Linkuri accesibilitate

Navalnîi, decorat postum cu Premiul Dresda pentru Pace


Un ofițer de poliție vorbește la telefon lângă un graffiti cu politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, în orașul natal al lui Vladimir Putin, Sankt Petersburg, aprilie 2021.
Un ofițer de poliție vorbește la telefon lângă un graffiti cu politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, în orașul natal al lui Vladimir Putin, Sankt Petersburg, aprilie 2021.

Premiul Dresda pentru Pace 2024 va fi acordat postum politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, a anunțat vineri Teatrul Staatsschauspiel din Dresda. 

Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare din Arctica Rusescă, în timp ce ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare, pentru acuzații despre care și Vestul și susținătorii săi spun că au fost instrumentate politic.

Premiul va fi înmânat văduvei sale, Iulia Navalnîia, la teatrul din Dresda, într-o ceremonie organizată pe 12 mai.

Premiul este acordat persoanelor care au contribuit la pace și înțelegerea internațională.

Navalnîi va fi al treilea rus laureat al acestui premiu, după liderul sovietic Mihail Gorbaciov și fostul ofițer sovietic Stanislav Petrov.

Premiul Dresda pentru Pace a fost înființat în 2010, când a fost primit de fostul președinte rus Mihail Gorbaciov, pentru realizările sale în domeniul prevenirii conflictelor și violenței și, în special, pentru angajamentul său față de dezarmarea nucleară.

În 2015, premierul a fost acordat ofițerului rus Stanislav Petrov, pentru că în 1983 a prevenit un posibil conflict nuclear între URSS și SUA.

Stanislav Evgrafovici Petrov a fost un locotenent-colonel al Apărării Antiaeriane Sovietice, responsabil pe 26 septembrie 1983 la centrul de monitorizare nucleară de la Oko. Atunci, sistemul a raportat că o rachetă nucleară a fost lansată din Statele Unite Ale Americii.

Petrov a considerat avertizarea ca fiind una falsă, prevenind astfel un contraatac sovietic și o distrugere reciprocă între SUA și aliații NATO și URSS.

Dacă Petrov ar fi raportat atacul nuclear cu rachete americane, superiorii săi ar fi lansat un contraatac împotriva Statelor Unite, provocând un răspuns nuclear din partea SUA.

Investigații ulterioare au confirmat că avertizarea a fost cauzată de o defecțiune. Așa s-a dovedit că Petrov avea dreptate: nicio rachetă nu fusese lansată de SUA, detectarea așa-zisei rachete fiind făcută de computer în urma unei erori.

Ulterior s-a aflat că alarma falsă a fost creată de un aranjament rar al luminii soarelui cu norii de înaltă atitudine și sateliții sovietici. Acest fenomen a fost numit Orbita Molnîia.

Petrov a declarat ulterior că decizia sa a fost influențată de informațiile deținute: un atac din partea SUA ar fi fost făcut cu tot arsenalul din dotare, așa că un atac cu 5 rachete ar fi fost un start ilogic, sistemul de detectare era nou și din punctul lui de vedere nu era tocmai de încredere, iar radarul terestru nu a detectat nici o dovadă solidă, chiar si după câteva minute de așteptare, a presupusului atac al SUA.

Într-un interviu din 2013, Petrov a declarat că la acel timp nu era nici el sigur sută la sută că alarma era falsă, dar s-a bazat pe pregătirea sa civilă, care l-a ajutat să ia decizia potrivită. El a spus că toți colegii săi erau soldați de profesie cu pregătire militară prin excelență și cu o inclinație pentru îndeplinirea ordinelor „ca la carte”, așa că ei ar fi raportat atacul nuclear dacă ar fi fost de serviciu în locul său.

Pentru fapta sa, Petrov nu a fost premiat ca să nu fie sancționați oamenii de știință care proiectaseră sistemul de detecție a atacurilor nucleare, apoi a fost retrogradat și forțat să iasă la pensie înainte de termen și a făcut o cădere psihică.

Decizia lui Petrov a fost contestată de superiorii săi deși inițial fiind lăudat pentru decizia sa.

Premiul onorează acțiuni specifice împotriva conflictelor, violenței și escaladării conflictelor.

Premiul a fost fondat în 2009 de asociația „Prietenii din Dresda Deutschland ”, creată la Dresda.

Este un premiu pentru pace internațională, care se acordă anual în jurul datei de 13 februarie, în memoria victimelor bombardamentelor de la Dresda, din 13-15 februarie 1945.

Asociația este o ramură a Friends of Dresden Inc., creată la New York de câștigătorul Premiului Nobel Günter Blobel.

Premiul este acordat de Fundația Klaus Tschira și este în valoare de 25.000 de euro.

Câștigătorul primește o statuetă din bronz de aproximativ 30 cm, creată de Konstanze Feindt Eißner după statuia lui Grace Thalia de pe fântâna Mozart de la Bürgerwiese, din Dresda.

Daunele de război aduse statuii originale, acum expuse în lapidariumul din Dresda sunt vizibile și pe sculptura premiului.

Din 2010, premiile au fost acordate într-o ceremonie solemnă la Semperoper din Dresda.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG