Mai multe țări NATO ar fi dispuse să-și trimită soldații în Ucraina, transmite fostul secretar NATO și actualul consilier al președintelui Volodimir Zelenski, Anders Rasmussen.
Dacă summitul care va avea loc la Vilnius în iulie nu va avea rezultate tangibile în ceea ce privește securitatea Ucrainei, este posibil ca Polonia și statele baltice să se implice direct în apărarea țării.
„Nu i-aș subestima pe polonezi, ei simt că de prea multă vreme Europa de vest nu le-a ascultat avertismentele despre mentalitatea rusă”, spune Rasmussen.
Din perspectiva NATO și a dreptului internațional, ar fi complet legal ca unele țări să-și trimită soldații în Ucraina.
Contraofensiva ucraineană se poate să fi început deja, însă eforturile guvernului de la Kiev și gândurile oamenilor de rând sunt îndreptate către victimele inundațiilor de la Nova Kakhovka.
În urma distrugerii barajului Nova Kakhovka, au fost inundate zeci de comune și câteva orașe, printre care și orașul Herson.
Peste 10.000 de hectare de teren agricol sunt în pericol la sud de baraj, precum și parcul natural Nistrul de Jos. Apele stătute prezintă riscul ca holera să se dezvolte și să prezinte un pericol asupra sănătății umane.
Din zonele sub control ucrainean au fost evacuate 1.900 de persoane, dintre care 103 copii. Nu se știe câte animale au rămas în calea potopului.
În zonele ocupate de armata rusă, pe malul estic, soldații au blocat evacuarea din zonele inundate și au refuzat să intervină cu ajutoare, furând și distrugând multe bărci ale civililor.
Organizațiile internaționale precum Crucea Roșie și ONU nu s-au implicat în evacuarea civililor din zonele controlate de ruși.