Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Am ajuns la 1.034 de paturi ATI pentru pacienții COVID


Romania - Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, București, 3 iulie 2020.

România a crescut în trei săptămâni de la 840 la 1.034 de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus, afirmă ministrul Sănătății care arată că printre spitalele pregătite pentru astfel de pacienți se află și Elias, Witing sau Spitalul Județean Ilfov.

„Au dotarea completă pentru patologie COVID, tot ce înseamnă ventilatoare, tot ce înseamnă monitoare, tot ce înseamnă injectomate. Acum trei săptămâni aveam 840 de paturi. Prin operaţionalizare la tot ce înseamnă spitalele care au revenit - Ilfov, Witing, Elias, precum şi celelalte spitale din ţară - am ajuns la 1.034 de paturi. Ieri, în evaluarea pe care am făcut-o, şi în judeţul Bihor, de exemplu, Spitalul Municipal, Spitalul Judeţean, îşi puteau mări capacitatea de paturi de terapie intensivă de la 18 la 35, ambele spitale", a precizat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Cât despre stadiul actual al pandemiei în România, ministrul Sănătății a arătat că în ultima perioadă se observă o scădere a mediei de vârstă a persoanelor infectate cu noul coronavirus, precum şi o creştere a numărului de cazuri grave la persoane relativ tinere.

„Suntem în cea de-a doua fază sau a doua cocoaşă a primului val pandemic. După cum aţi putut vedea, în ultima săptămână, se încearcă o stabilizare a numărului de cazuri având acel platou în fierăstrău. Nu ţine doar de noi ca şi sistem medical, iar această pandemie nu se tranşează în spital. Această pandemie se tranşează în prespital. (…) Respectarea unor reguli va duce la scăderea transmiterii în comunitate şi la scăderea numărului de cazuri. În ultima perioadă, avem o scădere a mediei de vârstă a cazurilor infectate, după cum avem şi o creştere a a numărului de cazuri grave la persoane relativ tinere”, a spus Nelu Tătaru, cu ocazia unei vizite la un spital privat din București.

De altfel, chiar Organizația Mondială a Sănătăți a arătat că răspândirea noului coronavirus, în prezent, se manifestă la persoane din grupele de vârstă 20-40 de ani, mulți dintre ei asimptomatici care reprezintă un risc pentru grupele de risc.

El a respins și posibilitatea deschiderii restaurantelor, în ciuda protestelor anunțate pentru miercuri de cei din industrie.

„În măsura în care vom vedea că avem o stabilizarea a numărului de cazuri noi de la o zi la alta, cu tendinţă de scădere, putem să ne gândim, în conformitate cu nişte reguli care trebuie respectate, să putem deschide şi aceste restaurante. În acest moment încă nu este cazul", a explicat ministrul Sănătății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG