Linkuri accesibilitate

OMS: Tinerii de 20-40 de ani, principalul factor de răspândire a coronavirusului


Mulți dintre tineri sunt asimptomatici și reprezintă un risc pentru categoriile de vârstă vulnerabile
Mulți dintre tineri sunt asimptomatici și reprezintă un risc pentru categoriile de vârstă vulnerabile

Organizația Mondială a Sănătății și-a manifestat, marți, îngrijorarea că răspândirea noului coronavirus, în prezent, se manifestă la persoane din grupele de vârstă 20-40 de ani, mulți dintre ei asimptomatici care reprezintă un risc pentru grupele de risc, arată Reuters.

Organizația a arătat că în această lună procentul tinerilor infectați a crescut la nivel global, ceea ce reprezintă un risc pentru sectoarele vulnerabile ale populației, inclusiv cei bătrâni și bolnavi în zone populate cu servicii sanitare slabe.

„Pandemia se schimbă", a concluzionat Takeshi Kasai, director OMS pentru Pacificul de Vest. „Oameni din grupele de vârstă 20-30-40 cresc răspândirea virusului. Mulți nu sunt conștienți de faptul că sunt infectați", a arătat oficialul.

„Acest lucru crește riscul de propagare către cei mai vulnerabili", a adăugat el.

Creșterea numărului de noi cazuri a condus la deciziile unor state de a impune din nou restricții, în timp ce cercetătorii fac tot posibilul să găsească un vaccin pentru virusul care a ucis deja peste 770.000 de persoane la nivel mondial din circa 22 de milioane de persoane infectate.

Câteva ţări europene, precum Franţa şi Spania, au înregistrat o creştere importantă a numărului de cazuri în ultimele două săptămâni, autorităţile subliniind că tinerii nu respectă regulile de distanţare fizică.

Noi focare au apărut în țări care păreau să aibă deja virusul sub control, precum Vietnam unde autoritățile raportase trei luni fără transmitere comunitare.

„Ceea ce observăm acum nu e doar o reapariție. Credem că este semnalul că am intrat într-o nouă fază a pandemiei în Asia-Pacific", a afirmat Takeshi Kasai.

El a arătat că statele sunt mai pregătite acum să evite măsuri care afectează viețile oamenilor și economia prin luarea de măsuri pentru depistarea mai rapidă și izolarea persoanelor infectate.

Chiar dacă au fost remarcate unele mutații ale virusului, OMS insistă să este într-o etapă „relativ stabilă".

Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a raportat un nou record negativ cu 294.237 de cazuri noi de COVID-19.

Cifra numărului de contaminări reflectă doar o parte din numărul real de cazuri, în timp ce multe ţări folosesc testele doar pentru urmărire sau nu dispun de suficiente resurse pentru a desfăşura campanii mari de depistare.

XS
SM
MD
LG