației prezidențiale de la București.
Joe Biden: SUA va ajuta Ucraina cu 800 de milioane de dolari
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a transmis joi, în timpul unei conferințe finale de presă de la Madrid că Washingtonul va anunța în zilele următoare un ajutor suplimentar cu arme în valoare de 800 de milioane de dolari.
„Vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a afirmat Biden la finalul summitului NATO de la Madrid.
„La acest summit ne-am adunat pentru a ne confrunta atât cu amenințările directe venite din partea Rusiei la adresa Europei, cât și cu provocările sistemice ale China la adresa ordinii mondiale”, a transmis Biden în timpul conferinței de presă. El a reafirmat că războiul Rusiei din Ucraina nu a dus la „finlandizarea” NATO-ului, ci mai degrabă la reafirmarea angajamentelor militare ale Alianței.
Președintele SUA a felicitat, de asemenea, eforturile celorlalte state membre NATO de a-și crește bugetele militare la 2% din PIB-ul fiecărei țări în parte și a lăudat eforturile României de a aloca 2,5% din PIB-ul țării bugetului militar al țării începând cu 2023.
Biden a promis, de asemenea, un plan similar cu Inițiativa „Belt and Road” a Chinei, menit să investească în infrastructura globală a statelor în curs de dezvoltare. Biden a transmis că, față de investițiile făcute de China în alte state, cele promise de SUA și aliații săi vor fi făcute în mod transparent și la standarde de înaltă calitate.