Ar fi trebuit să fie în avangarda unei armate ucrainene modernizate, instruită în tactici occidentale de instructori francezi, înarmată cu arme occidentale, echipată pentru a înfrunta o armată rusă numeroasă pe câmpul de luptă.
Acest lucru nu s-a întâmplat.
În schimb, Brigada 155 Mecanizată Separată a armatei ucrainene a fost zguduită de dezertări, incriminări și, acum, de critici publice acide care acuză comandanții de incompetență.
Comandantul brigăzii a fost înlocuit brusc luna trecută, imediat după ce unitatea s-a întors de la antrenamentul din Franța, iar principala agenție ucraineană de aplicare a legii investighează informațiile conform cărora zeci, posibil sute, de soldați ai acesteia au dezertat sau au lipsit fără permisie.
Problemele Batalionului 155 au ieșit la iveală într-un moment dificil pentru Ucraina, cu populația epuizată de aproape trei ani de război total și cu armata epuizată de ofensivele rusești neîncetate.
Cazul ilustrează, de asemenea, problemele mai ample care afectează armata ucraineană de luni de zile, dacă nu chiar de ani de zile – și care, potrivit experților, au împiedicat capacitatea acesteia de a desfășura o apărare sau o ofensivă eficientă la scară largă împotriva unei forțe ruse mai mari și mai bine echipate.
„Antrenamentul pe care mi l-am imaginat că ar trebui să aibă loc în al treilea an de război, cum ar fi trebuit să fie, nu există”, a declarat un locotenent, aflat în prezent în concediu neautorizat din brigadă, pentru serviciul ucrainean al RFE/RL”.
„Eu, unul, nu știu ce ar trebui să fac. Nu sunt pregătit să renunț și să execut orice ordin cu oameni neinstruiți. În plus, nici eu nu sunt instruit. Eu comand 30 și ceva de oameni. Nu sunt pregătit să le risc viața”.
„În Franța, nu am fost învățat absolut nimic”, a declarat ofițerul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece criticile publice la adresa armatei pot duce la urmăriri penale.
Cel puțin 59 de soldați din brigadă au părăsit terenurile de antrenament din Franța fără autorizație, a declarat ofițerul, o cifră care a fost reluată de Yuriy Butusov, un popular corespondent de război ucrainean, care a descris brigada drept „haos organizațional complet”.
Într-un interviu, Butusov a declarat că decizia din spatele instruirii și formării brigăzii a fost mai mult politică.
„Pur și simplu nu are rost să creăm astfel de brigăzi care nu au personal complet, care nu au timp deloc să se antreneze, după cum vedem”, a declarat el pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL.
„Dacă spunem că avem nevoie de o nouă brigadă, atunci aceasta este o chestiune care ar trebui să dureze cel puțin un an pentru a fi finalizată. În plus față de formarea individuală, trebuie să asigurăm managementul la mai multe niveluri.”
Haos inevitabil?
Aliații occidentali au investit miliarde de dolari în armament și echipamente pentru forțele armate ucrainene, echipându-le cu tehnologie modernă pentru a lupta împotriva unei armate ruse mai mari, care dispune de mai multe arme.
De asemenea, au încercat să reeduce forțele armate ucrainene, îndepărtându-le de doctrina și tacticile cu care a crescut corpul de ofițeri cu pregătire sovietică și introducând gândirea de tip NATO, cum ar fi războiul cu arme combinate și accentul pus pe brigăzi mai mici, mai degrabă decât pe divizii mai mari.
Dar, în afară de armament, Ucraina s-a confruntat și cu o problemă mai mare: forța de muncă. Criticii din interiorul și din afara Ucrainei s-au plâns că autoritățile ucrainene nu reușesc să construiască un sistem durabil de recrutare, mobilizare și instruire, pentru a reface unitățile epuizate.
Comandamentul ucrainean a creat mai multe brigăzi noi. Unele unități au fost trimise în Germania pentru instruire. O altă unitate a fost înființată în Franța anul trecut, cu mare fast: Brigada Mecanizată Separată 155 a fost supranumită Brigada „Ana de Kiev”, după numele unei prințese de Kiev din secolul al XI-lea care a devenit ulterior regină a Franței.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat crearea unității în iunie, în timpul festivităților de aniversare a invaziei Normandiei din cel de-al Doilea Război Mondial.
Două luni mai târziu, aproximativ 2.000 de soldați ucraineni – circa jumătate din dimensiunea unei brigăzi NATO standard – au fost trimiși în Franța pentru instruire, care a inclus instruire privind sistemele avansate de arme franceze; Macron a efectuat ulterior o vizită foarte mediatizată la unitate în octombrie.
Atunci când brigada 155 a început să se întoarcă în Ucraina la sfârșitul lunii noiembrie, forțele ucrainene se luptau deja de luni de zile să respingă ofensivele rusești accelerate în mai multe locuri de pe linia frontului de aproximativ 1 100 de kilometri.
Pe 12 decembrie 2024, comandantul brigăzii, colonelul Dmytro Ryumshin, a fost înlocuit, cu doar câteva zile înainte ca aceasta să intre în luptă. Motivul demiterii lui Ryumshin nu a fost clar, dar acesta a postat o declarație pe pagina de Facebook a brigăzii, mulțumindu-le soldaților și ofițerilor unității pentru „loialitatea și profesionalismul lor”.
Cu câteva zile înainte, deputatul Maryana Bezuhla a criticat modul în care a fost concepută brigada, spunând că a fost asamblată la întâmplare din alte unități, ceea ce, la rândul său, a privat alte unități de efective.
„Ce s-a întâmplat cu Brigada 155: chiar dacă francezii au încercat să specializeze brigada, aceasta nu a fost scutită de decizii militare stupide, care au sfâșiat unitatea”, a scris ea pe Facebook. „În cadrul brigăzii domnește haosul”.
Acest lucru a fost repetat de Serhiy Sternenko, un activist și blogger care scrie despre corupția publică și a fost afiliat anterior unui grup paramilitar de extremă dreaptă.
„De ce să creăm o nouă brigadă când brigăzile existente aveau un deficit critic de personal, dacă apoi a fost împărțită pentru a repartiza oameni la vechile brigăzi? Care este rostul?” a declarat Sternenko într-o postare pe X.
„În plus față de lovitura dată imaginii noastre în ochii francezilor, unde o parte din brigadă a fost instruită și dotată cu echipament, am suferit din nou pierderi mari și epuizare”.
„Această nebunie trebuie să fie oprită înainte de a submina complet capacitatea armatei de a organiza rezistența”, a scris el.
„Mai degrabă aș dispărea
În ciuda problemelor organizaționale raportate, brigada a fost desfășurată în parte pentru a ajuta la apărarea Pokrovskului, un oraș din Donbas care se află sub amenințarea majoră a încercuirii de către forțele ruse. Potrivit unor informații, unitatea a folosit tancuri Leopard de fabricație germană și artilerie franceză.
Dar locotenentul de brigadă care a vorbit cu RFE/RL sub rezerva anonimatului a spus că unele echipamente care le-au fost furnizate erau stricate; excavatoarele, de exemplu, folosite pentru a săpa tranșee și apărări. El a descris, de asemenea, unele dintre problemele cu ordinele de comandă.
„Când ne-am întors din Franța, o parte din brigadă se afla deja lângă Pokrovsk”, a spus el.
„Apoi am primit un ordin de transfer la infanterie, iar mulți oameni au dezertat. Câteva zile mai târziu, am fost trimiși în regiunea Dnipropetrovsk. Iar a doua zi, am primit un ordin să mergem într-o așezare la 20 de kilometri de linia frontului.
„Comandantul meu mi-a scris: Adunați nouă persoane. Mâine veți merge într-un anumit loc. L-am întrebat ce trebuia să facem acolo. Mi-a spus: 'Nu știu'”, a povestit locotenentul. „Adică, comandanții sunt neprofesioniști, nu au instruit oamenii”.
El a spus că unii soldați se gândesc: „Mai bine aș pleca fără permis. Dacă voi fi prins, atunci cel puțin, mai devreme sau mai târziu, ușa închisorii se va deschide. Capacul unui coșciug nu se va deschide niciodată”.
Rapoartele neconfirmate sugerează că brigada a suferit pierderi disproporționate în apărarea Pokrovskului, lucru pe care Butusov l-a considerat semnificativ.
„Majoritatea soldaților 155 de pe linia frontului încearcă să își îndeplinească îndatoririle în mod onest”, a scris Butusov în postarea sa de pe Facebook din 31 decembrie.
„Dar din cauza unei anumite atitudini criminale față de viețile soldaților, Brigada 155 a suferit pierderi semnificative încă din primele zile” de desfășurare.
Un alt soldat al brigăzii, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, a declarat că critica lui Butusov a fost în mare parte adevărată, dar a fost incompletă.
„Situația cu formațiunea a fost chiar mai rea decât a descris el”, a spus soldatul.
Biroul de Stat de Investigații, principala agenție de investigații judiciare din Ucraina, a confirmat pentru serviciul ucrainean al RFE/RL că investighează rapoartele privind dezertarea soldaților. Un ofițer de presă al brigăzii a refuzat să comenteze.
Întrebat despre problemele brigăzii, biroul prezidențial al Franței, Palatul Elysee, a adresat întrebarea Ministerului francez al Apărării.
„Forțele armate ucrainene au fost cele care au organizat selecția de personal militar ucrainean pentru a forma această brigadă și au gestionat procesele”, a declarat ministerul.
„De asemenea... Forțele armate ucrainene determină condițiile de desfășurare [a brigăzii] în Ucraina”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.