Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat în parlamentul israelian că i-a explicat „extrem de clar” președintelui american Joe Biden că e hotărât să elimine batalioanele Hamas din Rafah și că „nu există alt mod de face acest lucru decât printr-o intervenție terestră”.
Într-o discuție telefonică, Joe Biden i-a spus premierului israelian Netanyahu că este „profund preocupat” de o posibilă ofensivă majoră armatei israeliene în Rafah, despre care consideră că ar fi o greșeală.
Președintele SUA a solicitat premierului israelian să trimită o delegație la Washington pentru a discuta despre planul ofensivei, iar şeful guvernului israelian a acceptat, a anunțat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. Întâlnirea ar urma să aibă lc săptămâna viitoare.
„Împărtăşim dorinţa de a permite plecarea ordonată a populaţiei (din oraşul Rafah) şi acordarea de asistenţă populaţiei civile”, a spus Netanyahu în parlamentul israelian, dar a adăugat că, în cazul în care Israelul nu preia controlul terestru asupra orașului Rafah, „20%" din Hamas rămâne intactă, ceea ce i-ar permite să se reorganizeze şi să recucerească Fâşia Gaza, reprezentând din nou o amenințare pentru Israel”.
Vineri, Beniamin Netanyahu a anunțat că a aprobat vineri planurile pentru o operaţiune militară în oraşul Rafah, aflat în sudul Fâşiei Gaza.
Intențiile Israelului vin în ciuda criticilor tot mai frecvente primite la nivel internațional, chiar din partea unor aliați cheie precum SUA, care spun că Israelul nu face suficient pentru a proteja populația civilă din Gaza.
Planurile israeliene de atacare a orașului Rafah vin pe fondul unei situații umanitare catastrofale în Fâșia Gaza, asupra căreia avertizează organizațiile internaționale.
ONU avertizează într-un raport că foametea va face ravagii în foarte scurt timp în Gaza, dacă ritmul de aprovizionare cu alimente rămâne același ca până acum.
Peste 1,1 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza se confruntă cu „o situaţie de foame catastrofică”, mai ales în nordul enclavei.
Programul Alimentar Mondial şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultiură avertizează că foametea extinsă poate apărea oricând în Gaza, și estimează că în nordul Fâșiei Gaza deja face ravagii.
Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a avertizat că restricțiile impuse de Israel pentru aprovizionarea Fâșiei Gaza pot echivala cu crima de război a foametei.
După ce un raport susținut de ONU a prezis o foamete iminentă în nordul Fâșiei Gaza, Turk a spus că foametea este rezultatul restricțiilor extinse ale Israelului
„Amploarea restricțiilor continue ale Israelului privind intrarea ajutorului în Gaza, împreună cu modul în care continuă să desfășoare ostilitățile, pot echivala cu utilizarea foametei ca metodă de război, care este o crimă de război".
Israelul a respins în mod repetat acuzațiile că a împiedicat intrarea ajutoarelor în Gaza. Prim-ministrul Beniamin Netanyahu a încercat să transfere vina pentru livrările limitate de ajutoare asupra Hamas, pe care l-a acuzat că jefuiește proviziile destinate populației.
Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a declarat, la rândul lui, că cele două milioane de persoane din Gaza se confruntă cu „niveluri severe de insecuritate alimentară acută”.
„Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 100% - întreaga populație (din Gaza n.red) - are nevoie de asistență umanitară”, a spus diplomatul american, potrivit BBC. El a mai spus:
„Comparați acest lucru cu Sudanul, aproximativ 80% din populația de acolo are nevoie de asistență umanitară. Afganistan, aproximativ 70%. Deci, din nou, acest lucru nu face decât să sublinieze atât urgența, cât și imperativul, de a face din aceasta prioritatea.”
Diplomatul american va merge în Orientul Apropiat în cea de-a șasea vizită de la izbucnirea războiului din Gaza.
Organizația nonprofit World Central Kitchen, care a organizat primul transport maritim de ajutoare alimentare pentru Gaza, a anunțat că încărcătura a fost livrată.
Cele aproximativ 200 de tone de ajutoare au fost duse în nordul Fâșiei Gaza alături de un convoi al Programului Alimentar Mondial, a mai anunțat World Central Kitchen.
În acest timp, raidul militar israelian lansat luni asupra celui mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, este încă în desfășurare, transmite CNN.
Purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, Mahmoud Basal, a declarat pentru CNN că spitalul este „asediat” de forțele israeliene. Armata israeliană a declarat că spitalul a fost folosit de „teroriști Hamas de rang înalt”.
În interiorul spitalului, mai scrie CNN, oamenii au relatat că au fost reținuți și „bătuți sever” și că le este frică să se deplaseze între camere.