Linkuri accesibilitate

Netanyahu nu vrea un stat palestinian. SUA cer ca Israelul să nu atace Rafah. Armata israeliană a intrat într-un spital


Orașul Khan Younis continuă să fie vizat de atacurile israeliene, 15 februarie 2024.
Orașul Khan Younis continuă să fie vizat de atacurile israeliene, 15 februarie 2024.

Premierul Beniamin Netanyahu a declarat că Israelul nu va putea fi forțat să accepte o soluție cu două state după războiul din Gaza. Armata israeliană a intrat în Spitalul Nasser, cel mai mare din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a respins joi seară orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian fără reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene. Netanyahu a spus că o astfel de iniţiativă va „oferi o recompensă uriaşă terorismului”, notează AFP.

De asemenea, doi influenţi miniştri israelieni de extremă-dreapta, Itamar Ben Gvir şi Bezalel Smotrich, însărcinaţi cu securitatea naţională şi, respectiv, finanţele, au respins deja joi în termeni similari un plan menţionat de cotidianul american Washington Post.

Publicația a relatat că Statele Unite, principalul aliat al Israelului, şi mai multe ţări arabe lucrează la un plan complet menit să stabilească o pace israeliano-palestiniană durabilă după încheierea războiului dintre Israel şi Hamas.

„Israelul va continua să se opună recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian. O astfel de recunoaştere, după masacrul din 7 octombrie, ar oferi o recompensă uriaşă unui terorism fără precedent şi ar împiedica orice viitor acord de pac”, a scris Netanyahu pe contul său de pe rețeaua X.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu spune că nu va accepta să i se impună recunoașterea unui stat palestinian.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu spune că nu va accepta să i se impună recunoașterea unui stat palestinian.

Punerea în aplicare a planului menţionat de Washington Post ar urma să înceapă cu o încetare a focului „cu o durată estimată de cel puţin şase săptămâni”, a indicat cotidianul american, citând responsabili americani şi arabi care speră la un acord înainte de 10 martie, data de începere a Ramadanului.

Ar urma apoi eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în atacurile din 7 octombrie în Israel şi închişi de atunci în Fâşia Gaza şi un calendar pentru eventuala înfiinţare a unui stat palestinian.

„Nu vom fi niciodată de acord cu un astfel de plan, care spune în realitate că palestinienii merită o recompensă pentru teribilul masacru pe care l-au comis”, a scris Smotrich pe reţeaua socială X, calificând un stat palestinian ca fiind o „ameninţare existenţială pentru statul Israel”.

Între timp, negocierile privind încetarea focului în Gaza par să fi stagnat, iar premierul israelian Beniamin Netanyahu a promis să continue ofensiva și să o extindă în orașul Rafah din Gaza.

Într-o convorbire telefonică de joi, președintele Joe Biden l-a avertizat din nou pe Beniamin Netanyahu să nu avanseze cu o operațiune militară la Rafah înainte de a veni cu un „plan credibil și executabil” pentru să asigure siguranța civililor palestinieni, a transmis joi Casa Albă.

Aproximativ 130 de ostatici rămân în Gaza, dintre care se crede că un sfert sunt morți. Netanyahu este supus unor presiuni intense din partea familiilor ostaticilor și a publicului larg pentru a ajunge la o înțelegere care să aducă eliberarea israelienilor răpiți de Hamas.

Forțele israeliene au intrat principalul spital din sudul Fâșiei Gaza

Forțele israeliene au luat cu asalt joi principalul spital din sudul Fâșiei Gaza, la câteva ore după ce atacurile israeliene au ucis un pacient și a rănit alți șase în interiorul complexului. Armata israeliană a declarat că este în căutarea rămășițelor ostaticilor luați de Hamas.

Raidul asupra spitalului Nasser a avut loc după ce trupele au asediat instalația timp de aproape o săptămână. Cu o zi mai devreme, armata a ordonat miilor de persoane strămutate care s-au adăpostit acolo să părăsească spitalul din orașul Khan Younis.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei, a declarat că forțele desfășoară o operațiune „precisă și limitată” acolo și nu vor evacua forțat medicii sau pacienții. Israelul acuză Hamas că folosește spitale și alte structuri civile pentru a-și proteja luptătorii.

Grupul Medici fără Frontiere a declarat că personalul său a trebuit să fugă din spital joi, lăsând pacienți în urmă, și că un membru al personalului a fost reținut la un punct de control israelian.

Dreptul internațional interzice vizarea unităților medicale. Acestea pot pierde însă protecția legală dacă sunt folosite în scopuri militare, dar operațiunile împotriva lor trebuie să fie proporționale cu amenințarea.

Cel puțin 28.663 de palestinieni au fost uciși, majoritatea femei și copii, și peste 68.000 au fost răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Aproximativ 80% din populație a fost alungată din casele lor, iar un sfert suferă de foame pe fondul unei catastrofe umanitare care se înrăutățește, potrivit organizațiilor umanitare internaționale. Zone întinse din nordul Fâșiei Gaza au fost complet distruse.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG