Linkuri accesibilitate

 
3 minute | Învestirea lui Trump și viitorul incert al întregii lumi. A semnat deja ordine executive. Transnistria vrea gaz de la moldoveni

3 minute | Învestirea lui Trump și viitorul incert al întregii lumi. A semnat deja ordine executive. Transnistria vrea gaz de la moldoveni


În prima sa zi înapoi în Casa Albă, Donald Trump a semnat o serie de ordine executive care scot SUA din Acordul Climatic de la Paris și OMS, încearcă să redefinească cetățenia americană și grațiază oamenii care au luat cu asalt Capitoliul în 6 ianuarie 2021.
În prima sa zi înapoi în Casa Albă, Donald Trump a semnat o serie de ordine executive care scot SUA din Acordul Climatic de la Paris și OMS, încearcă să redefinească cetățenia americană și grațiază oamenii care au luat cu asalt Capitoliul în 6 ianuarie 2021.

Donald Trump a fost reînvestit în funcția de președinte al SUA și a semnat, urgent, mai multe ordine executive. Liderul Transnistriei cere să cumpere gaz de la moldoveni.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Ieri a fost învestit Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite. El a promis că va demara „Epoca de Aur a Americii” și a semnat o serie de ordine executive prin care i-a grațiat pe participanții la revolta din 6 ianuarie 2021. El a retras SUA din Acordul de la Paris.
  • Venirea lui Trump la putere semnalează și o nouă epocă de incertitudine la nivel geopolitic și economic. Pe scurt, întreaga lume stă, neliniștită, cu ochii pe Trump.
  • Liderul Transnistriei spune că vrea să cumpere gaz de la autoritățile de la Chișinău, pentru a atenua criza energetică a regiunii separatiste.

Donald Trump, președintele #47

Donald Trump a fost învestit ieri în funcție și este acum cel de-al 47-lea președinte. Cele mai importante evenimente ale zilei le găsești în live-blogurile ținute de toată lumea, dar, evident, ți-l recomand pe cel al Europei Libere.

Tot la Europa Liberă, găsești și discursul de investitură integral.

Cele mai importante planuri anunțate de Trump sunt rezumate de Al Jazeera.

„Epoca de Aur a Americii începe acum”, a promis Trump. El s-a prezentat mesianic, drept singurul care poate salva o țară „frântă și în paragină totală”, conform New York Times, care analizează contrastul dintre ultimele momente ale mandatului său precedent și vremurile de acum.

Donald Trump a devenit al doilea președinte american cu două mandate non-consecutive. Primul a fost Grover Cleveland, la sfârșitul sec. XIX.
Donald Trump a devenit al doilea președinte american cu două mandate non-consecutive. Primul a fost Grover Cleveland, la sfârșitul sec. XIX.

Wall Street Journal prezintă lista miliardarilor din sectorul tech care au participat la ceremonie. La un miting pro-Trump de după ceremonia de învestire, Elon Musk pare că a făcut de două ori un salut nazist, arată The Guardian.

Trump a semnat, la scurt timp după învestire, o serie de ordine executive, rezumate de Europa Liberă. Susținătorii lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie 2021 au fost cu toții grațiați, scrie New York Times.

Trump vrea să pună capăt ius soli, legii care spune că orice om născut pe teritoriul SUA are dreptul la cetățenie americană, scrie Washington Post.

Trump schimbă lumea după chipul său

Învestirea lui Trump prevestește și patru ani în care politica externă a SUA, una dintre cele mai influente țări din lume, va fi mai haotică decât oricând. Primul său mandat a dat peste cap politicile americane, iar acum Trump insistă pe unele dintre aceleași idei sau a venit cu altele noi, pe un fond internațional radical diferit față de ultima oară când a fost președinte.

„Nimeni nu l-a acuzat vreodată pe Donald Trump de consecvență”, rezumă Financial Times.

The Guardian rezumă reacția liderilor internaționali, mai ales cei cu relațiile cele mai bune sau cele mai tensionate cu Trump. Printre cei care l-au felicitat pe Trump se numără și omologul său rus, Vladimir Putin, în timp ce premierul maghiar Viktor Orban a salutat revenirea lui Trump la Washington și speră că-l va ajuta să „ocupe Bruxellesul”.

Trump semnează teancuri de ordine executive în Biroul Oval, pe 20 ianuarie 2025.
Trump semnează teancuri de ordine executive în Biroul Oval, pe 20 ianuarie 2025.

În timpul ceremoniei, Trump a promis să ia înapoi Canalul Panama, dar n-a spus nimic despre Ucraina - deși se prezentase drept împăciuitor, scrie Kyiv Independent. Mai multe despre planul lui Trump de a încheia războiul din Ucraina, la Al Jazeera. La Europa Liberă, perspective despre influența lui Trump 2.0 asupra Ucrainei și a Orientului Mijlociu. Orice se va întâmpla, producătorii europeni de arme se așteaptă la vremuri prospere, scrie Politico.

Printre alte planuri concrete de politică externă: Trump va retrage (din nou) SUA din Acordul Climatic de la Paris, va retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății, dar nu va impune chiar din prima zi tarifele comerciale promise asupra Canadei și Mexicului.

Transnistria vrea să cumpere gaz de la moldoveni

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat luni, 20 ianuarie, că acceptă oferta Chișinăului ca firma de gaz transnistreană să procure gaze naturale prin intermediul Moldovagaz. Mai multe informații, la colegii noștri de la Europa Liberă Moldova.

Mișcarea contracarează zeci de ani de dependență de Kremlin din partea guvernanților de la Tiraspol, remarcă Politico.

Potrivit Ziarului de Gardă, instituțiile de la Chișinău analizează acum la rândul lor propunerea transnistrenilor - venită la doar câteva zile după ce liderul regiunii separatiste a efectuat o vizită la Moscova.

Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski.
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

Livrările de gaze naturale rusești către Europa prin teritoriul Ucrainei au fost oprite la 1 ianuarie, după ce și ucrainenii, și rușii, au spus că renunță la contractul de tranzit al Gazprom cu guvernul de la Kiev. Potrivit Moscow Times, livrările de gaz rusesc către Transnistria ar fi fost oprite pe seama unei datorii neplătite a Moldovei, pe care Chișinăul nu o recunoaște.

De atunci, Republica Moldova a cumpărat mai mult gaz din România, însă regiunea transnistreană, separatistă, s-a văzut tăiată de la orice linie de aprovizionare, dar a refuzat ofertele inițiale ale Moldovagaz. După ce locuitorii din stânga Nistrului au suferit fără gaz și încălzire timp de câteva săptămâni, rușii promiseseră să le cumpere gaz de pe piețele europene - însă apelul lui Krasnoselski arată că acordul cu Moscova nu pare să fi avut succes.

Kyiv Independent se întreabă dacă criza energetică a Transnistriei va duce la colapsul regiunii separatiste și reintegrarea ei în Moldova.

Alte subiecte:

  • Middle East Eye scrie că războiul dezastruos din Gaza îi va întina moștenirea politică a lui Joe Biden.
  • Panorama scrie despre cum va arăta economia României în 2025.
  • Unul dintre soldații nord-coreeni capturați de armata ucraineană dă noi informații despre situația în care era ținut alături de ruși: neantrenat cu armele lor, nu știa că se duce la război și mama lui nu știe unde se află. Mai multe la Kyiv Independent.

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Vă puteți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsiți AICI.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG