Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru respinge cererea Patriarhiei de a deschide bisericile din 15 iunie


Nelu Tătaru
Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat vineri că nu este momentul pentru ca bisericile să fie redeschise în actualul val de măsuri de relaxare ce intră în vigoare din 15 iunie, precum a solicitat Patriarhia Română, și a invocat drept argumente evoluția epidemiologică și transmiterea crescută a virusului în comunitate.

„​Evaluarea și evoluția zilnică din perioada imediat următoare ne va da și momentul când se va face acest lucru.

De pe 15 (nr. iunie) încă nu. Încă avem rata de transmitere în comunitate. Ieri am avut 237 cazuri noi 150 cazuri în ATI, peste 4000 de cazuri active în societate. Adresabilitatea a crescut din ce în ce mai mult la UPU.

Când vom vedea că avem o evoluție favorabilă, transmiterea în comunitate să scadă, atunci putem decide. Nu mai devreme de 1 iulie", a declarat Nelu Tătaru, citat de Digi24.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat, vineri, că „​în viitorul apropiat” s-ar putea relua slujbele religioase în interiorul lăcaşelor de cult, cu respectarea unor reguli şi cu participarea unui număr limitat de persoane.

Este prevăzută în planul nostru deschiderea bisericilor pentru oficierea de slujbe în interiorul bisericii. Eu sunt un om credincios, cred cu adevărat că este importantă prezenţa omului alături de Dumnezeu, în special în biserică şi indiferent de religia pe care o are fiecare cetăţean, pregătim redeschiderea bisericilor”, a explicat Ludovic Orban.

El a respins teoria că vor fi folosiți jandarmi pentru a veghea la respectarea măsurilor de protecție în interiorul bisericilor.

Va depinde în mare măsură de autoreglementarea din partea bisericii privitor la respectarea regulilor. Nu o să vedem jandarmi intrând în interiorul bisericii să stea să verifice, asta e o chestiune de autoreglementare”, a precizat Orban.

Premierul a mai precizat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii cultelor a constatat că „există clar o atitudine responsabilă” în această privinţă şi că în viitorul apropiat se vor putea relua ceremoniile în interior, cu un număr limitat de persoane.

Patriarhia Română le-a cerut joi autorităților, într-un comunicat remis Europei libere, „revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult”, cu respectarea regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente.

BOR consideră că revenirea la ritmul firesc al slujbelor este „deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești” și spune că a făcut „firești și consistente demersuri către autorități, însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept.”

Patrarhia spune că „revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia” și că „istoria universală a umanității relevă indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia”,

România, se mai spune în solicitarea Patriarhiei către autorități, „este o țară eminamente creștină, o largă majoritate a societății sale (civile) fiind implicată în viața reală a Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta a arătat cu prisosință, în cel mai practic și evident mod, că este implicată real în apărarea și promovarea sănătății publice, atitudinea sa, ca și a celorlalte culte religioase din România, fiind una exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie.

Oamenii cei mai implicați în situația de criză prin care a trecut recent și încă trece România au fost cei care și-au dovedit prin fapte concrete ale credinței solidaritatea cu cei afectați de pandemie, cu instituțiile medicale și cu autoritățile înseși. Acești oameni care dau suflu moral societății românești, care promovează prin viața lor valorile fertile social ale credinței creștine și care au contribuit major prin atitudinea lor civică la diminuarea rapidă a efectelor pandemiei, doresc în mod justificat participarea la slujbele Bisericii în biserică”, se mai spune în comunicatul Patriarhiei.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății au stabilit, printr-un ordin comun, câte persoane au voie în biserică în perioada stării de alertă, ce suprafață trebuie să ocupe fiecare credincios și care este distanța socială dintre aceștia în biserică.

XS
SM
MD
LG