Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Teheranul a lansat marți seară aproximativ 180 de rachete înspre Israel, drept răspuns la asasinările mai multor lideri Hezbollah și Hamas, precum și din Iran.
- Cei doi candidați pentru vicepreședinția Statelor Unite, democratul Tim Walz și republicanul JD Vance, au discutat civilizat în prima și singura lor dezbatere din campania electorală.
- La București, se fac numiri pentru instituții importante ale statului, în timp ce politicienii anticipează listele electorale și aranjamentul de după alegeri.
Iranul atacă Israelul
În aceeași zi în care Israelul a invadat sudul Libanului, Teheranul a intrat cu forță în conflictul regional pentru a doua oară, după un atac aerian din aprilie. Iranul a lansat marți seară cel puțin 180 de rachete balistice către Israel, majoritatea interceptate, inclusiv cu ajutorul SUA și al Marii Britanii.
Nu s-au înregistrat victime în rândul israelienilor, iar singura persoană ucisă a fost un palestinian din Cisiordania. Mai multe detalii, la Europa Liberă.
Potrivit Al Jazeera, atacul a fost răspunsul iranienilor la asasinările liderilor Hezbollah, Hamas (unii dintre ei, în timp ce se aflau în Iran) și a unui comandant iranian de către forțele israeliene și este un semnal către guvernul de la Tel Aviv de a opri provocările.
Există acum, însă, riscul ca Israelul să țintească infrastructura nucleară a Iranului, din moment de guvernele de la Tel Aviv și Washington au promis să răspundă atacurilor Teheranului, conform Reuters. O analiză The Guardian consideră că marți seara a fost începutul mult temutului conflict regional.
Într-un incident separat, șapte israelieni au fost uciși și alți 11 răniți într-un atac din orașul Jaffa, scrie Haaretz. Pentru că atacatorii, uciși de forțele de ordine, sunt palestinieni din Hebron, armata israeliană a impus o blocadă a orașului.
Ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, vrea ca familiile atacatorilor „să fie deportate în Gaza”, iar ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, vrea să demoleze moscheea din care ar fi ieșit cei doi atacatori.
Între timp, atacurile israeliene de marți au ucis cel puțin 37 de oameni în Gaza și alți 55 în Liban, scrie Middle East Eye.
Prima dezbatere între candidații pentru vicepreședinția SUA
Democratul Tim Walz și republicanul JD Vance s-au confruntat prima oară în direct, într-o dezbatere descrisă de presa internațională ca fiind dominată de discuții în profunzime despre politici publice. Cei doi „s-au jucat frumos”, evitând atacurile la persoană și dându-și mâna cordial la finalul dezbaterii.
Dezbaterea a fost normală, conform analizei CNN: „Ceva din ce în ce mai rar în politica americană modernă”.
Aproape fiecare site de știri a găzduit live-bloguri cu discuțiile din dezbatere - cele mai accesibile, pentru publicul din afara SUA, sunt cele de la Reuters și BBC, în timp ce pentru cei care cunosc mai îndeaproape politica americană, cele de la New York Times, AP, Politico și Washington Post oferă fiecare perspective unice.
Vance s-a făcut remarcat pentru „încredere și claritate”, scrie Wall Street Journal, în timp ce Walz nu a reușit să se impună decât spre sfârșitul dezbaterii.
Vance, numit de The Guardian „un mesager eficient al MAGA”, nu a recunoscut că Donald Trump a pierdut alegerile din 2020 și a evitat subiectul revoltei de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. New York Times are un live-blog separat doar pentru a verifica declarațiile celor doi candidați.
AP rezumă temele centrale ale dezbaterii: stilul de conducere al celor doi candidați, impactul schimbărilor climatice asupra SUA și imigrația. Ambii candidați și-au cerut scuze pentru declarații din trecut. Cei doi nu au vorbit despre China, Rusia și Ucraina, notează Politico.
Aceasta a fost singura dezbatere programată pentru cei doi vicepreședinți, iar The Guardian scrie că nu va schimba opiniile publicului, dar că Vance a reușit să facă platforma republicanilor să pară moderată, ceea ce ar putea fi în detrimentul democraților. Donald Trump și Kamala Harris au dezbătut și ei o singură dată și nu au nicio altă dezbatere pe agendă.
Calcule politice la București
Parlamentul a votat noua conducere a Băncii Naționale a României, a Autorității de Supraveghere Financiară și a Consiliului Național al Audiovizualului, scrie Europa Liberă.
Dacă numirea lui Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR era de așteptat, o surpriză este în cazul numirii fostului purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, pentru CNA. Bănescu a dat declarații controversate pe teme sociale, în numele BOR, numind homosexualitatea „o maladie morală” și „nefirească”.
HotNews scrie și despre noile posturi ale consilierilor președintelui Klaus Iohannis, care ajung la BNR, CNA, ambasade și alte instituții ale statului.
În paralel, se fac calculele pentru alegerile care vor urma în mai puțin de două luni. Premierul Marcel Ciolacu spune că minimum 30% dintre viitorii parlamentari PSD vor fi femei, aproape de media europeană, conform News.ro. La acest moment, 18% dintre senatorii PSD sunt femei și 27% dintre deputați. Doar 18,5% dintre toți parlamentarii sunt femei, scrie Euronews.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, declară la Digi24 că-și dorește un președinte de dreapta, în timp ce G4Media scrie că în fruntea listei PSD din Giurgiu, pentru Senat, este nimeni altul decât Cristian Popescu Piedone - fostul primar al Sectorului 4 a fost achitat după ce a stat un an în închisoare în dosarul Colectiv.
News.ro scrie că UMDR își dorește să fie parte din viitoarea coaliție la guvernare, iar liderul Kelemen Hunor declară: „Iau în calcul toate variantele” - spunând că celelalte partide refuză să facă o coaliție cu AUR, astfel că o colaborare cu partidul condus de George Simion nu ar fi luată în calcul.
Alte subiecte:
- Rareș Mănescu, coordonatorul de campanie pe București al candidatului la prezidențiale Mircea Geoană, este partener de afaceri cu un propagandist rus. O investigație Organized Crime and Corruption Reporting Project, la care a participat și Context.ro.
- Mark Rutte a preluat marți șefia NATO. Europa Liberă analizează ce a spus și ce nu a spus olandezul în prima sa zi la sediul alianței de la Bruxelles.
- Peste 45.000 dintre angajații care descarcă containerele de pe vase în mai multe porturi de pe coasta de est a Statelor Unite sunt în grevă. Ei cer măriri de salarii și reducerea automatizării, spunând că „nimic nu mișcă fără noi”. New York Times descrie atmosfera din rândul greviștilor.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Urmărește Europa Liberă și pe Google News.
Toate cele bune,
Sabina