Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- În Austria, extrema dreaptă a câștigat aproape o treime din voturi în alegerile parlamentare. Este o victorie istorică pentru partidul fondat de foști membri ai organizației paramilitare naziste Schutzstaffel.
- Israelul a lansat un atac asupra Beirutului, ucigându-l pe liderul Hamas din Liban, Fateh Abu el-Amin.
- Peste 6.000 de oameni au fost evacuați din calea furtunilor în estul României.
Victoria extremei drepte în Austria
Extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare din Austria, pentru prima dată în istorie. Reuters menționează că Partidul Libertății (FPO), care este atât eurosceptic, cât și prorus, a câștigat 29% dintre voturi, cu 2,5% mai mult decât partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer.
Urmează ca FPO să încerce să formeze o coaliție, din moment ce nu a câștigat o majoritate a voturilor - cel mai probabil, cu conservatorii. Conform Euractiv, Nehammer a exclus colaborarea cu liderul FPO, Herbert Kickl, dar nu cu partidul lui. E posibil și ca victoria FPO să rămână pur simbolică, scrie New York Times, pentru că celelalte partide ar putea forma o coaliție mai puternică fără extremiști.
Câștigul extremiștilor din Austria este îngrijorător, scrie Politico, din moment ce FPO îl consideră pe vecinul Viktor Orban a fi cel mai bun exemplu de urmărit. Liderul partidului format din foști naziști, Herbert Kickl, a promis că, dacă va deveni premier, va folosi titlul Volkskanzler, folosit odinioară de Adolf Hitler, și că va pune jurnaliștii neprietenoși pe „liste de arest”.
FPO promit să transforme țara în „Fortăreața Austria” și să creeze o țară omogenă prin expulzarea „străinilor nedoriți”, scrie Euronews. Mai mult, extremiștii din Austria ar putea avea un efect imens asupra politicii și ordinii din UE.
Deși partidul încearcă să se prezinte doar ca unul antisistem, legăturile cu nazismul rămân puternice. Cu o zi înaintea alegerilor, trei politicieni FPO au participat la o înmormântare unde s-a cântat un cântec nazist, conform Deutsche Welle.
Israelul atacă Libanul
Israelul a lansat cel mai intens atac asupra Beirutului din ultimii 18 ani.
După o serie de atacuri asupra mai multor districte din capitala Libanului, luni armata israeliană a bombardat centrul orașului, lovind într-un atac cu dronă o clădire rezidențială dintr-o zonă comercială, scrie AP. Printre victime se numără și liderul Hamas în Liban, Fateh Sherif Abu el-Amin, împreună cu familia sa.
Trei alți lideri palestinieni au fost uciși în bombardamentul care a lovit centrul Beirutului, conform Reuters, iar alți șapte înalți oficiali ai Hezbollah au fost uciși în ultima săptămână în Liban - inclusiv liderul Hassan Nasrallah. Implicațiile morții lui Nasrallah, la Europa Liberă. La AP, despre ceilalți lideri Hezbollah uciși.
Cel puțin 105 oameni au fost uciși în Liban doar de dumincă până luni dimineață, iar alți 359 au fost răniți, scrie Al Jazeera. În ultimele două săptămâni, peste 1.000 de oameni au fost uciși în atacurile israeliene asupra Libanului și alți 6.000 au fost răniți, conform The Guardian.
Un milion de libanezi (adică, aproape unul din cinci) au devenit refugiați interni, fugind din calea atacurilor. Mai multe detalii la BBC. Peste 70.000 de oameni au părăsit țara, conform UNHCR, iar, de frică, mii de refugiați sirieni aflați în Liban s-au întors în Siria.
Este un preț pe care israelienii îl consideră „acceptabil”, scrie tot The Guardian, însă CNN avertizează că niciun efort israelian de a introduce schimbări majore în Liban de-a lungul ultimilor decenii nu a avut succes.
Primul diplomat internațional care vizitează Libanul de la începutul atacurilor este ministrul de externe francez Jean-Noel Barrot, care spune că guvernul de la Paris dorește „oprirea imediată” a atacurilor israeliene.
Israelul a început duminică și un val de atacuri împotriva Yemenului, după ce a interceptat o rachetă trasă de rebelii Houthi înspre Tel Aviv, scrie Al Jazeera. Până și liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, ar fi fost transferat într-o locație sigură, conform Reuters, iar SUA se tem că Iranul va intra și el în conflict, scrie CNN.
În timp ce conflictul regional se agravează, Israelul ucide în continuare palestinieni în gaza și Cisiordania - mai multe informații, în live-blogul Middle East Eye.
Furtună și evacuări în România
România a fost cuprinsă aproape total de avertizarea cod galben de ploi, duminică, iar mii de persoane au fost evacuate din zonele inundabile din județele Galați și Vrancea. Mai multe informații, la Europa Liberă.
Conform IGSU, citați de News.ro, până luni dimineață au fost evacuați 6.000 de oameni din 28 de localități, majoritatea din jud. Galați. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat pentru Digi24 că cei care nu au evacuat își asumă responsabilitatea, dacă echipajele de intervenție nu vor putea ajunge la ei.
Lunca Dunării, mai ales, riscă să aibă un debit crescut, pentru că s-au umflat râurile din centrul, estul și nord-estul țării. Însă PressOne scrie că guvernul de la București a pierdut 160 de milioane de euro din PNRR pentru Lunca Dunării.
Europa Liberă scrie despre barajul de la Suhurlui, care ar fi putut preveni inundațiile exact în comunele cele mai afectate de inundațiile din septembrie: Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea, Suhurlui. Dar proiectul a fost abandonat. Tot la Europa Liberă, despre implicațiile declarațiilor autorităților cum că fiecare urgență le prinde nepregătite.
În același timp, în alte zone îndepărtate, tot inundațiile devastează regiuni întregi. Mii de locuitori ai Carolinei de Nord, pe coasta Atlantică a SUA, se luptă cu apele și nămolul care au ucis cel puțin 90 de oameni, scrie New York Times. În Nepal, cel puțin 126 de oameni au murit în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de muson, conform Al Jazeera.
Alte subiecte:
- Emisiunea România, te iubesc analizează fraudele cu bani europeni, noua direcție a grupurilor organizate care au trecut la ramura economică pentru că este mai greu de detectat decât traficul de droguri sau de persoane.
- The Guardian scrie că universitățile britanice cer guvernului să aducă înapoi studenții din UE, pe care i-au pierdut din cauza Brexit-ului.
- În Politico, despre procesul împotriva lui Marine le Pen.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Urmărește Europa Liberă și pe Google News.
Toate cele bune,
Sabina