Linkuri accesibilitate

Starea de alertă în biserici: Maximum 16 persoane. Obiectele de cult se dezinfectează după fiecare utilizare


Trei ordine emise de Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor și Ministerul Sănătății și care reglementează transporturile, purtarea măștilor și accesul în lăcașele de cult, au fost publicate în Monitorul Oficial, conferind astfel un caracter obligatoriu regulilor stabilite. 

În ceea ce privește accesul în lăcașele de cult, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății au stabilit, printr-un ordin comun, câte persoane au voie în biserică în perioada stării de alertă, ce suprafață trebuie să ocupe fiecare credincios și care este distanța socială dintre aceștia în biserică.

De asemenea, s-a mai stabilit ce se întâmplă cu obiectele de cult cu care iau contact enoriașii și care va fi regimul slujbelor ținute afară.

Astfel,

  • Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane.
  • Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
  • La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
  • Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.
  • Activitățile religioase în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane.
  • În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.
  • Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
  • Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.
  • În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.

  • Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune)

Inițial, autoritățile au propus folosirea, în timpul împărtășaniei, a unor pahare și lingurițe de unică folosințe, respinse însă de Biserică.

Patriarhul Daniel a fost cel care a venit cu o soluție de compromis, pentru a calma spiritele în interiorul Bisericii și al Sfântului Sinod, propunând suspendarea împărtășaniei, cu posibilitatea realizării ei individuale, până la consultarea celorlalte biserici ortodoxe.

Episcopul Teodosie al Tomisului, abia achitat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, a fost cel care a ignorat atât recomandarea autorităților cât și pe cea a BOR, împărtășind cu lingurița unică mai mulți copii aduși la biserică de părinții lor.

La doar o zi după ce Parchetul Tribunalului Constanța a clasat plângerea împotriva sa și a altor doi preoți, pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, în baza unei lacune a legii care stabilește că infracțiunea nu există dacă procurorii nu dovedesc că boala a fost transmisă mai departe de cel acuzat, Teodosie a anunțat că-i cheamă pe credincioși să ia lumina învierii, ca în noaptea de Paște, ocazie cu care îi va împărtăși pe credincioșii care au suferit de lipsa unei apropieri de cler în perioada stării de urgență.

El s-a prevalat de decizia parchetului local pentru a decreta că „lingurița de împărtășanie nu e penală” și a anunțat că „în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”. De asemenea, a mai anunțat arhiepiscopia condusă de Teodosie, în urma unui post de trei zile, credincioșii se pot împărtăși la liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai, a mai anunțat Arhiepiscopia Tomisului.

Patriarhia a reacționat și i-a amintit lui Teodosie că, în ciuda tuturor restricțiilor, „slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română”.

A venit rândul autorităților să stabilească, prin ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial, adică devenit lege, că toate obiectele de cult vor trebui dezinfectate după fiecare „utilizare”. Adică „aseptizate”, cum ironiza BOR, într-o reacție oferită de curând Europei libere, toate controversele în jurul linguriței de împărtășanie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG