Linkuri accesibilitate

Negocierile Rusia-Ucraina pentru tranzitul gazului către Europa, în impas


Acordul dintre Rusia și Ucraina, privind tranzitul de gaze rusești către Europa, expiră la finalul anului.

Discuțiile dintre șefii celor două mari companii energetice ale Rusiei (Gazprom) și Ucrainei (Naftogaz) nu au ajuns la o concluzie în ce privește un nou acord pentru tranzitul gazului rusesc către Europa, prin Ucraina. Acordul Rusia-Ucraina expiră la finalul anului 2019.

Runda de negocieri dintre șeful Gazprom, Aleksei Miller, și conducerea companiei ucrainene de stat Naftogaz, care a avut loc vineri la Viena, s-a finalizat fără un acord. Acest lucru înseamnă că negocierile ruso-ucrainene pe tranzitul de gaze către Europa se vor prelungi în 2020, când acordul dintre cele două state nu mai este în vigoare.

„Este prea devreme să vorbim despre o opțiune agreată, dar avem o poziție cât se poate de constructivă. Eforturile active continuă”, a scris pe Facebook directorul executiv al Naftogaz, Yuri Vitrenko.

Înaintea rundei de negocieri de la Viena, Vitrenko declarase că 13 decembrie era termenul-limită pentru atingerea unui acord, pentru „a securiza pe termen lung capacitățile de tranzit ale sistemului de transport de gaze al Ucrainei”.

Oficialul a dat asigurări că Ucraina nu va întrerupe tranzitul de gaze rusești către Europa, chiar dacă Rusia și Ucraina nu ajung la un acord în timp util.

„Ucraina nu va tăia gazul. Ucraina nu a tăiat niciodată gazul și acest lucru trebuie să fie înțeles. Nu avem o tradiție să apărem la televizor și să spunem - vă tăiem gazul acum”, a spus Vitrenko, pentru Deutsche Welle.

Impasul negocierilor de la Viena vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin, la Paris, că problema gazului „a fost deblocată”.

Cei doi lideri au avut discuții mediate de președintele Franței, Emmanuel Macron, și de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sub umbrela formatului de negociere convenit pentru a rezolva conflictul de la frontiera de est a Ucrainei, dintre armata ucraineană și separatiștii susținuți de Moscova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG