Bună dimineața,
Iată principalele știri:
- Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, face turul Orientului Mijlociu în căutarea unei soluții diplomatice pentru războiul din Gaza.
- Ministrul de Externe din R. Moldova dorește să atragă înspre Occident regiunile pro-ruse din țară.
- Un tribunal american a decis că fostul președinte Donald Trump nu poate beneficia de imunitate prezidențială în ancheta asupra rolului său în revolta din 6 ianuarie 2021.
Blinken în Orientul Mijlociu
Secretarul de stat american, Antony Blinken, se află într-un tur al Orientului Mijlociu, în căutarea unei soluții diplomatice pentru războiul din Gaza. El vizitează patru țări din regiune în doar 48 de ore, potrivit Reuters: Egipt, Qatar, Arabia Saudită și Israel. Liderii Qatarului și Egiptului ar fi implicați într-un potențial armistițiu, în timp ce Arabia Saudită ar dori să se implice în coordonarea regională, conform The Guardian.
Liderii Hamas ar fi răspuns la propunerea lui Blinken însă, până în dimineața de miercuri, nu se cunoaște ce răspuns au dat aceștia, potrivit Reuters. O potențială ruptură între liderii Hamas ar putea lăsa loc unui armistițiu, scrie The Guardian.
Arabia Saudită ar normaliza relațiile cu Israel doar dacă aceștia ar permite existența unui stat palestinian, punctează Financial Times. Mai mult, Egiptul se opune mobilizării israeliene în apropierea graniței lor comune, care ar putea amenința pacea fragilă agreată în anii 1970.
Acest tur al lui Blinken este parte din încercările diplomatice ale guvernului de la Washington de a ajunge la un acord prin care, într-un armistițiu de șase săptămâni, Hamas să elibereze ostaticii israelieni, potrivit New York Times. Hamas spune că nu va elibera niciun ostatic până când Israelul nu oprește războiul, în timp ce israelienii au jurat să lupte până vor elimina complet Hamas.
Un fost comandant american spune că succesul militar al israelienilor în Gaza este “foarte limitat”, scrie Middle East Eye. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, consideră că un schimb de ostatici este încă departe, potrivit Times of Israel.
Turul lui Blinken este similar cu cel de acum o lună, când a generat prea puține rezultate tangibile, scrie Al Jazeera.
Politico se întreabă dacă diplomatul de top al Statelor Unite nu este, cumva, prea amabil - ceea ce pare a fi, în această situație tensionată, o slăbiciune.
Moldova, aproape de România
Rusia trebuie să recunoască suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, spune Ministrul de Externe de peste Prut, Mihai Popșoi, pentru Digi24.
Autoritățile de la Chișinău încearcă să atragă, prin măsuri economice și sociale, locuitorii din Transnistria și Găgăuzia. În urmă cu o săptămână, negociatorul șef al Moldovei cu Transnistria a declarat că Moscova nu are loc la masa de negocieri cât timp poartă războiul din Ucraina.
În Europa Liberă Moldova, despre cum organiza Kremlinul alegeri în Transnistria și ce se arată înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în martie. Carnegie Europe scrie despre prețul enorm pe care Chișinăul ar trebui să-l plătească pentru a reintegra Transnistria.
Popșoi a transmis mesaje pozitive și despre integrarea europeană a țării și despre apropierea de România: „Viitorul Republicii Moldova este alături de România și acest lucru este firesc”, a spus Popșoi.
Aflat în prima sa vizită oficială în România la doar câteva săptămâni după demisia predecesorului său, Nicu Popescu, Popșoi a declarat că relația dintre cele două țări este strânsă și că guvernul de la Chișinău beneficiază de sprijin masiv de la București. Premierul Marcel Ciolacu a promis că România va susține în continuare reformele pro-europene ale Moldovei, potrivit Moldpres. Mai multe în Europa Liberă.
În ciuda orientării spre Occident, rămân multe legături ale Moldovei cu Rusia. Tot în Europa Liberă, o investigație despre companiile moldovene care au livrat piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor.
Trump nu are imunitate prezidențială
Un tribunal din Washington, D.C. a hotărât că fostul președinte american Donald Trump nu beneficiază de imunitate prezidențială într-un potențial proces despre încercarea de a reveni la putere după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2020, scrie Reuters.
„În ceea ce privește acest caz penal, fostul președinte Trump a devenit cetățeanul Trump. Orice imunitate executivă care l-ar fi protejat cât timp era președinte nu-l mai protejează de urmărirea penală”, au conchis judecătorii. Este a doua oară în doar două luni când magistrații resping argumentele legate de imunitatea prezidențială invocate de Trump, scrie AP.
Argumentul lui Trump este că încerca să asigure integritatea alegerilor, potrivit CNN.
Este un moment important în jurisprudența americană, sugerează New York Times, pentru că răspunde la o întrebare fără precedent: dacă faptele penale ale unui fost președinte pot atrage consecințe după finale mandatului.
Decizia are de-a face cu implicarea lui Trump în evenimentele din 6 ianuarie 2021, când susținătorii săi au luat cu asalt clădirea Capitoliului din Washington - la îndemnul fostului președinte, potrivit comitetului de specialitate care a investigat evenimentele și a recomandat acuzații penale împotriva lui Trump. Pe site-ul PBS, raportul final al comitetului. NPR a reconstituit cronologia evenimentelor din 6 ianuarie.
Washington Post prezintă cele 91 de capete de acuzare împotriva lui Donald Trump.
Alte știri:
- La un an după cutremurele din Turcia și Siria, ce promisiuni au respectat autoritățile române? Europa Liberă cercetează.
- Politico scrie despre cum autoritățile din Germania clasifică acum drept extremistă gruparea de tineret a partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Decizia a fost aprobată de un tribunal, după ce grupul a fost deja clasificat ca atare de agenția națională de informații a Germaniei. Mai multe filiale regionale ale AfD sunt considerate a fi grupuri extremiste.
- Comisia Europeană a propus ca UE să-și reducă emisiile de gaze de seră cu până la 90% până în 2040. Documentul, cu valoare politică dar nu legislativă, nu menționează emisiile din agricultură, o concesie în fața fermierilor, scrie The Guardian.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina